Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2018. október 23. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Autós Gyorsasági OB / IX-X. futam
2010-09-24 03:47:45


Salzburgban rendezik az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX-X. futamát
Salzburgban versenyeznek a bioetanollal hajtott magyar Suzukik!

Év elejétől kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautók indulnak a Genex Suzuki Bio Kupában. Az E85 névre keresztelt bioetanol károsanyag-kibocsátása csupán 10%-a a benzinének, továbbá a 105-ös oktánszám megnöveli az autók teljesítményét is. Egy elektronika segítségével bármely autó képes bioetanol és hagyományos üzemanyaggal egyaránt kifogástalanul működni.

Az idei Autós Gyorsasági Országos Bajnokság első két futamán mutatkozott be a Suzuki Genex Bio Kupa, mint az egyetlen olyan márkakupa-sorozat hazánkban és Európában, amely kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautókat állít csatasorba. Tavasz óta négy versenyhétvégén, nyolc futamon és számos edzésen van túl az E85-ös mezőny. A versenyzők meg vannak elégedve autóik teljesítményével, hiszen a 105-ös oktánszámú üzemanyaggal hajtott versenyautók nagyobb teljesítményre képesek.

A magyar mezőny csatáit ezúttal szeptember 24-e és 26-a között lesz alkalom megtekinteni Ausztriában, a Salzburgringen. A Duna Autó Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX. és X. futamát a Gáspár-Pack Kupa fémjelzi, amely ezúttal külföldön mutatkozik be a nemzetközi közönségnek. Szintén ezen a hétvégén rendezik a Közép-Európa Zóna Trófea soron következő futamait, illetve a BMW 325i Challenge és a Mini Challenge versenyeit is. A Mini Challenge keretein belül Ralf Schumacher felesége, a híres németországi topmodell, Cora Schumacher fog rajtohoz állni.

A Suzuki Genex Bio Kupa teljes mezőnye Suzuki Swift 1,3-as autókból áll, amelyeknek futóműveit alakították át versenypályára alkalmasnak, illetve az utastereket bukócsövekkel tették biztonságossá. Az autókba szerelt elektronika teszi lehetővé, hogy bioetanollal is tökéletesen üzemeljenek, versenykörülmények között is. Ez azt jelenti, hogy 30-40.000 forint ráfordítással (ennyibe kerül az a könnyen beszerezhető elektronika -bietanol átalakító-, amelynek segítségével E85-ös üzemanyag is tölthető az autóba) bárki alkalmassá teheti bioetanol befogadására autóját.

Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio Kupa főszervezője elmondta: „Hamarosan áttörés várható az üzemanyag piacon, hiszen egyre többen ismerik meg és használják a bioetanol üzemanyagokat. Az autók teljesítménye nő a bioetanol használatakor, ám vannak olyan típusok, amelyek 15-20%-kal több üzemanyagot fogyasztanak az E85-ből. Az új üzemanyag ára kb. 100 Ft-tal olcsóbb a benzin kiskereskedelmi áránál, így a többletfogyasztást is beleszámítva, jóval költséghatékonyabban autózhatunk a környezetvédelem jegyében.”

Magyarország Európa első számú bioetanol gyártója, miközben a bioetenol elkészítéséhez felhasználható kukorica mennyiségnek megközelítőleg egy ötödét használja fel. Az autóipar mellett, a bioetanol, biogáz és hasonló megújuló energiaforrásokkal működő erőművek további teret adnak az iparág fejlődéséhez.

A Magyar Bioetanol Szövetség tájékoztatása szerint, Magyarországon már több mint 300 helyen lehetséges bioetanolt tankolni, ezért bárkinek lehetősége van nagyobb teljesítmény mellett, kevesebb károsanyag-kibocsátással közlekedni.

A hazai gyorsasági autóversenyzés másik újdonsága, hogy a versenyeken való részvétel alsó korhatárát 12 évre csökkentették, ezért egyre több fiatal pilóta fedezi fel a bajnokságot. Idén csak a Suzukisok között négy olyan versenyző is megtalálható, akik koruknál fogva máshol nem indulhatnának. A bajnokságot vezető ifj. Ficza Ferenc csak 14 éves, illetve a kistúraautó mezőnyben induló Nagy Norbi most 15 éves. Ezek a fiatal tehetségek elkallódnának, ha más európai országban versenyeznének, mert miután kinőtték magukat a gokártozásból, legalább 4 évet kellene várniuk ahhoz, hogy újra versenypályára léphessenek.

Az utolsó versenyhétvégén újabb versenyzők csatlakoznak a kupasorozathoz. Az RCM-nél Elekfy Witold ül autóba egy év kihagyás után, míg a Proex Motorsport színeiben Szabolcs Róbert fogja kipróbálni magát az egyforma teljesítményű Suzukik között.

Az idény utolsó két futama fog dönteni a bajnokság végeredményéről, hiszen az első helyen álló ifj. Ficza Ferencet minimális pontkülönbséggel követi Bárkovics Zoltán, így az osztrák pályán kivételes küzdelem várható kettejük között.

A formaautók bajnoksági állását tekintve, Tukora Istvánnak egyetlen pontra van szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez, miközben a második helyen Chanoch Nissany és Eszenyi László áll pontazonosággal, ezért az OB leggyorsabb versenyautói között, a második helyért fog látványos harcot vívni a két tapasztalt pilóta.Szerző: szabadban
Forrás: VirtualAid PR.

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum