Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. augusztus 19. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Mars Alam - második rész
2007-02-26 23:46:35
Kategória: Búvárkodás


 

Mars Alam, a legdélibb hely
- második rész -

Minden szállás teljes ellátással jár - plussz délután sütizés -, illetve korlátlan italfogyasztással (üdítö, kávé, tea).

 

Ezek közül a sátor képviseli az alsó luxus kategóriát. Olcsó, az ember úgyis csak merülni jön ide, mosakodáshoz megteszi a sátor elötti 30 l-es kanna is, világításról gyertya gondoskodik. A középkategóriát a kökunyhó jelenti. Kupolás köépítmény tengerre nézö terasszal, igazán hangulatos, merülés utáni borozgatások közkedvelt helyszíne. A harmadik, a deluxe pedig a chalet {sháli}. Építészetileg tulajdonképpen ugyanolyan, mint a kunyhó, de saját fürdöszobája van, míg az elöbbihez közös fürdöhelyiség tartozik. Külön emeli a fantasztikumot két erkélye, melyek közül az egyikröl a tenger felé nyílik kilátás, a másikról pedig a hegyek mögötti naplementében gyönyörködhetünk. 

 

Zuhany után mindjárt csatlakoztam egy csapat búvárhoz, akik merülni indultak, és amit a víz alatt láttam, azzal nem tudtam betelni. Így esett, hogy elsö felindulásból mindjárt négy napig maradtam. A negyedik napon pedig megígértettem, hogy helyemet senkivel nem töltik, fel, mert én márpedig itt akarok dolgozni. Itt ezerszer jobb, mint a "messzi" északon. Sharm hangos, ez itt olyan nyugodt és csendes, ez igazán relaxálásra való hely. Hát így kezdödött 3 éve, és tart ma is. Elsö vendégeim +akasztották rám a "Barney" becenevet, mert, úgy gondolták, hogy vészhelyzetben, ezt könnyebb kimondani, mint a teljes nevemet. Vészhelyzet nem volt, a név viszont maradt. Nem Sharmon dolgoztam, hanem a Vörös-tenger egyik legszebb helyén, egy roppant kivételes bázison, fantasztikus emberekkel, csodálatos, félreesö helyeken merülhettem, és hihetetlen víz alatti találkozásokban volt részem.

 

A Red Sea Diving Safari tulajdonképpen 3 búvárkempinget, ún. "ecolodge"-t üzemeltet. Azért "ecolodge", mert a vendégek az itteni harmónia, a külvilágtól való elzártság, civilizáció mentesség miatt jönnek ide. A külföldieknek óriási kaland az üzleti élet után végre sátorban aludni, lavórból fürdeni - már, ha sátorban laksz.Na meg persze azért, mert itt tulajdonképpen 3 dolgot kell vagy lehet csak végezni: enni - merülni - aludni. A 3 ecolodge közül a legészakibb Ecolodge Marsa Shaghara, amely egyúttal a központ is, hiszen idáig terjed az egyiptomi mobilhálózati lefedettség - bár 2000-ig csak müholdas telefon létezett -, tehát innen irányítják az adminisztrációt, valamint itt található Egyiptom legmodernebb és legújabb építésű, de a környék egyetlen DECO-kamrája, illetve ennek köszönhetően van lehetőség tetszőleges keverésű Nitrox töltésre. A középső bázis, Ecolodge Marsa Nekari, illeve a legdélebbi, amely mintegy 200 km-re van Shagharától, Ecolodge Marsa Wadi Lahami.Nem is rossz, ugye, képzeld csak el, kedves olvasóm, hogy egy egyhetes vagy tíz napos búvártúra során 400 km-t merülhetsz végig, és eljutsz Egyiptom legdélebbi merülhetö pontjáig. Sok itt a "marsa", ezért talán nem árt tisztázni, hogy mit is értünk ez alatt. A "marsa" tulajdonképpen természetes kikötőt jelent. A hegyekböl eredö idöszakos folyók homokos hordaléka alakította ki öket, így afféle öblösödés jött létre a korallpartban, aminek nem csak a védettsége nagy elönye, hanem homokos strandja is.

 

A "marsa" fokozatosan mélyül a nyílt víz felé haladva, ezért az ilyen helyekröl rendkívül kényelmesen lehet partról merülni, mert csak be kell sétálni a tiszta vízbe. Ezzel szemben a "sharm" - ami mellesleg a teve pofájának elülsö 3-szögletü részét jelenti - az a partszakasz, amikor a kiszáradt folyóvölgy (wadi) nem alkot homokos átmenetet, hanem völgy a korallplatóba torkollik. Az ilyen merüléseknél gyakran ennek a platónak a tetején kell gyalogolni vagy elúszni - dagályban - ahhoz, hogy megmerüljük magát a falat. A legismertebb sharm ("1Ft-ért megmondom") Sharm el-Sheikh. Mivel mindhárom bázis a tengerparton épült fel és marsákban, ezért abban a kivételes helyzetben vannak, hogy saját, "különbejáratú" house reefjükön tetszés szerint lehet merülni, bármikor, bármennyit, bárhogyan (zodiakkal, zodiak nélkül, nappal, éjszaka) Csak a palackot kell elvenni a telik közül, szólni az ügyeletes guide-nak, hogy intézzen zodiacot ami például a fal külsö, északi oldalához visz 15 perc múlva. És CSOBB!


Vége!


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum