Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. december 07. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Véget ért a Nanga Parbat Expedíció
2013-02-24 23:09:36


Az eddigi események összefoglalása az indulástól január 07-ig

 

A Csapat minden nap küld haza naplóbejegyzéseket és képeket, ezeket szinte azonnal közzé tesszük az 

expedíció facebook oldalán valamint hivatalos weboldalunkon. Az indulás óta eltelt két hétról készítettünk rövid összefoglalást:

 

A csapat december 26-án hagyta el Magyarországot, és még aznap Isztambulba érkezett, majd 5 órás várakozás után Iszlámádban szálltak le a repülővel. Sajnos az út során Dávidék 7 csomagjából 6 elkeveredett.  A pakisztáni fővárosban aztán az expedíciót szervező pakisztáni iroda, a Jasmine Tours munkatársai segítettek a fiúknak eligazodni. A következő 1-2 nap az útvonal tervezésével, a csomagok visszaszerzésével, a felszerelések számba vételével illetve a hiányzó felszerelések beszerzésével telt.

 

December 29-ére a csomagok egy híján előkerültek, így a csapat úgy döntött, éjjel elindul a hegy felé, Ács Zoltán hordóját pedig az ügynökség küldi majd utánuk. Iszlamabádtól Chilas-ig, közel 18 órán át utazott a csapat a hordókkal és zsákokkal telepakolt kisbuszon. A karakorumi országút számtalan rendőrségi ellenőrzőpontja lassította a haladást, de az út felénél csatlakozott a hozzájuk egy automata gépfegyverrel ellátott kísérő, hogy védje az úton a hegymászókat az esetleges veszélyektől. Chilas városába érkezve lelkes és meleg fogadtatásban részesültek a fiúk: a helyiek kíváncsisága és vendégszeretete nagy örömmel töltötte el az utazókat. A faluban találkoztak az alaptábor-vezetőjükkel, és kipihenték az út fáradalmait. Az év utolsó napja a csomagok véglegesítésével, a terepjárók megpakolásával és a tervezett mászó útvonalak vizsgálatával telt. A helyi kézművesek felvarrták a szponzori emblémákat a ruhákra, így már minden indulásra kész volt. Szilveszter estéjén egy síszünetüket töltő helyi egyetemista csoporttal együtt ünnepelték az Újévet. 

 

Reggel indultak tovább a Halal-híd felé (egy valóban hajmeresztő útvonalon), hogy megkezdjék útjukat az alaptáborig. Ian az éjszaka enyhe ételmérgezéstől szenvedett, de délutánra már javult az állapota. Délután érték el a 2700 m-en fekvő Sher falucskát, ahol egy kis kőkunyhóban töltötték az éjszakát. A következő napon (2-án)úgy döntöttek, tartanak egy pihenőnapot. Az alaptábort 4-én este érték el, a következő napok pedig akklimatizációval teltek. 7-én indulnak el az egyes táborba.

 

Helyzetjelentés az alaptáborból

A hétvége folyamán Dávidék jelentkeztek, ám nem voltak túl jó híreik. Jelenleg az alaptáborban vannak (4200 m), és sikerült sátrat szerezniük, ez azért fontos, mert az előzőnek nem volt alja, így meglehetősen nehéz körülmények között éltek. A rossz hír viszont, hogy nincsen áramuk, ezért nem tudnak naplót írni, és képeket küldeni, de a legkellemetlenebb, hogy főzni se tudnak, sőt, fűtésük sincsen.  A héten azt a célt tűzték ki maguknak, hogy felrakják az 1-es tábort, valamint próbálnak egy agregátort szerezni, hogy ezzel normalizálják a helyzetet az alaptáborban.

Nem adják fel, küzdenek a végső cél elérése érdekében!

 

Megmenekülés egy lavina elől, egy szakadék torkából, Zoli sérülése miatt nem folytatja az expedíciót... Az elmúlt két hétben a csapat felállította az egyes tábort és deponálta a kettes tábort.

Megérkezett az új áramfejlesztő, bár ez az eszköz sem működik megfelelően. Zoli hiányzó felszerelése megérkezett, de az első napokban elszenvedett fagyási sérülés sajnos elég súlyos volt ahhoz, hogy végül Zoli számára az expedíció végét jelentse: a kimaradt akklimatizációs körök és az aggasztóan lassú gyógyulás végül arra késztette a hegymászót, hogy visszaforduljon. Február 4-én elköszönt a csapattól és megkezdte útját hazafelé. Ian és Dávid Chilasban merítenek új erőt, hogy ketten újra nekivágjanak a hegynek. Az elmúlt hetekben számos veszélyes helyzetbe kerültek: egy lavina hajszálnyira robogott el mellettük, Ian majdnem egy szakadékba zuhant, egy éjszakát pedig a szabad ég alatt töltöttek, mivel a sötétben nem találták a táborba vezető utat. A veszélyes kalandok és nehézségek mellett a hegy pompázatos látványa, a természet változatos és fennséges formái, a barátok, ismerősök biztatása törhetetlen erővel és lelkesedéssel vezeti a fiúkat a csúcs felé.Ács Zoltán hiányzó csomagja (benne a hegymászó legfontosabb meleg ruházatával)  megkerült, a hiányzó holmi a következő héten éri utól a csapatot. Zoltán emiatt egyik lábujján fagyási sérülést szenvedett, így 6-án nem tartott Dáviddal és Ian-nel az akklimatizációs túrán. 7-én tervezik az egyes tábort felépíteni. Sajnos Ian csomagjából jelentős értékű felszerelés eltűnt. Egy helyi serpa segít előkeríteni az elemelt értékeket. Reméljük, sikerrel járnak.

 

Véget ért az Amerikai-Magyar Téli Nanga Parbat Expedíció

Kedves Barátok, Családtagok, Támogatók!

 

Nehéz szívvel jelentjük, hogy az Amerikai-Magyar Téli Nanga Parbat Expedíció véget ért.

 

A tegnapi napon az egyesből a kettes táborba való emelkedés során Ian Overton hegymászón a magashegyi agyödéma tünetei jelentkeztek. A tünetek súlyosbodásakor a páros úgy döntött, azonnal meg kell kezdeni az ereszkedést, ezek figyelmen kívül hagyásának akár mozgásképtelenség vagy kóma is lehet a következménye. Ian már jobban van, mindazonáltal a fiúk mérlegelték a helyzetet és arra jutottak, hogy nincs több próbálkozási lehetőségük a hegyen.

 

Az alábbi videón Dávid és Ian is nyilatkoznak a döntésről, de sajnos a felvétel vége felé vétel zavarossága miatt helyenként Ian beszédét nem lehet érteni, emiatt elnézést kérünk mindenkitől. A tegnapi naplóban részletesebben olvashatnak a történtekről.

 

Ez úton szeretnénk megköszönni mindenkinek aki drukkolt, támogatott minket, szponzorainknak, indiegogo-s támogatóinknak, családjainknak, barátainknak, média támogatóinknak és annak a sok embernek, akik a távolból, ismeretlenül is gondoltak ránk.

 

http://www.youtube.com/watch?v=x13iEQfV6q0


Fotó: Edge8000Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum