Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. december 07. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
SPAR Everest Exp - Klein Dávid
2014-04-10 08:15:23


Kezdetét vette a SPAR Everest Expedíció, amelynek keretében Klein Dávid megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a Csomolungmát. A hegymászó április 6-án még élt szavazati jogával Érden, majd összepakolt, és felszállt a repülőre.

A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül. Ehhez a szűk elithez szeretne csatlakozni Klein Dávid, aki a SPAR Everest Expedíció hegymászójaként április 6-án kora délután indult útnak Budapestről. Klein Dávid az országgyűlési választások napján, vasárnap élt választójogával, és elment szavazni érdi lakóhelyén, majd hazatért, összecsomagolta személyes holmiját, s a Liszt Ferenc Repülőtér felé vette az irányt. Elbúcsúzott családtagjaitól, s felszállt a török légitársaság gépére, hogy – egy átszállást követően – több mint 6000 kilométer megtétele után eljusson a nepáli fővárosba. Katmanduban további engedélyeket és felszereléseket vásárol, illetve a Bécsben feladott teherszállítmányait vámoltatja. Ezt követően egy nemzetközi expedícióhoz társulva – folyamatos akklimatizálódás mellett – terepjárókkal indulnak útnak Dávidék az Everest-alaptáborhoz, ami már mintegy 5100 méter tengerszint feletti magasságban található. A tervek szerint május közepéig Klein Dávid kiépíti a különböző magaslati táborokat, s várhatóan május közepén kerül sor a csúcstámadásra egy kedvező időjárási helyzetet kihasználva.

Klein Dávid munkáját Török Edina alaptábor-vezető segíti, az ő feladata, hogy fogadja és elemezze a meteorológiai előrejelzéseket, folyamatosan tartsa a kapcsolatot a hegymászókkal és a külvilággal, illetve dokumentálja az eseményeket. Magyarországról egy meteorológiai csapat is segíti a Mount Everest megmászását, ők egy séma szerint küldik az előrejelzéseket, tájékoztatják az alaptáborban lévőket a szélsebességről és a levegő relatív páratartalmáról. A SPAR Everest Expedíciót végig nepáli személyzet segíti. Klein Dávid csak a helyszínen dönti el, mely hegymászóval társul a tibeti normál utat követve a csúcsig. Dávidot a mászásban nem fogják segíteni serpák, mindössze egy helyi hegymászóval tervezi megosztani a terheket, aki – ellentétben Klein Dáviddal – oxigénpalackot fog használni. A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, és oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, márpedig ez fokozott veszéllyel jár több mint 8000 méter magasan a jeges, meredek hegyoldalon.

A SPAR áruházlánc április 3-án jelentette meg Hegymánia című matricás albumát, ennek kapcsán társult Klein Dávidhoz, akinek fotói, tanácsai is szerepelnek a kiadványban. A SPAR biztosítja az expedícióhoz szükséges financiális hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű, jó minőségű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az adminisztrációs díjakra. Ezen kívül Dávid rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR sajátmárkás élelmiszerek is, amelyek segítik a hegyvidéki körülmények között is a tápláló étkezést, a szükséges energiabevitelt, illetve az egészséges életmódot.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.
 Szerző: szabadban
Forrás: KD

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum