Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. október 31. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Távolban öt karika
2010-08-18 11:10:41


Távolban  öt   karika
Népszabadság, 2010. augusztus 18.
15. oldal

Ha azt feltételezzük, hogy legközelebb 2028-ban rendezhet európai város olimpiát, akkor számba kell venni, hogy kik lehetnek Budapest vetélytársai. Itt sem állunk jól...

Bevalljuk vagy sem, messze volt és nagyon messze is maradt egy esetleges budapesti nyári olimpia megrendezése azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Koppenhágában Rio de Janeirónak ítélte oda a 2016-os nyári ötkarikás játékokat.

2002-ben elsőként nem a városvezetés, hanem a Fidesz vezette kormány vetette fel, hogy 2012-ben Budapest olimpiát rendezhetne. A kezdeményezés néhány év után elhalt. A magyar főváros máig sem kandidált a rendezésre. Mint köztudomású, a 2012-es rendezést London nyerte el. Azóta valami azért történt.

Egy nemzetközi könyvvizsgáló cég megvalósíthatósági tanulmányt készített, amelyet 2006-ban aktualizáltak. Eszerint egy nyári ötkarikás játék megrendezése Magyarországnak 5 ezermilliárd (!) forintjába kerülne. Ebben természetesen benne vannak olyan infrastrukturális fejlesztések is, amelyekre az olimpia nélkül is szükség lenne. Emellett született egy, a budapesti olimpia megpályázását előkészítő törvénytervezet is, amelyet nagy többséggel elfogadtak. Ez a 2020-as rendezést célozza meg, a jelentkezési határidő 2011.

Az ötkarikás játékok rendezéséért elszántan harcoló Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) vezetői jól tudják, a sikeres kandidáláshoz, ahogy ezt Rio de Janeiro példája is mutatja, jó színvonalú pályázati anyag és - tetszik vagy sem - többszöri nekifutás szükséges. A rendezésért egyre több város verseng a világ minden részéről. Így Budapestnek, amely az utóbbi időben még kelet-közép-európai összevetésben is veszített befolyásából, erős versenytársakkal kell(ene) megküzdenie - nem nagyon jó esélyekkel. A realitásokkal való szembenézést egyesek kishitűségnek nevezik. Még élesebben és kirekesztőbben fogalmazott egy korábbi interjúban Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM vezetője, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke. Meglátása szerint "a budapesti olimpia legnagyobb ellenfele maga Magyarország, vagyis a beteg, önpusztító magyar mentalitás. Ha képesek lennénk ezt az akadályt legyőzni, akkor gyakorlatilag bármely várossal jó eséllyel venné fel a versenyt Budapest az olimpia elnyerését illetően." Egy gazdasági szakembertől szokatlanul sommás ez a vélemény. Aligha nevezhető demokrata gondolkodásnak, hogy aki nem az ő véleményén van, azt partvonalon kívül helyezi, sőt dehonesztálja. Nesze neked, olimpiai eszme! Idő és hely hiányában itt nem bonyolódnék bele az esélyek részletes taglalásába, csupán három alapvető szempontot emelnék ki, amelyek, megítélésem szerint, nem a magyar főváros esélyeit növelik: a földrészek közötti rotáció elve, a lehetséges európai versenytársak számbavétele, végül annak taglalása, hogy miképpen fogható fel modernizációs, felzárkóztató programként egy nyári olimpia megrendezése Budapest, tágabban Magyarország számára. (Az ország gazdasági állapotáról és teherbíró képességéről most jótékonyan hallgatunk.) Semmifajta meglepetést nem jelentett, hogy a 2016-os nyári ötkarikás játékot nem európai város rendezi, noha a szűkitett mezőnyben ott volt Madrid, Prága és Baku is. Rio de Janeirónak erős ellenfelei voltak Európán kívül Tokió, Doha és Chicago. Mellette szólt, hogy egy feltörekvő világgazdasági hatalom legerősebb városa, amely négy sikertelen kandidálás után, ezek tapasztalataiból okulva, jó pályázatot készített. A létesítmények közel 60 százaléka már 2009-ben készen volt, hatalmas az ügy társadalmi támogatottsága, meghatározó a magánszektor részvétele a beruházásokban, és aligha elhanyagolható tény, hogy DélAmerika még nem rendezett olimpiát.
(Az idei labdarúgó-vb esetében is erős szempont volt, hogy A frikában még nem rendeztek ilyet.) A 2012-ig számolt két évtized Európa erősen felülreprezentáltságát mutatja.

Hat olimpiából hármat rendezett (Barcelona 1992, Athén 2004, London 2012). Így aligha kell nagy kockázatot vállalni azzal, hogy kijelentsük: 2020-ban és 2024ben az öreg földrész városai nem nagy eséllyel pályázhatnak ötkarikás nyári játékra.

Ha azt feltételezzük, hogy legközelebb 2028-ban rendezhet európai város olimpiát, akkor számba kell venni, hogy kik lehetnek Budapest vetélytársai. Itt sem állunk jól, miközben aligha hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Európa minden tekintetben folyamatosan veszít világpolitikai és világgazdasági, így sportdiplomáciai súlyából is.

Madrid már a 2012-es olimpiára is pályázott, de London és Párizs mögött harmadik lett. A 2016-os sikertelen pályázata már a második volt, így sokkal előrébb jár a magyar fővárosnál, nem is beszélve a két ország és a két főváros között meglévő gazdasági erőkülönbségről. Párizs, Prága és Baku feltehetőleg nem mondott le a rendezés elnyeréséről, s Európa gazdasági szuperhatalma, Németország több városa is fontolgatja a kandidálást, miként a lengyel főváros is. Bakut leszámítva vajon milyen reális esélye lehet Budapestnek Párizs, Madrid, Prága és mondjuk Hamburg vagy Varsó ellenében? Arról nem beszélve, hogy a jelentkező nagyvárosok száma évről évre nőni fog.
Kérdés, ha London után 2028-ban lesz legközelebb olimpia Európában, akkor mikor lehet az azt követő, majd a rá következő? 2044-ben? 2056-ban? És Budapest e távlatban sem különösebben esélyes.

Végül vegyük számba az olimpia rendezéséből származó modernizációs lehetőségeket. Ezek egyrészt kétségtelenek, másrészt felmerülhet a kérdés, mi történik, ha egy fővárosnak és agglomerációjának fejlesztési irányait az a cél határozza meg, hogy előbb vagy utóbb olimpiát rendezzünk. Ha a világ és Európa nagyvárosainak hosszú távú fejlesztését ez határozta volna meg, akkor ma életnívójuk, megközelíthetőségük, élhetőségük nem ott állna, ahol. Az olimpiarendezés csak egészen kivételes városfejlesztési tényező lehet, amire komolyan építeni nem szabad.

Budapest és az ország modernizációja múlik azon, hogy miként találjuk ki e kéthetes, nagy nyári attrakció nélkül is - ezt a várost és hazánkat. Ehhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unió fejlesztési forrásait mind hatékonyabban és teljesebben használjuk fel most és a hétéves pénzügyi ciklusok következő három-négy szakaszában. Roppant fontos az is, hogy a remélt gazdasági fellendülés révén belső, honi fejlesztési források is álljanak rendelkezésre. Ez a mai modernizációs kényszerben kínosan hiányzik. Olimpia nélkül is.
 Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum