Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. május 23. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
A Csillagtúra verseny alapkiírása
2006-11-20 12:34:05
Kategória: Autós programok


 

Csillagtúra verseny alapkiírása - Riport a versenyről ide klikkelve olvasható

A verseny jellege:

Egynapos közúti megbízhatósági túraverseny.

A verseny változatos, kanyargós útvonalon zajlik, a közúti forgalommal egyidejűleg.

A verseny célja:  ezen a versenyen nem az győz aki a leggyorsabb, ( mivel közúti forgalomban zajlik) hanem az, aki az útvonal bejárása során a lehető legjobban betartja az útvonal teljesítésére előírt időket.

A verseny egyben közúti tájékozódási verseny is, amin GPS-el és anélkül is részt lehet venni.

A verseny teljes időtartama során a résztvevőknek a KRESZ rendelkező előírásai szerint kell a közúti forgalomban részt venniük, annak előírásait be kell tartaniuk.

Ez által a nevezők közelebb kerülhetnek a közlekedésben szükséges deffenzív vezetés elsajátításához, miközben a verseny távján rajtszámmal megkülönböztetve vehetnek rész, és mutathatják meg a közlekedőknek, hogy az egyes szakaszokon a KRESZ betartásával is lehet tempósan haladni.

Részvételi feltételek:

A versenyen bárki indulhat, aki nem professzionális autóversenyző, akinek, legalább egy éves gépkocsi vezetői jogosítványa van és vezetésre alkalmas állapotban van. Ezt a rendező a rajt előtt vizsgálhatja, azokat pedig, akik nem felelnek meg a feltételeknek, kizárhatja a versenyből.

A rendező a jogosítvánnyal kapcsolatos feltételeket nem ellenőrzi külön a versenyen, azok meglétéért a nevező versenyző, a nevezési lapon aláírásával vállal felelősséget.

A versenyen csak közúti forgalomra engedélyezett (érvényes forgalmival rendelkező), bukócső nélküli, max un "utcai tuning"-gal rendelkező gépkocsikkal lehet indulni. A rendező fenntartja magának a jogot arra, hogy az általa veszélyesnek ítélt, vagy a kiírástól eltérő járművekkel indulóktól az indulási jogot megtagadja, mely esetben a nevezési díjat visszafizeti.

Az utcai tuning fogalmát külön és előzetesen a konkrét versenykiírásban határozza meg a rendező, de pl. a feltűnően széles keréktárcsák, a biztonságos közlekedést akadályozó alkatrészek használata nem megengedett, mint ahogy nem megengedett a gépkocsi súlyának csökkentése sem alkatrészek eltávolításával.

A versenyen csak utcai, „E” betű jellel ellátott, legalább 25%-ban mintázattal ellátott gumiabroncsokkal lehet indulni. A versenyen egy pótkerék cseréje engedélyezett.

A verseny távja, útvonala:

A versenytáv jellemzően 600 km, illetve lehetőség van a fél távra nevezni. Az útvonal titkos, kizárólag a verseny során ismerhető meg.

A verseny távot a rendezőnek akként kell megválasztania, hogy verseny legfeljebb 12 óra alatt biztosan teljesíthető legyen.

A verseny útvonala nem tartalmazhat autópályát, vagy autóutat. A javasolt útvonal legfeljebb 50%-ban haladhat természetvédelmi területen keresztül.

Résztvételi jog, nevezés:

Akik a Csillagtúra versenyein indulni akarnak, azoknak csillagtúra licencet kell szerezniük. A licencet kiváltani a jelentkezési lap és 500 Ft regisztrációs díj postai csekken való elküldésével lehet, melyet a következő címre kell küldeni: Biner SE. 1046 Szent László tér 3.

Letölthető: http://schufney.racing.hu/vid/cslic.doc

A Csillagtúra versenyeit a rendező legalább 2 héttel a verseny előtt meghirdeti, illetve a versenykiírást elküldi a csillagtúra licenc-el rendelkezők részére. Nevezni írásban lehet a nevezési lap és nevezési díj postai csekken való elküldésével. Cím: Biner SE. 1046 Szent László tér 3.

Letölthető: http://schufney.racing.hu/vid/csnev.doc

A Csillagtúra verseny a jövőben várhatóan a Rallye Túra Egyesület Közúti Szakosztálya felügyelete alatt fog lebonyolódni, így a Csillagtúra versenyzői az RTE Csillagtúra versenyző címet használhatják majd.

Nevezési díj:

A nevezési díj 10.000 Ft/gépkocsi. A fél távra ennek a díjnak 75%-val lehet nevezni.

Csapat nevezés:

A versenyen lehetőség van csapatok nevezésére. A csapatokat legalább három nevező gépkocsi alkothatja. A csapatok kijelölésére az adminisztratív átvétel végéig van lehetősége a versenyzőknek. Csapatnevezési díj: 3000Ft/csapat.

 

A verseny lebonyolítása:

A verseny reggel indul, ahol a versenyző kötelező matricákat és rajtszámot kap. Ezeket köteles az autón elhelyezni, és a verseny alatt azok láthatóságát biztosítani.

A kocsival min 2-en, max 4-en indulhatnak, a váltott vezetés kötelező, amit a rendező ellenőrizni fog. A versenyzők versenyzési jogukat karszalaggal igazolják, melyeket a rajtnál kapnak meg.

A versenyző egy menetlevelet visz magával, amin meg van jelölve egy földrajzi célpont, és egy időpont, amikorra oda kell a versenyzőnek érnie a megadott helyre. Az adott hely végső megközelítése un itiner alapján történik, amely közvetlenül az irányok és a távolságok megadásával segíti a versenyzőt a célpont eléréséhez.

A megadott helyen un időellenőrző pontok kerülnek kialakításra, amelyre a megadott időben kell a versenyzőnek belépni. Az időellenőrző szakasz kezdete és vége táblával jelzett, amelyen belül előzni kizárás terhe mellett tilos. Az időellenőrző pontokra történő beérkezés másodperces regisztrálás mellett történik.

A megadott helyszín eléréséhez az útvonal szabadon választott, kivéve az utolsó, itinerben rögzített útvonal szakaszt. Amikor a versenyző az időellenőrző pontot eléri, beírják az érkezési idejét. A beíróban kap egy új célpontot és időt. A versenyző akár késik, akár korábban érkezik, ez esetben büntető időt kap. A versenyt a legkevesebb büntető idővel végző versenyző nyeri.

A verseny útvonalán az ideális idők úgy vannak meghatározva, hogy maximum, 90 km/óra átlagot kell teljesíteni, vagy amit a KRESZ enged az adott útvonalon, figyelembe véve a lakott területeken való áthaladáshoz engedélyezett hatósági előírásokat is.

Az idők úgy vannak meghatározva, hogy a versenyző ne tudjon huzamosabb időre megállni, tehát jelentősebb jármű javításokra lehetőség nincsen. A javításra csak a járműben található eszközökkel és alkatrészekkel kerülhet sor, az idegen segítség elfogadásáért a versenyző kizárható.

A versenyzőknek előre nem látható események kezelésére rendelkezésére áll 30 perc un vis major idő, melyet a nap során bármikor felhasználhat, akár részleteiben is. Tehát amennyiben valamelyik ellenőrző pontnál késik, szabadon dönthet arról, hogy ezen 30 perces kerete terhére jóváírják-e a késési idejét.

Ezt az időt, indokolt esetben a rendezőség a versenyző kérésére kibővítheti. (súlyos, de a versenyzőt nem érintő közúti baleset, hosszan lezárt vasúti sorompó, stb)

Amennyiben a versenyző a közlekedésben baleset vagy egyéb vis mayor eset miatt megállni kényszerül, ebben az esetben a rendezőt köteles telefonon értesíteni. Nem vis mayor eset az, ha egy versenyzőt kicsúszás miatt az útra visszasegítenek, ám az autó újbóli versenyképessé tétele a versenyzőktől időt von el.

Közlekedési baleset okozása a versenyből való haladéktalan kizárást vonja maga után.

Ez a verseny tehát azt mutatja meg, hogy ki a legmegfontoltabb, legtudatosabb, megfelelő tájékozódási képességű, olyan utcai vezető, aki azért a gázt is le tudja nyomni, a kellő felelősség mellett.

Különpróba szakaszok:

A versenyen a rendező legfeljebb 3 db külön próba szakaszt írhat elő, amely sík aszfaltos területen, bójákkal kialakított slalom jellegű pályán zajlik. A külön próba szakaszra megadott teljesítési idő nem haladhatja meg a 2 percet.

A külön próba szakaszok teljesítési idejét tizedmásodperces pontossággal méri a rendező.

További külön próbát alkalmazhat a rendező, amely a gépkocsi kerékcseréivel lehet összefüggésben.

A külön próba szakaszok a verseny végeredményébe csak a holtverseny eldöntése érdekében számíthatóak be, egyebekben külön kerülnek díjazásra.

A külön próbák időtartamára az autóban utazók kiszállhatnak, elég csak a vezetőnek teljesíteni a távot.

Pihenők, speciális ellátások:

A rendező a verseny nap folyamán legalább egy, min 30 perc időtartamú pihenőt biztosítani köteles, amely összeköthető egy különpróbával.

A pihenőt olyan helyen kell biztosítani, ahol lehetőség van a versenyzők számára étkezésre, WC használatra.

A verseny díjazása:

A versenyzők mindkét versenytávon külön-külön kerülnek díjazásra.

A GPS-el versenyzők és a GPS nélkül versenyzők külön csoportba kerülnek besorolásra és külön kerülnek díjazásra.

1-3 helyezett autóban utazó személyek közül, a két vezetőnek jelölt személy trófea díjazásban részesül.

4-6 helyezett járművekben utazók közül, a két vezetőnek jelölt személy érme díjazásban részesül.

6-10 ig helyezett járművek utasai közül, a két vezetőnek jelölt személy oklevél díjazásban részesül.

A slalom különpróba versenyen vezető 1-3 helyezettek érme díjazásban részesülnek

A csapat verseny helyezettjei 1-3 ig, oklevél díjazásban részesülnek.

Ellenőrzések:

A sebességet több helyen is mérni fogják, aki a megengedett sebességet 50%-al túllépi, azt kizárják.

A verseny teljes időtartalma alatt ellenőrző gépkocsik haladnak az útvonalon, illetve telepített ellenőrök ténykedhetnek, amelyek video kamerával felszereltek és ellenőrzik a KRESZ szabályok betartását.

Az ellenőrzések az alternatív útvonalakat is érintik.

Aki ellen a verseny időtartama alatt a közúti közlekedés szabályainak megsértése miatt eljárás indul, azt a rendezőség az eset súlyától függően időbüntetéssel, vagy kizárással sújtja.

Az idegen segítséggel történő javításokat ténybírók fogják ellenőrizni.

Óvás:

A versenyen óvást az eredményhirdetést megelőzően, írásban lehet benyújtani. Nem lehet benyújtani óvást az időmérés ellen, vagy a résztvevő gépjárművek technikai jellemzőivel összefüggésben.

A rendező az óvást csak legalább 3 résztvevő versenyző, vagy egy  csapat együttes, egyidejű óvása esetén veszi figyelembe. Az óvás díja 10000 Ft, amely megalapozott óvás esetén visszajár.

Adminisztráció:

A versenyre befizetett összegekről a rendező kérésre, tárgyi ÁFA mentes számlát ad. A számla igényt a nevezési lapon meg kell jelölni.

A nevezési lap mellé a gépkocsi és a nevezők okmányairól fénymásolatot kell mellékelni.

Kérdések:

Kérdésekkel ide fordulhattok: highand@t-online.hu a tárgyrovatba írjátok bele: csillagtúra

 

 

 

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum