Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. május 30. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Magyar az Oxford-Cambridgen
2013-03-23 14:40:44


Magyar evezős az Oxford-Cambridge versenyen

Az angliai Oxford-Cambridge evezősverseny történetében először lesz magyar induló
Novák Mariann személyében, aki a női futamban az oxfordiakat erősíti; a futamra most vasárnap kerül sor a Temzén.

1829. június 10. Ez az evezős történelemben egy olyan dátum, amit szinte mindenki ismer. Ez a nap volt az, mikor két barát, két vetélytárs, akik 2 különböző egyetemen tanultak, evezős csapatot szervezve összemérték erejüket, gyorsaságukat a Temzén. Ezt a versenyt az Oxfordi Egyetem 8+1 evezőse nyerte. Innen indult az a világhírű evezős verseny, melyet napjainkban negyed millió néző kísér figyelemmel a parton, és több tíz millió rajongó nézi tévékészülékeken vagy számítógépeken a futamot.
Az oxfordi csapat sötétkékben, míg a cambridge-i világoskék szerelést húzva 6,8 km-t tesz meg a Temzén, Putney és Morlake között.
A 2012-es verseny emlékezetesre sikerült. Gondoljunk csak vissza, hogy előbb egy beúszó tüntető, majd egy lapáttörés és egy ájulás a célban tarkította a nemes küzdelmet. De idén mástól lesz hangos a magyarok között az Oxford-Cambridge evezős verseny, hiszen most először egy magyar hölgy: Novák Mariann ül az oxfordi hajóban.

Hogyan és mikor kerültél Angliába, mi volt a cél?
Tavaly (2012) októberben jöttem ki Angliába, miután felvételt nyertem Oxfordba egy mesterképzésre, mely 2013 őszéig tart. Előzőleg az ELTE-BTK-n végeztem régészet szakot.

Mit tanulsz kint és melyik Campuson?
Az oxfordi egyetemen tanulok, azon belül a Keble College diákja vagyok. A szakom angol megnevezése Archaeological Science, ami a természettudományok régészeti alkalmazására koncentrál. A képzés három fő tudományterülettel foglalkozik: természettudományos keltezési módszerek; stabil izotópelemzések és biomolekuláris régészet; valamint anyagvizsgálati módszerek.

Hogyan sikerült bekerülni a hajóba?
Mindenképpen szerettem volna evezni az ittlétem alatt és különösképp részt szerettem volna venni az Oxford-Cambridge versenyen, ezért már nyáron kapcsolatba léptem az egyetemi evezős klubbal és jeleztem a részvételi szándékomat. Mivel kiutazásom előtt ásatáson voltam Grúziában, csak október elején, két hét késéssel csatlakoztam a csapathoz, akik már szeptemberben megkezdték a felkészülést. A válogatás tulajdonképpen a kezdetektől tartott, de a végleges csapatot csak március 4-én hirdették ki Londonban. A válogatási szempontok elég összetettek voltak, alapvetően a fizikumot, állóképességet, hajóhajtást és csapatba illeszkedést vették figyelembe, melyek miatt kiemelt hangsúlyt kaptak az szárazföldi (ergo) és vízi felmérők is.

Hogyan áll össze a csapat?
Az egység túlnyomó többsége – 7 fő – brit nemzetiségű, közülük ketten kettős, német állampolgársággal is rendelkeznek. Rajtam kívül még a kormányosunk számít itt külföldinek, ő egyesült államokbeli. A nagyobb csapatunkban – a felkészülésben több mint 20 lány vesz részt, közülük egy tartalék nyolcast is kiválogattak, akik Osiris néven a cambridge-i második hajóval (Blondie) fognak versenyezni – vannak francia, német, lengyel és bolgár nemzetiségűek is. A vezetőedzőnk, Christine Wilson, kanadai – korábban az Egyesült Államokban dolgozott több egyetemi csapattal, és az női olimpikonoknak volt a segédedzője –, a segédedzőnk, Natasha Townsend, pedig brit, az előző két olimpián az angol női nyolcasban evezett.
Két csapattársam jelenleg a brit U23-as kerettagságra válogotózik, korábban pedig az ifi válogatott tagjai voltak, egyikük ifi vébén ezüstérmes volt. Idén pedig részt vettek az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A csapatban többen visszatérő tagjai az oxfordi hajónak, a korábbi években is részt vettek az egyetemek közötti versenyen.

Mióta van női futam és ebből ki mennyiszer tudott győzni?
1927 óta rendeznek női futamokat, de eleinte nem mindig tartották éves rendszerességgel, és volt egy közel évtizedes kihagyás is. A női evezés meglepő módon korántsem kapott olyan támogatást, elismerést, mint a férfiak versenye.
Jelenleg a mérleg Cambridge-nek kedvez: 40 győzelmük van szemben Oxforddal, akik 26-szor nyertek. De az utóbbi évtizedet egyértelműen Oxford dominálta, és természetesen idén is győzni szeretnénk, ezzel is javítani a statisztikán.
Két év múlva, 2015-től pedig új szintre lép majd a női verseny, ugyanis a férfiakéval azonos pályán, távon és napon kerül majd megrendezésre és hasonlóan teljes televíziós közvetítést kap majd a megmérettetés. Az 2012-13-as idény egyébként az első előkészítő éve ennek a változásnak, úgyhogy tavaly ősztől egyenlő összegű szponzori támogatást kapnak a női csapatok mint a férfiak, az utóbbiakat támogató BNY Mellon-nak a Newton nevű vagyonkezelő leányvállalatától.

Mi a különbség a magyar és az angol evezés, edzések, és hozzáállásban?
Sok a különbség, nehéz lenne mindet felsorolni. Az egyik alapvető különbség szerintem a nagy egységek preferálása. Számomra alapvetően új, hogy ilyen nagy csapattal edzek, és, hogy a fő versenyszámom a nyolcas lesz. Az edzők elsősorban arra törekedtek, hogy a teljes csapatnak mind a huszonegynéhány tagja ugyanúgy mozogjon a hajóban, tehát akármilyen kombinációt küldenek vízre, az első csapástól gond nélkül evezzünk együtt, függetlenül attól, hogy korábban ültünk-e együtt egy egységben.
Hozzá kellett szoknom a korai kezdésekhez, ugyanis napi kettőt edzünk és a reggeli edzéseket az egyetemi elfoglaltságokhoz kell igazítani. Általában 5:45 az érkezési idő, ha evezünk, de 7 óránál későbbi kezdésünk soha sincs hétköznap. Szintén szokatlan volt számomra, hogy egész télen eveztünk. Angliában nincs olyan hideg, mint Magyarországon, de azért itt is gyakran esik 0 fok alá a hőmérséklet – és nem egyszer ráfagyott a víz a lapátokra.
Az edzéseket tekintve egyébként kiemelt szerepet kap a törzsizmok edzése is, ez az ún. core training. De nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy megfelelően étkezzünk, edzés után rögtön regenerálódjunk. A csapatnak van fizioterapeutája és étkezési tanácsadója is.

Mik a későbbi célok az egyetem befejezése után?
Alapvetően kutatói pályán szeretnék elhelyezkedni, így mester szakomat követően doktori fokozatot szeretnék szerezni.Szerző: szabadban
Forrás: Vasvári

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum