Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. szeptember 22. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Red Bull Air Race = NEM MENŐ
2009-08-21 09:22:02
Kategória: Kisrepülők


A Kálvin térnél próbálok írni, és ez már a harmadik nap, amikor a nyári meleg ellenére kénytelen vagyok csukva tartani az ablakokat, mert a legváratlanabb pillanatokban hangzik fel az iszonyatos repülőberregés. Bánatommal nem vagyok egyedül, ugyanez a helyzet a Móriczon, a Mechwart ligetnél, az Árpád hídnál, Budapest valamennyi belső kerületében. Zavar a zaj, de azt még el tudnám fogadni, hiszen akkor sem kiabálok le, amikor az alattam lévő presszóban éjjel ordítva örülnek a Bajnokok Ligája-góloknak. Akkor sem szólok, amikor a ház földszintjén alakítják át a kis közértet, reggel nyolckor, vasárnap, flexszel. Abból előbb-utóbb hasznom lesz, a régi undorító, még a hűtőket bekapcsolni is képtelen putri helyett most legalább egy alsókategóriás magyar üzletláncé lesz a hely, ők talán képesek lesznek visszaadni egy ötezresből, ami eddig itt rendre gondot okozott. A terézvárosi csendrendelet ügyében is a szórakozni vágyók mellett vagyok, ahol már kialakult egy vigalmi negyed, azt az állam legyen szíves békén hagyni, és inkább a lakóövezetek teljes zajmentesítésére koncentrálni, inkluzíve tuningolt versenymotorok. A Red Bull Air Race-t viszont nem vagyok hajlandó elfogadni.

Mielőtt a részletekre térnék, elterelendő az elfogultság vádját, szeretném végre megírni szerelmi vallomásomat a Red Bullhoz. Nincs még egy márka a világon, amely ilyen fokú rajongást, ilyen elvakult ragaszkodást váltana ki belőlem, mint ez a csodálatos ital. Nedű. Soha az életben nem volt más energiaital a számban, és amíg egészséges az elmém, nem is lesz. Egyetlen egy dolgot szeretek nála jobban a világon, a light Red Bullt, és epekedve várom a napot, amikor végre ezt is kihozzák nagyobb kiszerelésben. A szlogen, mely szerint szárnyakat ad, száz százalékig igaz, több száz munkanapomon semmit nem lettem volna képes nélküle alkotni. Még viszkivel is szeretem, hiába kaparják ettől a falat az igazi ínyencek. Akkor is ezt iszom, amikor a rohadt repülőgépektől nem tudok aludni, és egy pillanatig sem haragszom a cégre.

A Red Bullnak nem csak a terméke szimpatikus, hanem maga a cég is. Amit az osztrákoknak az utóbbi tizenöt évben sikerült elérniük, az még nagyon hosszú ideig lesz tananyag minden marketingtankönyvben. A Coca-Cola óta nem volt még egy műanyagízű, szénsavas ital, amely így meg tudta volna hódítani a világot, és ez szinte kizárólg a ravasz reklámoknak, szellemes szponzorációs megállapodásoknak, és mindenféle egyéb furmányos marketingmegoldásnak volt köszönhető. A Red Bull mindig is nagyon aktív volt a sportok világában, a Forma-1-től a házi eszkábálású repülő masinákban tóba ugráson át egészen a papírrepülő-versenyekig. Ez az Air Race is okos húzás, tökéletesen illeszkedik a márkához, látványos, a laikus által veszélyesnek képzelt tevékenység, amit mindig olyan látványos helyszíneken bonyolítanak, mint például a pesti Duna-szakasz. Az teljesen világos, hogy a Red Bullnak ez nagyon jó. Nekünk viszont nem igazán.

Mi a fenéért kell átengedni egy főváros közepét egy reklámrendezvénynek? A Red Bull Air Race marketingfogásnak kiváló, érdekelni viszont nagyon keveseket érdekel. Nem véletlen, hogy éppen arra az ünnepnapra van rászervezve, amikor egyébként is tele a Duna két partja az esti tűzijátékra érkezőkkel, bármikor máskor megrendezve, pláne az ilyenkor szokásos légiparádé támogatása nélkül a versenyzők csak nagyrészben üres tribünök előtt repkednének. Besenyei Péter és pilótatársai trükkjei lenyűgözőek, tömegeket megmozgató sporteseménynek viszont azért ne nevezzük ezt, ahhoz definíció szerint járnak a helyszínen szurkoló tömegek és a világon mindenhol a képernyők előtt kedvenceiket buzdító milliók. A Forma-1-et sem kötelező szeretni, ám azzal kapcsolatban elvitathatatlan tény, hogy külföldiek tízezreit vonzza az országba, egyúttal pedig már több, mint húsz éve Magyarországot (és persze a festői Mogyoródot), mégiscsak odateszi sokmillió tévénéző elé.

Az egyetlen értékelhető érv amellett, hogy igenis megéri hallgatni a zajt és elviselni a budapesti belváros nyomorúságos közlekedési állapotainak tovább dugítását az, hogy ezek a légi piruettek jó hírünket keltik a világban, és a Szabadság szobrot meg a Parlamentet meglátó japánok és amerikaiak majd ennek hatására özönlenek ide az országba. Először erre majdnem azt vágtam rá, hogy szerintem nem, de itt szerintemről szó sincs. Ahogy a Forma-1 kapcsán pontos számok állnak rendelkezésre arról, hogy Sennától Schumacherig hány forint dőlt az országba, úgy illene egy magát komolyan vévő hivatalnak tudnia, hogy mit köszönhetünk mi a Red Bull Air Race-nek, mielőtt engedélyt ad egy idén már hetedszerre megrendezett marketingrendezvényre. Ha nincsenek ilyen számok, vagy nem mutatnak egyértelműen pozitív mérleget, akkor inkább mondjunk nemet az energiatal megtisztelő felkérésének. Ahogy Antal Dániel írta a héten nagyon bölcsen a hatodik kerületi alkoholtilalomról, akit idegesít a zaj, annak legyen meg a lehetősége a kompenzációra az elviselt kényelmetlenségekért, ahogy én is hajlandó vagyok elviselni a lenti kisboltban a csörömpölést. Na de hol vannak a repülők hatására Budapestre érkező japánok, akiknek itt elköltött forintjaiból majd megépül a hatos metró?

Abban speciel nem hiszek, hogy egy nemzeti ünnepnek a Szent Jobb körbemasíroztatásából, Sólyom László öltönyéből és a Himnuszból kellene állnia, így kiárusítani Szűz Mária Kedvenc Országát azonban talán mégis túlzás egy kicsit. Legyen nyugodtan repkedés augusztus 20-án, ahogy volt mindig is, ugorjanak a Dunába a a honvédség ejtőernyősei, húzzanak el a Malév pilótái a Lánchíd alatt. Örüljön a tömeg, legyen hideg perec és drága sör. Csak az ne legyen, hogy egy ravasz osztrák marketingzseni miatt napokon át azt kívánjam, hogy a Vörös Báró szedjen le az égből minden rohadékot.


Írta: Bede MártonForrás: index

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum