Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. június 06. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
HÜLLŐT HÁZIKEDVENCNEK?
2007-05-15 08:07:22Talán nem az "ölelnivaló" az első jelző ami az eszünkbe jut, ha leguánra, szakállas agámára, teknősre, kaméleonra, vagy kígyóra gondolunk.

De attól még lehetnek ők is szeretnivalóak és házikedvencek. Annál is inkább, mert manapság kutya vagy macska helyett egyre több gyerek áhítozik valamilyen trendi egzotikus állat után.


Igazi jelenségek:

A hüllőbarátok már attól izgalomba jönnek, ha belegondolnak, hogy a hüllők törzsén belül több mint 7900 különböző fajt írtak le, és ki tudja mennyi vár még felfedezésre… Színesek, érdekesek, szokatlanok és néha meghökkentők, nem csoda hát, hogy ennyi embert bűvölnek meg csupán a létezésükkel!


Nem kutya vagy macska, DE:

A hüllők egészen más kunsztokkal lopják be magukat a gazdi szívébe, mint a macskák és kutyák, például nem dorombolnak, és nem várják roppant örömmel hazatértünket, cserébe viszont nem hangoskodnak, nem hullik a szőrük és még csak sétáltatni sem kell őket meglehetősen bizarr időpontokban. Nem törekednek arra, hogy minél bensőségesebb kapcsolatot építsenek ki a gazdával, jobb szeretik a három lépés távolságot és a nyugalmat.

A baráti simogatást és dögönyözést roppantul utálják, zaklatásként értékelik a testi kontaktust minden formáját. Erre akár agresszióval és bujkálással is reagálhatnak, de nézzük el nekik, nekünk is szocializációs évekbe telik, amíg családi összejöveteleken nem bújunk el az asztal alá az ölelgetni vágyó nagynénik elől. Ha nem szimpatikus ez a tulajdonságuk, akkor inkább maradjunk a hagyományos, szőrös házikedvenceknél. Nem lenne túl jó menedzser belőlük, rosszul tűrik a stresszt, szélsőséges esetben akár el is pusztulhatnak.

Többségük remeteéletmódot folytat, nem szereti a hívatlan látogatókat, családi összejöveteleket, nem igényli a szórakoztatást. Természetes élőhelyükön is magányosan tengetik életüket: nem fajtársakkal, hanem egyedül vadásznak, esznek, alszanak vagy játszanak. Csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. Nem mondható, hogy családcentrikusak lennének. Hüllőszelídítéskor már az is értékelendő pedagógiai eredmény, ha az állat nem rémül halálra vagy nem támad a gazdira, ha közeledik hozzá.

Persze a hüllőtársadalomban is vannak kivételek: a szakállas, vagy a vízi agáma jól viseli társai közelségét, sőt, az ember barátkozási szándékát is szívesebben veszi.


Jó, ha tudjuk, hol a határ:


Bár nem ölelgethetjük kedvencünket, azért mégis örömünket lelhetjük benne, ha tudjuk, hogyan közeledjünk felé. Íme néhány apró szabály, melyek betartásával élvezhetjük egymás társaságát!

  • Mielőtt megvennénk a kiszemelt hidegvérűt, nem árt tájékozódnunk arról, hogy mennyire társas lény, illetve összevetni azzal, hogy mi mit akarunk tőle: ölbe venni és babusgatni, vagy szobadíszként 3 lépés távolságból szemlélni.
  • A hüllők érzékeny állatok, luxusigényeik vannak optimális környezetet és a minőségi táplálékot illetően. Ezek hiányában könnyen megbetegedhetnek. Gyakoriak náluk a hiánybetegségek.
  • Ha már kellőképpen felkészültünk hüllőtanból, elmehetünk állatunkért. A kiszemelt jószágot lehetőleg olyan díszállat-kereskedésből vagy tenyésztőtől hozzuk el, akik rendelkeznek a szükséges iratokkal és esetleg magyar nyelvű használati utasítást is mellékelnek. Azok az állatok, amelyekkel sokat foglalkoztak már kiskorukban is, sokkal könnyebben szokták meg új gazdájukat és "barátkoznak" meg vele. Ha nem áll módunkban tenyésztőtől vásárolni, de mindenképpen "kezes" állatot szeretnénk, akkor szakállas agámát, vízi agámát, gabonasiklót, királysiklót, óriáskígyót vagy teknőst válasszunk!
  • Ne vegyünk vadon befogott állatot, az a legjobb, ha olyan állat mellett döntünk, amely már fogságban született. A befogott állatok félénkebbek, kiszámíthatatlanok, éppen ezért sosem fogják eltűrni a kézbevételt. Velük ellentétben a már fogságban született példányok, ha nem is nagy örömmel, de elviselik a közeledésünket. Nekik a szintentartás miatt van szükségük a kézbevételre. Persze nem kell túlzásba vinni az ölelgetést, napi 5-10 perc, esetleg egy közös ebéd neki és nekünk is elegendő.
  • Rigolyás állatok, ragaszkodjunk a megszokott rutinhoz! A már kialakult etetési menetrenden ne változtassunk, ezzel ugyanis könnyen kizökkenthetjük az állatot. A hüllő - csakúgy, mint a többi jószág -, akkor érzi magát biztonságban, ha az élete bizonyos dolgokban a megszokott rutint követi.
  • Csodáljuk messziről! Ha mégis leküzdhetetlen vágyat érzünk arra, hogy ujjunkkal végigsimítsunk kedvencünkön, akkor válasszunk más fajokat, esetleg egy kutyát.  Ha hidegvérűnk nem éppen kezes jószág, akkor is gyönyörködhetünk benne, csak éppen tisztes távolságból. Ne próbáljuk megszelídíteni azt a fajt, amely nem szelídíthető!A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum