Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. december 05. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
A DDNP februári hirei
2009-02-14 01:46:13


Új hattyúfaj jelent meg a Dráván

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az elmúlt héten a Dráva Babócsa melletti mellékágán egy kis hattyút (Cygnus columbianus) figyeltek meg. Az esemény különlegességét az adja, hogy a Magyarországon előforduló három hattyúfaj - bütykös hattyú, énekes hattyú, kis hattyú - közül a kis hattyú a legritkább, a Dráva mentén ez az első megfigyelése. A nálunk ritkaságszámba menő vízi madár minden bizonnyal egy kóbor példány, mely 21 bütykös hattyú társaságában tartózkodott a vízen.
 
 
Rózsák a Mohácsi Történelmi Emlékhelynek
 
A töttösi Balogh Kertészet több száz rózsatövet ajánlott fel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Mohácsi Történelmi Emlékhely még szebbé, vonzóbbá tételére.  Az igazgatóság mohácsi önkormányzattal közösen benyújtott nyertes turisztikai pályázatának köszönhetően 2010-ig számos fejlesztés valósul meg az Emlékhelyen. A legfontosabb elem egy többfunkciós kilátótorony építése, de a projekt keretében számos további, kisebb költségű beruházás is megvalósul majd. Ezek között szerepel a sírjelek, kopjafák és a park karbantartása. A rózsatövek felajánlásával a Balogh Kertészet nagy mértékben hozzájárult a társadalom szemléletformálásához, elősegítve a mohácsi csata helyszínének méltó megjelenítését. Támogatásukat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is köszöni.


Vizes élőhelyek világnapja

2009. február 2-án, a „Vizes Élőhelyek Világnapján” a zöld óvodáknak és az ökoiskoláknak ingyenes foglalkozást hirdettünk meg. Így a vizes élőhelyekkel, azok élővilágával ismerkedtek a Tettye Oktatási Központban a komlói óvodások. A Hunyadi Utcai Óvodából a középső és nagy csoportos gyerekek látogattak Pécsre. Mikroszkóppal vizsgáltuk a Pintér-kert tavának ősszel begyűjtött vízi élőlényeit. A békák szomorú sorsán aggódtak a kicsik, melyet videó filmen néztünk meg. Ezen kívül kitömött madarak és a diaképek megfigyelésével, összehasonlításával, ismereteik bővítésével foglalkoztunk a teremben. Ezután kisétáltunk a Pintér-kertbe, ahol a két tavat téli állapotában megnéztük. Az alsó medencében az avarban feltehetően alszanak a békák, a másikban a jégtakaró lékein keresztül kapnak oxigént az itt élő halak. A nádast télen már levágták. A gyerekek jól érezték magukat, az óvónők nagyon hasznosnak ítélték a délelőttöt. Minden résztvevő kapott egy 2009-es naptár képeslapot.
 
 
Hamarosan világra jönnek az idei rétisas fiókák
 
Néhány héten belül kikelnek a tojásból a rétisas-fiókák. Hazánk legnagyobb ragadozó madara november-decemberben "tatarozza" fészkét és január-februárban már a fészkén ül. A kotlási időszak 40 nap, majd miután kikelnek a fiókák, további 80-90 napot maradnak a fészekben a kirepülésükig. A magyarországi rétisas-állomány több mint a fele Dél-Dunántúl területén él. Olyan vizes élőhelyek mellett telepszik meg, ahol a megfelelő táplálék mellett a fészekrakásra alkalmas öreg erdők is megtalálhatók. Táplálékának jelentős részét a halak teszik ki. Legfontosabb élőhelyei a nagyobb folyóink hullámterei, valamint a Dunántúl erdei halastavas területei. Fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.
 
ADATOK:
Hazai állományuk 2008-ban 188 pár volt, ennek több mint a fele, 99 pár, Dél-Dunántúlon él,
a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.
A rétisas párok területi megoszlása Dél-Dunántúlon:
Somogy megye: 44 pár
Alsó-Duna-völgy: 17 pár
Baranya megye: 25 pár
Tolna megye: 13 pár
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Somogy Természetvédelmi Szervezettel karöltve közös rétisasvédelmi tevékenységet folytat. Az 1987-ben útjára indított program igen szerteágazó tevékenységeket foglal magába: a rétisasok állományfelmérésén, élőhelyének folyamatos ellenőrzésén és védetté nyilvánításán túl, a fészkek feljavításán, a fészkelő- és táplálkozó területek közelében található villamos vezetékek tartóoszlopainak szigetelésén át a sérült madarak gyógyításáig. A több mint két évtizedes múltra vissztekintő rétisas-védelmi tevékenység eredménye, hogy a magyarországi rétisas-állomány az 1987. évben becsült 25 párról napjainkra közel 200 párra emelkedett. A civil szervezetekkel való sikeres együttműködés révén a program fenntartásához szükséges pénzeszközök előteremtésének lehetősége kedvező, a program társadalmi ismertsége és elfogadottsága is növekszik.


Békamentés Abaligeten
 
Bizonyára sokan várjuk már a tavaszt. Az erőt adó meleg napsütést, a friss szellőt, az elsőnek előbújó virágokat. Várják a kertészkedni vágyók, a kiránduló bakancsosok és várják azok az elszánt abaligeti gyerekek is, akik idén is részesei akarnak lenni az aktív természetvédelemnek.
Néhány éve már, hogy az iskolások egy lelkes csapata március első napjaiban kora reggel csizmát ránt, kesztyűt húz, és vödröt ragad, majd tanári segítséggel a barlang felé veszi útját. Pontosabban nem is a barlanghoz, hanem annak előterében lévő tavakhoz. Ugyanis ebben az időszakban nagy esemény zajlik a helyszínen. Útra kelnek a békák, hogy ebben az évben is véghez vigyék azt, amit a természet elrendelt számukra. A feladatuk nem csekélység. Számtalan veszély közepette el kell jutniuk az erdőből a szaporodásukhoz elengedhetetlen vízig. Százával, akár ezrével jönnek ilyenkor a békalányok és a békafiúk. A természet alkotta akadályokat általában leküzdik, ám az emberi létesítmények sokszor leküzdhetetlen nehézséget okoznak. Itt, Abaligeten, a problémát a tavak mellé épített betonárkok okozzák, mert a belekerült békák önerőből nem képesek kijutni, és a pár méterre lévő tóba ugrani. Itt van szerepe a segítő kéznek. Ezeket a békákat vödörbe szedve át kell vinni a tópartra, ahonnan már könnyű szerrel eljutnak céljukig. Nem csak szórakoztató és tanulságos elfoglaltság ez a diákoknak, hanem rendkívül hasznos is, mert Magyarországon minden kétéltű természetvédelemi oltalom alatt áll. Így ezeknek az állatoknak tett pici szívesség egyben a hazai természetvédelem terén tett fontos tevékenység is. A békamentés során leginkább barna varangyokkal (Bufo bufo) lehet találkozni, melynek természetvédelmi eszmei értéke 2000 Ft.

Völgyi Sándor.

 
Változatos programokkal vár mindenkit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben is
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a 2009. évre az elmúlt évhez képest több előre meghirdetett programra várja a résztvevőket. Az elmúlt évek során már ismertté és közkedveltté vált szakvezetéses és jelvénygyűjtő túrák valamint ismeretterjesztő előadások mellett újabb programokat szervez. 2009 a kulturális turizmus éve; ennek jegyében a természeti értékeket bemutató túráink mellet a felkeresett területek kulturális értékeinek bemutatása is refelektorfénybe fog kerülni; kiemelkedő szerepet szánunk a török kulturális emlékek bemutatásának. Zselic, a tervezett Csillagos Égbolt Rezervátum, hazánk legkisebb fényszennyezésű területe, szintén kiemelt szerepet fog kapni jövőre, hiszen 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve lesz. Ismeretterjesztő előadásaink sorozata újabb témákkal bővül, januártól a Tettye Oktatási Központban útjára indul a Barlangász Klub, melynek során minden hónap harmadik keddjén délután öt órakor barlangkutatással foglalkozó szakemberek tartanak ingyenes diavetítéses előadásokat.


Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-221, 72/518-222
E-mail:
wodtke@ddnp.kvvm.hu,
komlos@ddnp.kvvm.hu
Honlap:
www.ddnp.huSzerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum