Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. október 14. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Milyen kutyát válasszunk?
2005-02-04 09:44:56


Milyen kutyát válasszunk?

 

A kutyáknak számtalan különböző fajtája, mérete és változata van, és mindegyik egyéni jellemzőkkel és temperamentummal bír. Annak, aki szeretetteljes és hűséges társra vágyik, és biztos abban, hogy elegendő időt tud rászánni, és megfelelő körülményeket tud biztosítani az állatnak, a kutya a legjobb választás. A kutya a család fontos tagjává válik, és 10-15 évig velünk marad. Egy kis előrelátás a kölyök kiválasztásakor elejét veszi annak, hogy később esetleg megbánjuk a választást. A kiválasztás előtt már mindenkinek van elképzelése arról, milyen a számára ideális kutya, esetleg már korábbi tapasztalat is volt egy-egy fajtával. A választás előtt figyelmet kell fordítani arra, hogy életkörülményeinket és a választandó fajta igényeit összeillesszük. A következő fontos szempontokat érdemes mérlegelni azelőtt, hogy hazavisszük a kölyökkutyát.


1. Életkörülmények

Mennyi időt tudunk a kutyával tölteni? A kutya társas lény. Sok figyelemre van szüksége, különösen kicsi korukban, elegendő időt kell fordítani nevelésére, a mozgásra és ápolására. A lakásban nagy felfordulást okozó kölykök kezelése nehéz, ha sokat vagyunk távol otthonról. Mennyi hely van otthon? A ház, kert, és legfőképpen a közelben levő szabad terület nagysága befolyásolja a választható kutya méretét, fajtáját és típusát. Az újfundlandi rosszul érzi magát egy kis lakásban, az agár számára pedig nem megfelelő a városi élet. Mennyi testmozgást tudsz kutyádnak biztosítani? Képes vagy arra, hogy annyi mozgáslehetőséget biztosíts kutyádnak, amennyire szüksége van? Néhány fajta ugyanis élénkebb, energikusabb a többinél. Mennyi pénzt tudsz kutyádra áldozni? A kutya kiválasztásakor természetesen a kölyök árát is figyelembe kell venni, fontosabb azonban a többi költség mérlegelése, ezek ugyanis a kutya élete végéig rendszeresen jelentkeznek. Amellett, hogy a nagy kutyák etetése természetesen többe kerül, mint a kis termetűeké, számításba kell venni az állatorvosi ellátás, nyaralás alatti elhelyezés és bizonyos fajták rendszeres kutyakozmetikai költségét.


Van már kutyatartási tapasztalatod?

Első kutyaként nem ajánlunk olyan fajtát, melyet nehéz nevelni, vagy amely elbizonytalaníthatja gazdáját. Miért akarsz kutyát? A legtöbb ember a társaság kedvéért szeretne kutyát, de a választást az is befolyásolhatja, hogy a gazda akarja-e, hogy a kutya védje a lakást, munkakutyaként használható legyen, esetleg kiállításokon akarja bemutatni, vagy tenyészteni kívánja.


2. Milyen típusú kutyát érdemes választani?

Miután végiggondoltad saját lehetőségeidet, érdemes tanulmányozni a választott kutya jellemvonásait. Azt tanácsoljuk, hogy próbálj több kutyafajtát is megismerni, járj kiállításokra, beszélj tenyésztőkkel és kutyatulajdonosokkal, olvass könyveket és újságokat a kutyákról. Fajtiszta vagy keverék kutyát válasszunk? Bár valamennyi kutya önálló egyéniség, az azonos fajtáknak vannak hasonló jellemvonásaik, amik alapján meg lehet jósolni, hogy a kölyökből milyen felnőtt állat válik. Egy keverék kölyök nagyon bájos lehet, rengeteg jó tulajdonsággal, de felnőtt méretét és temperamentumát nehéz megjósolni, főleg akkor, ha a szülei nem ismertek. Nagy vagy kicsit kutyát vegyünk? Emlékezz arra, hogy a nagy kutyák általában nagyobb teret és rendszeres mozgást igényelnek, és etetésük is nagyobb költséggel jár. Hosszú vagy rövid szőrű kutyát válasszunk? A hosszú szőrű kutyák nagyon szép megjelenésűek lehetnek, de rendszeres ápolást igényel szőrzetük tisztántartása. Néhány fajtát nyáron nyírni is kell. A rövid szőrű kutyák kevesebb odafigyelést igényelnek és esős időben is tisztábbak. Mik a fajta  természetes tulajdonságai és képességei? A Border Collie-t arra tenyésztették, hogy birkákat őrizzen, ha gyakran van egyedül és nincs mit csinálnia, könnyen unottá és kedvetlenné válhat. Bizonyosodj meg arról, hogy kutyádnak olyan életmódot tudsz biztosítani, ami illik természetéhez, mivel egy boldogtalan kutyának gyakrabban vannak viselkedési problémái. Szuka vagy kan? A kanok nagyobbak a szukáknál, és talán egy kicsit nyitottabbak. Néhány gazda úgy gondolja, hogy a szukák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. Ugyanakkor a szukák évente kétszer tüzelnek, és hacsak nem ivartalanítjuk az állatot, ez az időszak kellemetlenségekkel járhat. Valóban kölyköt akarsz, vagy esetleg felnőtt kutyának is otthont tudnál biztosítani? A legtöbb gazda egész kicsi korától nevelni és tanítani akarja kutyáját, de ne feledkezzünk el a felnőtt kutyákról. Ők is képesek arra, hogy rengeteg odaadást és szeretetet adjanak. Néhány előnye is van annak, ha idősebb kutya kerül a házhoz, hiszen őket már nevelték, jól látható a temperamentumuk és a legrombolóbb korszakon már túljutottak. Ugyanakkor mielőtt hazaviszünk egy felnőtt kutyát, próbáljuk megtudni, hogy miért van új otthonra szüksége. Talán az új gazdájához sem illik jobban, mint a régihez.


3. Hol találhatunk megfelelő kölyköt?

Gondolatban már kiválasztottad az ideális kutyafajtát, hol keresd? Egy fajtiszta kutyakölyköt leginkább ismert és elismert tenyésztőnél találhatunk. A tenyésztőket más kutyatulajdonosok, állatorvos ajánlása, hirdetés és kutyakiállítások alapján találhatjuk meg.  Ne vásároljunk azonban olyan kereskedőtől, aki több forrásból szerzi be a kölyköket. Ezeket a kutyákat talán túl korán elválasztották, és lehet, hogy hosszú ideig, félelemben és zavartan utaztak, míg elérték a célállomást. Ezeknél a kölyköknél a stressz és különböző megbetegedések gyakrabban fordulnak elő. A tenyésztőkön kívül az állatmenhelyek is megfelelő forrást jelentenek, amikor kutyakölyköt keresünk.


4. Mire figyeljünk oda?

Lehetőleg nézzük meg a kölyköt az anyjával együtt, így láthatjuk, hogy a szuka mennyire jól gondozta a kölyköt, és képet kaphatunk arról is, milyen lesz a felnőtt állat mérete és viselkedése. Ha lehet, nézzük meg az apát is. Ideális esetben a kölyköt 8 hetes koráig ne válasszuk el az anyjától. Csak olyan alomból vásároljunk, mely tiszta, és ahol a kutyák közérzete és egészségi állapota jó. Olyan kölyköt válasszunk, mely aktív, egészséges és tiszta. A kutya szeme és az orra nem lehet gennyes, a füle tiszta, az ínye pedig rózsaszín legyen. Vizsgáljuk meg a kutya farkát és a hátulsó lábakat, nem találunk-e rajtuk hasmenésre utaló jeleket. A kölyök szőrzete kicsit fakó lehet, de tisztának és egészségesnek kell lennie. Figyeljünk arra, van-e a kutyának valamilyen hiányossága, ellenőrizzük a hasát, nincs-e például köldöksérve. Ha bármi rendellenességet észlelünk, kérjük ki állatorvos véleményét. Ne vásároljunk meg egy gyenge kutyát sajnálatból, mert hosszú távú problémának és jelentős állatorvosi költségeknek nézhetünk elébe. Bár a kölykök eleinte óvatosak lehetnek egy idegennel, inkább ne válasszunk olyan kiskutyát, amelyik ideges és a sarokba menekül. Az anya viselkedése alapján következtethetünk arra, hogy a kölykök idősebb korukban hogy fognak viselkedni, legyünk tehát óvatosak a félénk, ideges vagy agresszív anyák kölykeivel.


5. Mire számíthatunk?

Ne érezd sértve magad, ha a tenyésztő megkérdezi, hogy milyen körülmények között élsz és mik a terveid a kölyökkel. Ez a tenyésztő körültekintő gondolkodását jelzi és segít abban, hogy elkerüljük a hibás választást.  Ellenőrizd, hogy milyen oltásokat és féreg elleni kezelést kapott már meg a kölyök és mi van még hátra. Bizonyosodj meg arról, hogy valamennyi igazolás Hozzád kerül. A tenyésztő ugyancsak átad egy lapot, melyen vezette, hogy milyen eledelt kapott a kölyök, milyen gyakran és mennyit. Néhány napig ezt az étrendet kell biztosítani a kutyának, mielőtt fokozatosan áttérnénk egy másikra. A tenyésztő arra vonatkozó információt is adhat, hogy a választott fajtát hogyan kell ápolni. Néhány napon belül el kell vinni a kölyköt az állatorvoshoz, aki tanácsot ad az oltásokra, etetésre, gondozásra vonatkozóan.

 

 
A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum