Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. február 21. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Sportkórház: Szabadságon munkában?
2007-11-08 00:44:50A bizottság áttekintette az Országos Sportegészségügyi Intézetben (Sportkórház) dolgozó és a válogatott kereteknél tevékenykedő mintegy 50 orvos, pszichológus, masszőr, gyógytornász munkáját korlátozó kényszerintézkedés várható hatását, a szükséges teendőket, s kialakította az albizottság az ezzel kapcsolatos álláspontját.

Elfogadhatatlan az az intézkedés, amelyet Kató Gábor az OSEI. kincstári biztosa a pénzügyi helyzetre való tekintettel 2007. október 31-én rendelt el. Ennek alapján ugyanis az intézmény igazgatója dr. Berkes István 2007. november 1-től a közalkalmazotti jogviszonyban álló keretorvosok, szakdolgozók, nemzetközi szövetségekben, szervezetekben tisztséget viselő egészségügyi dolgozók részére az edzőtáborok, a versenyek, szakszövetségi ülések, és rendezvények idejére kizárólag az évi rendes szabadság terhére vagy fizetés nélküli szabadság engedélyezésével biztosíthatja a részvétel lehetőségét.

Ez az előkészítetlen kizárólag intézmény-pénzügyi szemléletű intézkedés, veszélyezteti az olimpiai kvalifikációs versenyeken való eredményes részvételt, az olimpiai felkészülést, s az olimpiai szereplést. Alkalmat és lehetőséget biztosít arra, hogy a vártnál esetleg rosszabb szereplés esetén hivatkozási alap lehet.

Egy meglévő, több mint 30 válogatott keret munkáját érintő, jól működő gyakorlat feltételrendszerének lényegi módosítása az amúgy is nehéz időszakban, 276 nappal a Pekingi Olimpia előtt kezelhetetlen zavarokat okozhat.
Sokkal több veszhet el a réven, mint ami bejön a vámon. Az adott egészségügyi intézmény néhány millió forintos megtakarításának a kompenzálása, a sportágazatból elengedhetetlen. Ennek elmaradása a megtakarítás sokszorosába kerülhet. Nem beszélve arról a kockázatról, amit az előidézett helyzet újszerűsége magában hordoz.
Ez az egészségügy részéről pénzügyileg esetleg átgondolt lépés, a társadalmi közmegegyezésre gyakorolt hatása szempontjából biztosan átgondolatlan. Az intézkedés újabb felesleges társadalmi konfliktusforrássá válhat.
Az OSEI a sportorvosok legjobbjait koncentrálja. A Sportkórház egyik fontos funkciója, mondhatnánk küldetése, sérülne, ha nem találunk megoldást.

Elveszhet az intézményesített felelősségvállalás lehetősége. A máshova helyezett, (szétszórt) funkciókkal, kockáztatják az ellenőrizhetőséget, adott esetben a doppingellenes küzdelem hatékonyságát is gyengíthetik.
Nem beszélve arról, hogy a sportolóknak a sportorvosokkal kialakított bizalmi viszonya sérülne az által, hogy ha a finisben új kapcsolatot kellene kialakítaniuk. Ez által a várható eredményt kockáztatják.

Az albizottsági ülést követően Gyenesei István személyes megbeszélést folytatott az adott témában dr. Berkes István főigazgatóval, valamint a két érintett tárca vezetőjével Horváth Ágnes és Bajnai Gordon miniszterekkel.
Azonnali feladatot jelent a Sportkórház vezetése számára a sportági szakszövetségekkel való kétoldalú kapcsolat áttekintése és az együttműködés mindkét fél számára megnyugtató szabályozása. Erre e hét csütörtükün főtitkári megbeszélés keretében sort is kerítenek. A tárcáknál, az eddigieknél körültekintőbben kell foglalkozni és támogatni az OSEI tevékenységét. A tapasztalat szerint ugyanis a kiegészítő egészségügyi és sporttámogatások esetén az intézményt a „futottak még” kategóriába sorolják. A két tárca, ha nem is egymásra mutogatva, de jó szándéka ellenére is kicsit egymásra várva olyan helyzetet teremt, hogy a Sportkórház „két szék közül pad alá” kerülhet A Sportkórház 2008 évi várható támogatás csökkentése pénzügyi szemléletet takar és veszélyezteti a versenysportot is segítő intézményi működést. Egyben kérjük a minisztériumok vezetését, hogy a költségvetés tárcaközi összehangolása során ezt vegyék figyelembe.

Meg kell találni a megoldást, a konkrét esetre is és a Sportkórház funkciójának meghatározásával és a feltételek megteremtésével hosszabb távra egyaránt. A cél a sportorvoslás új, de stabil alapokra helyezése.
A tegnapi hétfői személyes találkozásunk során mindkét miniszter érdeklődéssel és megértéssel fogadta probléma felvetésemet, illetve kérésemet és ígéretet tetek az előállt helyzet gyors áttekintésére és az elfogadható megoldás megtalálására.

A Sport albizottság rövid időn belül kihelyezett ülés tartását tervezi az Országos Sportegészségügyi Intézetben, amelyre meghívjuk az ÖTM és az egészségügyi tárcák vezető munkatársait is.


Szerző: szabadban.hu
Forrás: MOB


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum