Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. október 23. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
BP önmaga ellenfele az olimpia kapcsán
2010-01-05 06:21:13


A budapesti olimpia legnagyobb ellenfele maga
Sport Plussz Foci 16-17. oldal, 2009. december 23.

Beszélgetés Szalay-Berzeviczy Attilával, aki szerint nem mondhatunk le az álmainkról és
a jövőnkről csak azért, mert pusztán a mából kiindulva nem sok jóra számíthatunk

Ha az Olimpia Törvényt elfogadja az Országgyűlés, mi történik a BOM - mal - egy verzió szerint akár be is fejezheti tevékenységét.

 - A törvény elfogadásával egy "sun generis" részvénytársaság formájában létrejön a Budapest 2020 Pályázat Előkészítő Bizottság, melynek tulajdonosa az állam és a főváros lesz. A testület vezetőit a parlamentnek kell 6 hónapon belül megválasztania kétharmados többséggel. Ha mindez megtörténik, akkor elmondhatjuk, hogy a BOM küldetése sikerrel zárult, hiszen elértük azt a célt, amiért összeálltunk 2005ben. Úgy gondolom, hogy innentől tehát nem lesz a továbbiakban szükség erre a civil szervezetre, amelynek a feloszlását természetesen a BOM közgyűlésének kell majd kimondania.

 "A szkepticizmust sosem fogjuk a génjeinkből kiölni"

Ha most végeznének egy közvélemény kutatást, vajon hasonló lenne a játékokat pártolók aránya, mint ami a hivatalos dokumentumaikban szerepel? Már csak azért is, mert a pályázóknál a NOB elvégzi a maga független szűrését, és jellemzően alacsonyabb szintű "rajongást" állapít meg, mint amit a kandidáló prezentál.

- A kutatások évtizedek óta azt mutatják, hogy a magyar társadalom szereti az olimpiát, szeretné, ha egyszer mi rendeznénk meg, éppen ezért minden ezzel kapcsolatos kezdeményezést támogat. Hálás kiinduló pozíció, szemben mondjuk az angolokéval, a csehekével, vagy más nyugat európai országokéval, ahol messze nem ilyen egyértelmű az olimpia megrendezése iránti rajongás. Ha azonban úgy tesszük fel a kérdést, mennyiben hisznek abban, hogy az ország és a főváros nyerni is tud, akkor a hetven százalékból tíz-tizenöt lesz. Ez egyfelől teljes mértékben a jelen állapotok megítéléséből fakad, másfelől a nemzeti karakterünkből, amelyre egyáltalán nem jellemző az angolszász hurráoptimizmus. A budapesti olimpia legnagyobb ellenfele Magyarország, ha sikerül legyőzni magunkat akkor bárkivel szemben sikerrel szállhatunk versenybe.

Mondjuk az államháztartás jelen helyzetét nézve elég nehéz derűsen és optimistán közelíteni az ötlethez.

 - Az hazai rendezésű olimpia ügyével kapcsolatban akkor is ez lenne a vélemények megoszlása, ha kétszer akkora lenne a magyar GDP. Éppen ezért mindig kell egy csapat fanatikus, aki hisz a projektben és képes húzni magával a többieket - ebben nincs különbség köztünk és mások között. London is így nyerte el a 2012es játékokat, hiszen hihetetlen szkepticizmus közepette kezdett el a pályázaton dolgozni Sebastian Coe és Barbara Cassani csapata. A brit közvélemény gyakorlatilag csak a szingapúri elég nehéz derűsen és optimistán közelíteni az ötlethez, húzni magával a többieket - ebben nincs különbség köztünk és mások között.

Az viszont, hogy az ország költségvetése több sebből vérzik, nem a kishitűség mondatja, hanem a realizmus.

 - Négy éve nem azért hoztuk létre a BOM -ot, mert az alapítók többségét adó közgazdászok és üzletemberek másképpen látták az ország állapotát, mint a társadalom nagyobbik része, hanem azért mert a hosszú távú lehetőségeinket és eszközeinket tekintve másképpen gondolkodnak mint a többség. Azzal, hogy 2004-ben beléptünk az EU-ba és tagja lettünk egy nagyon erős gazdasági közösségnek, teljesen új perspektíva nyílt meg az ország előtt. Magyarország jogosult lett mintegy 8000 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás lehívására 2013-ig a brüsszeli strukturált és kohéziós alapokból. Ez már egy olyan nagyságrendű , tétel, amely megkívánja, hogy az ország nagyobb ívű léptékekben tudjon gondolkodni jövőjét illetően és rendelkezzen víziókkal. A BOM mögött álló erők úgy gondolják, hogy az olimpia lehetne az a rendező erő és vízió, amely képes a leghatékonyabb ország építő és gazdaságélénkítő pályára tenni minket, erős lendületet adva a beruházásoknak, az infrastruktúra fejlesztésnek, az országimázsnak, a turizmusnak, és persze a sportélet felvirágoztatásának. Ugyanis példátlan sport létesítményfejlesztés indulna be, a vállalati szponzorációs hajlandóság pedig soha korábban nem látott szintet mutatna. A lényeg, hogy el kell kezdeni a pályázást, mert az a nap úgysem fog soha eljönni, amikor azt tudjuk mondani, hogy most már minden rendben van Magyarországon, már csak egy olimpia hiányzik. Ez az egész olyan, mint a vizsgák az iskolában: a közelítő határidő, a kényszer kihozza belőlünk a maximális teljesítményt - azt ugyanis nem igazán szokás belátni, hogy érdemes csak úgy vizsgák nélkül is tanulni, teljes erőbedobással.

"Csak csatasorba kell állnunk"

Mielőtt a részleteket taglalnánk - hadd idézzek egy, igaz, szubjektív alapvetést, mely szerint ma a nyári olimpia egy olyan tizenhat napos gigantomány esemény, amelyet széltében - hosszában az összes résztvevővel, sportolókkal, kísérőkkel, hivatalos vendégekkel, médiahaddal, szurkolók tízezreivel együtt egy 3.5 milliós város képes úgymond gond nélkül "magába szippantani". Budapest nem ez a kategória.

- Hadd emlékeztessem, hogy Budapest közel kétmilliós lélekszámával London, Berlin, Madrid, Bukarest és Hamburg után az Európai Unió 8. legnépesebb városa. Barcelona 1,5 millió, míg München 1,3 millió fős városként volt házigazdája az olimpiának. Ráadásul a magyar főváros az agglomerációval együtt megvan hárommilliós. De nem ez a lényeg, hanem hogy maga az olimpia mekkora gazdasági erőtérben kerül megrendezésre. Budapest 600 kilométeres sugarú körzetében 12 főváros található a maga összesen 177 millió lakosával, ahol az átlagos vásárlóerő éves szinten 15.860 USD. És akkor nem számoltuk ide a gazdag Bajorországot. Ez azt jelenti, hogy ez a régió 2820 milliárd dolláros éves GDP-vel rendelkezik. Sydney hasonló erőterét vizsgálva 400 milliárd dollárról, Rió esetében 800 milliárd dollárról, Athén esetében 1300 milliárd dollárról, míg Peking esetében 2655 milliárd dollárról beszélhetünk. Melbourne-ből 8-10 óra alatt lehet átautózni Sydneybe pedig egyazon országról beszélünk, Bécsből Budapestre mindez két és fél óra. A munkaerő és a tőkeáramlás útjából eltűntek a nemzeti határok. Amit fontos megérteni: az olimpia gazdasági hatásai nem korlátozódnak be egy 93 ezer négyzetméteres, tízmillió lakosú területre. Az olimpia  megrendezésére mint közép-kelet európai projektre kell tekinteni. Éppen ezért nem az a kérdés, hogy elég nagyok vagyunk-e a rendezéshez, és nem is az, hogy vajon Közép Kelet Európa várományosa-e egy nyári játékoknak. A kérdés az, hogy Közép Kelet Európának melyik városával van a legnagyobb esélye a győzelemre. A mi dolgunk az, hogy egyértelműsítsük a választ erre a kérdésre.

Ez megint egy csodálatos színekkel festett kép, ugyanakkor nem kell történelmi mélyfúrást tartani, elég csak a közelmúlt eseményeire, a magyar kisebbség hányattatásaira emlékeztetni - ezek alapján számíthatunk mi komolyabb összetartásra?

- Ez nem összetartás kérdése, hanem gazdasági érdek. Vegyük például Ausztriát, amely talán a legnagyobb kedvezményezettje lenne a budapesti játékoknak. Az osztrákok a legnagyobb befektetők országunkban. Hogy pusztán pár példát említsek: a beton jelentős részét építőipari cégeik kevernék, a beruházások többségét valószínűleg bankjaik finanszíroznák, ráadásul kiveszik a részüket a fuvarozásból, a logisztikából és az energiaellátásból is. Így megállapítható, hogy az általában csak a téli olimpiák megrendezésében érdekelt sógoraink jelentős osztalék és adóbevételre számíthatnának abból, ha az olimpiának köszönhetően a gazdasági aktivitás felpörög Magyarországon. Egy biztos a NOB, a FIFA és az UEFA egyszerre kezdett el kockáztatni és kísérletezni azzal, hogy a gazdag világtól elfordult a feltörekvő piacok irányába. Az elmúlt néhány évben az olimpiákat odaadták állapítható, hogy az általában csak a téli olimpiák megrendezésében érdekelt sógoraink jelentős Szocsinak és Riónak, a foci VB-t Dél Afrikának és Brazíliának, míg a következő foci EB-t Lengyelország és Ukrajna kapta. Ez mi ha nem stratégiai irányváltás? A NOB nem tudja még egyszer Kínának adni az olimpiát, Kínából pedig csak egy van, így új lehetőségek után kell majd néznie. A piacokon BRIC országoknak nevezett feltörekvő gazdasági nagyhatalmak közül Brazília, Oroszország és Kína ki van pipálva, már csak India maradt, ám ők a sportban sehol nem tartanak, ráadásul nem is nagyon akarnak jelentkezni. Éppen ezért hiszem azt, hogy van miért Közép-Kelet Európának is jelentkezni egy olimpiáért Ha ez így van, akkor úgy gondolom, hogy nehéz Budapestnél szebb és fejlettebb várost találni itt. Ráadásul régió országai által megszerzett olimpiai aranyérmek harmadát Magyarország szerezte. Többet mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria együttesen.

Körbe is írhatnám, mégis egyszerűsítem: a régiós elképzelés nem tűnik rossznak, ám a cehhet végül mégiscsak Budapestnek és az országnak kell állnia. Nem az osztráknak, a szlováknak vagy a románnak.

 - A finanszírozás egy részét a magántőke fedezi, az pedig éppen úgy lehet osztrák, német vagy cseh, mint magyar. De fontos először is ismerni az olimpiarendezés költségvetésének pontos szerkezetét. Ez két fő részből tevődik össze: a felkészülésiből és a rendezésiből. Az első gazdája az állam és a főváros, a másodiké a szervező bizottság. A PriceWaterhouse-Coopers megvalósíthatósági tanulmányának 2006-os kalkulációjára támaszkodva azt mondhatjuk, hogy az infrastruktúra és a tömegközlekedés és sportlétesítmény fejlesztését jelentő felkészülés 5164 milliárd forintot jelent 10 év alatt, míg az olimpia falu működtetésétől a biztonságig mindent lefedő szervezés 460 milliárdot. Ez utóbbi a NOB-tól kapott támogatásból, tévés jogdíjakból, jegyeladásból és egyéb marketing bevételekből kihozható null szaldóra. A 2012-es londoni olimpia szervezői 1 milliárd fontot kaptak a NOB-tól, tehát ez a rész úgy gondolom, hogy teljesen megúszható költségvetési szerepvállalás nélkül.

"A Parlamentben rendkívül gyenge a sport lobbi" És mi lesz aztán? A görögök egy felmérés szerint már bánják, hogy 2004-ben Athénben volt az olimpia: óriási összegeket emészt fel az azóta teljesen kihasználatlan létesítmények fenntartása - hogy csak egy hozzánk mérhető országot és várost említsünk, de például a pekingi Madárfészek is inkább turistalátványosság, mintsem sportesemények állandó helyszíne.

- Én Montreált leszámítva még soha nem találkoztam olyan véleménnyel vagy kimutatással, amelyik arról tanúskodott volna, hogy egy város megbánta volna, hogy olimpiát rendezett. Pont ellenkezőleg, azért van olyan nagy tolongás és verseny a rendezési jogok elnyeréséért, mert amióta Samaranch elnök a 84-es los angelesi példát követve teljesen üzleti alapra helyezte az olimpiai játékokat, azóta csak az a kérdés, hogy az adott város milyen nagyon tud profitálni rövid és hosszútávon a rendezésből. Ami a sportlétesítmények kihasználtságát illeti, az elsősorban kapacitáskezelő és ideiglenes megoldásokat támogató technológiai kérdés. Másodsorban pedig a sport hazai pozicionálásának kérdése. Ha néhány évtizede meg lehetett tölteni a verseny helyszíneket nézőkkel, akkor ez ma sem kéne, hogy lehetetlen legyen, hiszen annyit nem csökkent a lakokosságunk létszáma. El kell adni a kiváló teljesítményeket és médiaképes hősöket kell gyártania az élsportnak. Ez olimpia nélkül is nagyon fontos feladat, hazai olimpiával viszont sokkal könnyebb lenne, hiszen olyan figyelmet lehetne generálni a sportnak, mint amilyet még korábban soha. A szponzorok növekvő aktivitása és a sportlétesítmény beruházások növekedése mellett végre áttörést lehetne elérni a Parlamentben is, ahol kevés terület rendelkezik olyan gyenge lobbi erővel, mint a sport. Sajnos a hazai sport vezetésében található sok politikus sokkal inkább árt jelenlétével a magyar sportnak, mint segíti azt.

Mondjuk tény, a filmesek jóval előbbre tartanak, mert a politikusok valamiért sokkal jobban tartanak az értelmiség krémjéhez tartozó rendezőmoguloktól, mint az olimpiai aranyérmesektől

- A magyar film a filmtörvénynek köszönhetően kijött a gödörből. Kezdeményezni kell, hogy legyen egy hasonló sportfinanszírozási jogszabály, amely az egészségre káros, élvezeti cikkeknek minősülő termékeket gyártó vagy szolgáltató cégeket kötelezné arra, hogy nyereségükből forgassanak vissza a sportba - ahogy a kereskedelmi tévék hozzájárulnak a magyar filmek készítéséhez. A magyar sport nem merítette ki a lehetőségeit. Nem fogadom el, hogy kevés a pénz, pusztán rosszul lobbizik a magyar sport. Igenis lehetne nagyobb pénzügyi eredményeket elérni, a politika mindig arra vonul, amerre a nagyobb nyomás viszi. Tudjuk, ez az utolsó, nemzetközileg is kiemelkedően sikeres magyar ágazat, arra azonban senki ne számítson, hogy egy nap megijednek a költségvetés alkotói, hogy húha, csak három aranyat nyertünk Pekingben, akkor nyomjuk meg a ceruzát.

Azért a világ boldogabbik a kiváló teljesítményeket és médiaképes hősöket kell gyártania az élsportnak. Ez olimpia nélkül is na felén óriási pénzeket áldoznak a kormányok a sportra. A mai százaléktöredékekből nehéz arra következtetni, hogy egyszer ebben gyökeres fordulat álljon be. És hogy a finanszírozáshoz visszatérjünk, a 460 milliárd elenyésző az önök által előirányzott nagyberuházások költségeihez mérten. Képesnek tartja ezt az országot, hogy ezermilliárdokat fordítson a nagy ügyre?

- 2020-ig van még tíz évünk. Mint korábban említettem a számítások szerint a beruházások 5167 milliárdos tételt jelentenek, amiből 1564 milliárd lehívható az EU alapjaiból, 729 milliárdot a magántőke finanszírozhat, az államnak 2871 milliárdot kell vállalnia. Ez egy hétköznapi ember számára hatalmas szám, ám Magyarország GDP-je a korábbi gyenge fejlődés és a jelenlegi visszaesés ellenére is 196 milliárd dollár, azaz 35 ezer milliárd forint. A fenti összeget egy évtized alatt kellene szétteríteni, márpedig Budapest éves szinten el szokott költeni 250 milliárd forintot csak tömegközlekedés és infrastruktúra fejlesztésekre, ez tíz év alatt 2500 milliárd forint.

Most, amikor tízmilliókért ölre mennek a költségvetési vitában, nehéz elhinni, hogy ekkora mennyiségű pénz felszabadítható. Vagy ahogy egy közgazdász mondta: ha lenne is az országnak 2800 milliárdja, meggondolandó, hogy az olimpiára költse vagy valami másra.

- Először is, ezeknek az infrastrukturális és tömegközlekedési beruházásoknak a többsége az olimpia nélkül is meg fog valósulni, miután részei az elfogadott országos és fővárosi hosszú távú fejlesztési terveknek a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan. Hogy hétköznapi példákat említsek: számomra igen meggyőző azt látni, hogy akkor, amikor gazdasági mélypontról beszélünk, bármerre megyünk Budapesten, mégis mindenütt darukat, széttúrt utakat, metrófúrást, reptérbővítést, ház és híd felújításokat láthatunk. Most érzékelhetjük, először igazán az EU-tagság előnyeit, hiszen a brüsszeli pénzek valóban kezdenek beömleni az országba. És ez csupán a kezdet. Akkor miért nem építenénk a fővárost és az országos infrastruktúrát úgy tovább, hogy az akár az olimpia megrendezésére is képessé tegyen minket.

Laboratóriumi környezetben megint csak igazat adnék önnek - de sajnos itt élünk a piszokban: pontosan látjuk, milyen dilettáns lépések történnek, olykor milyen szánalmas szerencsétlenkedés zajlik a metróépítés, illetve a Margit-híd felújítása ürügyén. Mondhatjuk, momentán ez belügy, saját magunkat károsítjuk - de ha mindez az olimpiai létesítményekkel történik, az világbotrány.

- A nemzetközi nyomás alatt mindig sikerül teljesíteni - még soha nem égtünk be, semmivel. Önnek igaza van bizonyos dolgokban, de ha egyetértünk abban, hogy a város nem úgy néz ki, mint egy hat százalékos recesszióban vergődő ország fővárosa, akkor azt is elfogadhatja, jóval többet lehet kihozni a lehetőségeinkből, és jóval nagyobb hatékonyságot és transzparenciát lehet elérni a mutyizásokkal szemben ha mindezt nemzetközi figyelem és nyomás mellett tesszük. Az úszó Eb-n is hatalmas erőfeszítésbe került a medence megépítése, de a nemzetközi figyelem kikényszerítette, hogy minden nehézség ellenére készen legyünk időre. Szerintem olimpiai pályázat nélkül a Népstadion is még sokáig ott fog omladozó állapotban állni. Egy miniszterelnöknek ezer dologra kell figyelnie, de leginkább arra, ami a legnagyobb politikai tőkét hozza neki – rövid távon. Egy hosszú távú koncepcióhoz olyan fajsúlyú esemény kell, mint például az olimpia.

Legalábbis drámai fordulatra van szükség, hogy valóban így legyen.

- Én nem vagyok hajlandó beletörődni abba, hogy nem lehet másképp. Két választás van: vagy hátradőlök, és én is csak elégedetlenkedek, vagy ha már az élet úgy hozta, van módom megfelelő energiákat mozgatni, akkor a sarkamra állok és megyek szembe a nihilizmussal, a kishitűséggel, a mutyizással és dilettantizmussal, ahogy eddig is tettem. Nem mondhatunk le az álmainkról és a jövőnkről csak azért, mert a ma állapotából kiindulva semmi jóra nem számíthatunk. A múlt hibáiból tanulni kell, nem pedig kifogásként felhasználni a semmittevésre.

Tegyük fel, a világ leg sport barátabb miniszterelnöke áll a kandidálás mögött - makettekkel viszont ma már képtelenség célt érni. Márpedig nem igazán látni olyan létesítményt - legfeljebb kettőt-hármat, huszonöt-harminc helyett -, amely olimpiarendezésre alkalmas.

- Ez így van, ezért muszáj néhány jelentősebb olimpiai sportlétesítmény fejlesztését beindítani 2012-re, amikor is a NOB technikai szemle bizottsága Budapestre látogatna. Ilyen lehetne a nemzeti uszoda komplexum, valamint az ATP tornák rendezésére is alkalmas nemzeti tenisz központ megépítése. Ezekre olimpia nélkül is égető szükségünk lenne jelentős nemzetközi versenyek Budapestre hozatalához.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum