Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. december 07. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Egy edzés a szabadban!
2007-05-02 02:05:57U.I.M. Formula2 Motorcsónak VB – Egy edzés a szabadban!
2007-04-28

Hogy eleget tegyek Kovács László meghívásának, megsejthettem valamit, mert 11.00 órakor indítottam az autót, hogy délután egyre leérjünk Dunaújvárosba az U.I.M. Formula2 Motorcsónak VB sorozatában induló Formula Team szabadedzésére!

A kálváriánk, a Népstadionnál kezdődött, ahol a Hungária körút végig be volt állva! A milliónyi autó okozta forgalmi dugó éppen csak az M6-os autópályáig tartott! Hihetetlen ugye?

Szóval Dunaújváros nem rövid partszakaszának a bejárása után végre célhoz értünk és megtaláltuk, amit kerestünk. A minden tekintetben körülményes utazás után, begördültünk végre a DUNAFERR Ipari Kikötőjének a területére, ahol némi bóklászás után ráakadtunk Lacira. Pontosabban ő vett észre minket! A kölcsönös köszönés után közölte, hogy van egy kis dolga még, addig foglaljuk el magunkat!

Szót fogadtunk és felderítettük a terepet. Rövid séta után ráakadtunk a melegkonyhára is, ahol közölték a kedves hölgyek, hogy étel, csak ételjegy ellenében kapható! Hamar megoldottuk az apró akadályt és kb. két perc múlva ismét ott álltunk a melegkonyha előtt és kaján vigyorral a fejünkön vettük kezünkbe a hamisíthatatlan pörkölttel és tarhonyával gazdagon megrakott tányérokat! Az ebéd végeztével egyből jobban éreztük magunkat.

Visszamentünk a Formula Team sátrába, ahol addigra már Laci is serényen szerelt valamit, ami a közel hatméteres versenyhajó, ízekre szedett 200 lóerős, 2000 köbcentis Mercury motorjának az  egyik alkatrésze volt. Kisebb csodának lehettünk a szemtanúi, ahogy a sok apró tartozékból kb. fél óra alatt tökéletesen összeállt a hajót, a vízen 160-180 km/órával előretoló erőműve. Igaz, hogy ezzel a beavatkozással a Formula Team kilőtte az egyik 30 perces edzéslehetőségét, de motor nélkül a másik 30 percnek sem lett volna sok értelme. Így legalább az egyik szabadedzése megmaradt a csapatnak! Ez idő alatt valamilyen rejtélyes módon, még a szükséges üzemanyag mennyiségének az elegyét is kikeverték.

Eközben a Magyar Szlovák Barátság Kupa és a Magyar Nemzeti Bajnokság résztvevői folyamatosan szerelték, állítgatták, majd tesztelték hajóikat a vízen. Nyüzsgés, sürgés-forgás, a motorok bőgése és egy beszakadt membránnal üzemelő mélynyomó láda zajos, fület sértő egyvelege szolgáltatta a versenyekre, edzésekre olyannyira jellemző hangzavart!

… és eljött az idő! Ahogy a szerelők kitolták a hajót a sátor alól, szemmel láthatóan megállt az élet. Mindenki a hatalmas, fehérszínű 27-est bámulta vagy fotózta, és bizony be kell vallanom, hogy büszkeség töltött el, amikor a többi hajóhoz képest majd kétszer akkora F2-es versenyhajó függőleges fehér felületén, ott virított a napsütésben szép nagy kék betűkkel, hogy www.szabadban.hu! Még olyan nézelődő is akadt, aki hangosan felolvasta a portál nevét a körülötte állóknak. Mosolyogtam kicsit, mert jó érzés volt! Biztos volt, aki hülyének nézett emiatt, de a bámészkodóknak nem kell tudniuk a miértjét. Nekem meg nem kell ennél kellemesebb szombat délutáni élmény.

Miután a hajót, a daru ráemelte a vízre, aktív mozgolódás támadt, és amíg Laci elfoglalta a helyét a pilótafülkében, addig a pályabírók kitessékelték a kisebb hajókat a kiépített pályáról, de még a környékéről is. Talán „felesleges” óvintézkedés, hiszen a versenyzők figyelnek egymásra, és ha egy versenyen kb. 30-an, fej-fej mellett küzdenek az elsőségért, akkor vélhetően nem esik nehezükre, hogy az éppen vízen lévő néhány versenyhajó pilótája szemmel tudja tartani egymást! De az biztos, hogy ékes bizonyítéka ez a Magyar Motorcsónak Szövetség biztonsági előírásainak a betartására és a potenciális vészhelyzetek megelőzésére, hiszen legyünk őszinték a hajó közel kétszer akkora és bődületes erővel szaggatja a víz felszínét.

Laci indított, majd lassan, üzemi hőmérsékletre melegítve az erőforrást, egyre gyorsabb tempóban kezdte falni a köröket! Szép látvány volt! A fehér hajótest, ami épphogy érinti a víz felszínét, a hatalmas hátsó vízsugár, a versenymotor bőgése, a zöld fák a háttérben, a két piros visszapillantó tükör és persze a jól látható kék felirat! Az edzés ideje végül, úgy 40 percre sikeredhetett a bírák jóvoltából. A 27-es szabadedzése simán, esemény vagy probléma mentesen, rendben lezajlott.

Miután Laci kimászott a szűk cockpit mögül, a hajó is követte a parton várakozó kocsira emelve a sátor alá a „főnököt”. A sátor alatt rákérdeztem a fiúktól, hogy jól hallottam a motor egyenletes, erőtől duzzadó hangját, vagy csak én az amatőr hallottam jónak? Laci megerősítette, hogy én hallottam jól, mert semmi rendellenességet sem tapasztalt a hajó irányítása és a motor működése kapcsán! „Összességében nagyon jól sikerült edzés volt. Teljesen meg vagyok elégedve a mai teljesítményünkkel, illetve a technika tökéletes működésével” – értékelte Kovács László az edzés kimenetelét, aki hamarosan indul a Formula Team csapatával Portugáliába, ugyanis Villa Real De Sanantonioban, május 26-27-én indul az F2-es vb sorozat nyitó futama.Szerző: C.Z.
Forrás: szabadban.hu


Kapcsolódó cikkek:A cikkhez kapcsolódó anyagok:

longmovie.wmv

shortmovie.wmv

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum