Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. március 26. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Saharun későbbre halasztva
2011-02-21 05:21:13
Kategória: 3,2,1... GO!


Tunéziában romlik a helyzet: Saharun későbbre halasztva

Az indulás előtt kilenc nappal - 2011. február 8-án - új rajtidőpont kijelölése mellett döntöttek a Saharun szervezői. A futam idén Tunéziába látogat el, de a januárban történtek, és az azóta újra feszült helyzet miatt az eredeti indulást el kell halasztani.

Mint ismeretes, a Jázmin forradalom után egy átmeneti vezetés gyakorolja a hatalmat az országban. A lakosság bízik a változásokban, ám a szabad választásokig és az azt követő új hatalom megszilárdulásáig még várni kell, hiszen a jelenlegi vezetés a demokratikus átalakulásra való felkészülés közben lavíroz a megoldandó problémák között, melyet a népakarat hoz a felszínre.

A szervezők a futam lemondása helyett, az év eleji pályaírás után inkább a kivárás mellett döntöttek, mivel a tunéziai biztonsági helyzet a januári tüntetések és lázongások óta folyamatosan javult Tunéziában. Látva, hogy a hetekben az Egyesült Államok csökkentette a veszélyességi szintet, illetve hogy a közeljövőben a kijárási tilalmat és a szükségállapotot szerette volna megszűntetni Tunézia, úgy tűnt, hogy a rallyt meg lehet tartani az eredeti időpontban.

Az előző héten azonban ismét rosszabbra fordult a helyzet. A keleti országrészben gyújtogatók egy zsinagógát égettek porrá, egy északnyugati városban az új kormányzói kinevezések kapcsán rendezett tüntetés oszlatása közben halt meg valaki egy becsapódó könnygázgránáttól, illetve szombaton, a Saharun útvonalába eső El Kef városában egy békésnek induló tűntetésen újabb lövések dördültek el, melyet más városokban további emberéletet követelő események követtek. A forradalom halálos áldozataink száma tovább nőtt, aminek következtében a rendőrség folyamatosan veszít a tekintélyéből.

Február 7-én hétfőn, Brüsszelben tartotta a rendszeres értekezletét az EU COCON, az Európai Unió Tanácsának konzuli együttműködéssel foglalkozó munkacsoportja, mely megerősítette, hogy a helyzet rendkívül bizonytalan. Az átmeneti hatalom gyengeségét kihasználva bármikor előfordulhat kisstílű bűnözés, kisebb inzultusból kialakuló tömeges agresszivitás, illetve újabb lázongásba fordulhatnak a tüntetések. Ennek megfelelően újabb rendőrségi mozgósítások és eseti légzár sem kizárható a közeljövőben. Ezen álláspont alapján az EU a következő hónapokra, &e acute;s az új, várhatóan demokratikus, de erős hatalom megszilárdulásáig kifejezetten veszélyesnek tartja a tömeges országjáró utazásokat.

A Saharun szervezői a Külügyminisztérium és a Magyar Nagykövetség mellett folyamatos kapcsolatban vannak tunéziai szervekkel (Turisztikai Minisztérium, Turisztikai Hivatal, kormányzóságok, kisebb szervezetek). Az innen és a konzuli munkacsoporttól kapott információk alapján a déli területek nyugodtak, ott nincs mitől tartani, ám ez nem elég a futam elindításához: „Az itiner kész, indulhatnánk, de a probléma, hogy az országban nincs jelenleg erős, elismert, fix hatalom. Továbbá gond, hogy Tunéziából való kijutás csak két módon lehetséges: repülőn és kompon, melyek menetrendjét rendkívül megritkították és a charter járatok is szünetelnek. Algéria és Líbia nem alternatív menekülő útvonal, így amíg nem biztonságos a helyzet és nem lehetünk arról tökéletesen meggyőződve, hogy az indulóink időben és terv szerint hazaérkezhetnek, így kénytelenek vagyunk elhalasztani a futamot.” jelentette ki Polgár András a futam társalapítója.

Az új időpont bejelentése február 16-án várható, melynek kijelölésében a résztvevők véleménye is számít: „Az új időpont kihirdetése előtt természetesen egyeztetünk az indulókkal, több lehetőség közül a legjobbat igyekszünk majd kiválasztani. Legfőbb célunk, hogy senki ne érezze magát veszélyben, illetve hogy az indulók egy nagyon jó hangulatú erőpróbán és kalandon vehessenek részt.” szögezte le Polgár Tamás, a futam másik alapítója.

Az előzetes felmérés és a résztvevők tájékoztatása már megtörtént, és egy dűnére vágyó türelmetlen csapat kivételével az indulók teljes egyetértésben támogatják a halasztást. A Saharun egyébként a turistáktól teljesen elzárt déli, szaharai területeket is megnyitja résztvevői előtt, ahol életre szóló élménnyel gazdagodhatnak, még ha a futam az eredeti időponthoz képest egy kicsit később éri el a célját.


Szerző: szabadban
Forrás: saharun

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum