Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2021. január 22. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
NISSAN X-TRAIL 2,2 DCI SPORT - Teszt
2005-04-09 06:57:29
Kategória: Terepjáró


TESZT: NISSAN X-TRAIL 2,2 DCI SPORT

Kicsit komolyabb osztálytársainál és feltűnően jó képességű a Nissan család X-Trail 2,2 dCi névre hallgató gyermeke.

Némi módosításon esett át, mióta utoljára láttuk, de lényegében szinte semmit sem változott az X-Trail. Kívülről maradt a robosztus, kissé kocka alakú, kigyúrt felépítés, belülről pedig az első ránézésre puritán utastér.

A változások egyáltalán nem számottevőek. Elölről a korábbitól minimálisan eltérő hűtőrács, valamint az új lökhárító tesz árnyalatnyi különbséget, hátul csak a lökhárító változott. Főként szögletes formáinak köszönhetően igen határozott fellépést tudhat magának az X-Trail, de azért nem kell tőle megijedni.

Még 2003-ban a facelifttel együtt mutatkozott be az új dízelmotor, ami a korábbi 114 lóerős, hasonló hengerűrtartalmú motort váltotta le. A jelenlegi ravaszul a dCi jelzést viseli, amiből egyből a Nissan-Renault rokonság juthatna eszünkbe, hibásan.

Az X-Trail jelenlegi 136 lóerős, 2,2 literes turbódízel motorja a korábbi Nissan dízel átalakulásával született. Ezt nem is bánjuk, mivel a motor szépen, bár kicsit hangosan muzsikál a 1,5 tonnás szabadidőautó orrában.

314 newtonméter maximális forgatónyomaték párosul a lóerők mellé, ezt már 2000-es fordulat mellett kiaknázhatjuk. Ennek, és a hatsebességes váltónak köszönhetően gyorsan húzhatjuk a következő fokozatot, nincs szükség a motor pörgetésére. A váltó kiválóan kapcsolható, egy jóval sportosabb benzinesben is megállná a helyét.

11,3 másodperc alatt érhető el a 100 km/órás sebesség, a megadott végsebesség pedig 180 km/óra. A műszer szerint valószínűleg könnyedén hasíthatunk akár 200-zal is, mivel a gyári értéket könnyedén és erőlködés nélkül elérhetjük.

Nagyobb sebességnél is stabil marad a karosszéria, bár ilyen esetben egy nagyobb ívű kanyar már ráhozhatja az utasokra a frászt. A sofőrre kevésbé, mivel érezhetően jól megbirkózik a feladattal, az elöl-hátul McPherson típusú futómű.

Magasságához képest az autóban csekély oldaldőlés tapasztalható, de persze nem kanyarokban fogjuk legyalázni utcai ellenfeleinket. Az X-Trail komolyan veszi a terepjárós feladatot is, ahol szintén átlagon felül teljesít.

A kellő hasmagasság, a rövid túlnyúlások, a jó terepszögek és a kapcsolható állandó négykerék-hajtás olyan terepek leküzdésére is alkalmassá teszi, ahol egy átlagos hobbi terepjáró már nem boldogul. Egy forgókapcsoló segítségével a 2WD, az Auto és a Lock állások között választhatunk. Utóbbi jelenti az állandó hajtást a négy kerékre, amit akár menet közben is kiválaszthatunk.

Az elektronikus vezérlésű kuplung, ilyenkor a nyomaték 57 százalékát előre, a maradékot hátra juttatja. Az átlagos felhasználónak ez bőven elég terepező képességet enged. Amennyiben a két oldal egymástól eltérő felületen van, a gyorsabban pörgő kerekeket a fékek automatikusan lassítják, így könnyítve az elindulást.

Elöl a szürkére fényezett látványos kartervédő csak díszítőelem, védelmi szerepet nem tölt be. Az X-Trail orrára így vigyázni kell erős terepen, de valószínűleg jóval előbb fog az autó közepe egy dombra felülni, mintsem az orrát érintsük a földhöz.

Auto állásban alaphelyzetben az első kerekek hajtottak, amikor ez kevésnek bizonyul, akkor hirtelen összkerék-hajtás próbál fogást venni a talajon. Utcai körülmények között nem érdemes babrálni a kapcsolót, érdemes a 2WD állást használni a minél kedvezőbb fogyasztás érdekében. Kemény hidegben 10,5 liter gázolaj fogyott városban 100 kilométeren, ami egy ekkora monstrumnál reális értéknek tűnik.

A terepjáró-képesség kiválóan kamatoztatható Budapest útjain, ahol a hatalmas kátyúknak álcázott tankcsapdák könnyedén leküzdhetőek az X-Trail-lel. A kemény műanyagokkal fedett belső ezt kevésbé értékeli, sőt meglehetősen hangos nyöszörgéssel fejezi ki nemtetszését.

Az utasteret kissé átvariálták, de lényegében ugyanolyan csúnya mint korábban. Kedvencünk a kissé régies formában megalkotott műszerfal, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva középre helyeztek.

Számunkra ugyanilyen érthetetlen a kormányoszlopon elhelyezett levegőbefúvó, ami egyenesen az ember arcába tolja a hideg vagy meleg levegőt. A pohártartókat átdolgozták, de a régi helyen, a műszerfal két szélén vannak.

Talán a műszerfal elhelyezésének egyetlen előnye, hogy a vezető elé is kerülhetett egy kesztyűtartó. A tárolórekeszek közös tulajdonsága, hogy fedelük rendkívül hangosan, csillapítás nélkül csapódik vissza a helyükre. Ezt még übereli a középkonzolon elhelyezett kis tároló, ami csak addig tart nyitva, amíg tartjuk, különben egy rugó valósággal bevágja előttünk az ajtaját.

Továbbra is ötletesnek tartjuk a hűthető palacktartókat, amik egy kicsit lejjebb kerültek a korábbihoz képest, de ugyanolyan jól használhatóak. A kormánykerék kicsit durung, és csak magassága állítható.

Ránézésre és tapintasára egyaránt rossz minőségűnek tűnnek az utastérben alkalmazott műanyag borítások. Kemények, zörögnek és néhol még sorjásak is, némi túlzással emlékeztet egy régi katonai terepjáróra. Egy kicsivel modernebb és jobb minőségű utastér nem rontana az összhatáson.

Helykínálatból jól vizsgázik az X-Trail, konkurensei nagy részénél tágasabb teret hagy az utasoknak. Az ülések kényelmesek, hátul még a háttámla dőlésszöge is állítható. Felfelé, magasra nyílik a csomagtérajtó, mögötte 400 liternél valamivel több hely várja a csomagokat.

Újdonság a csomagtér enyhén recés műanyag padlóborítása, aminek legfőbb előnye, hogy egy vizes szivaccsal könnyedén kitörölhető. Így kevésbé kell a sáros holmikkal vigyázni, mert akár kislaugolhatjuk a koszt a csomagtartóból.

Ha az X-Trail palettájáról kellene választani, nem haboznánk, olyan meggyőzően teljesít a dízel változat. A 2,5 literes benzines ugyan jobban megy valamivel, de másfélszer annyit fogyaszt, és a jóval kisebb nyomaték miatt kevésbé kényelmesen használható.

8,7 millió forint körül van a jól felszerelt Sport változat az X-Trailből, ami a konkurensekhez képest reális, főleg hogy helykínálatban és terepjáró képességben is átlag feletti szabadidőautót kapunk ezért a pénzért.

Irta: Hamar Balázs

Forrás: http://www.vezess.hu/cikk_print.php?idx=5943

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum