Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2021. április 13. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
ODIN 820 CLASSIC, a vito-moto...
2007-02-05 09:17:53


 

ODIN 820 CLASSIC

   Sokáig nem értettem ezt a koncepciót. Jó dolog vitorlázni és jó dolog motorosozni. Nappal kanapé este ágy. Soha nem tökéletes. De vajon kell e, hogy egy ilyen hajó tökéletes vitorlás vagy motorcsónak legyen? Nyilván valóan nem. Senki ne várja, hogy az Odin 820-as lesz a leggyorsabb motoros a kikötőben és természetesen sok jobb vitorláshajó van nála. Viszont jól sikerült megoldani azt a feladatot, hogy mindkét üzemmódban használtató korrekt hajó legyen. Egy ilyen hajónak számos előnye van. Olyan helyeken vitorlázhatunk ahol ekkora motorerő nélkül felelőtlenség lenne és ha eláll a szél pillanatok alatt a kikötőbe siklathatunk.

   Régen foglalkoztat a gondolat, miként lehetne a Dunán vitorlázni. Az Odin 820-as erre a legalkalmasabb hajó. Olyan erő áll a hajós rendelkezésére, amivel minden kényes szituáció megoldható. Jelenleg azonban csak a Soroksári-Dunán szabad vitorlát bontani, ezért ezt a teszthajózást két részre osztottuk. Első alkalommal mint motoros hajót próbáltuk ki az Odint, a Wiking Marinából indulva.

   Az árboccal, teljes vitorlázattal szerelt hajó első látásra inkább vitorlásnak tűnt mint motorosnak. Közelebbről szemlélve azonban egyértelművé váltak a motoros jegyek. A cockpit kialakítása határozottan motoros. A kormányos a cockpit hátuljában ül, előtte egy konzolon kiskormány és irányváltó. Ugyanerre a konzolra szerelték a nagyshott klemmes csigáját. Furcsa látvány volt, csakúgy, mint a kárpitozott ülések. A hetven lóerős Suzuki két kormánylapát közé került. A kormánylapok és a motor együtt követi a kormánykerék utasításait. Lassú menetben - tíz csomóig - lent maradhatnak a kormányok, így nagyon pontosan irányítható a hajó. Amint kiértünk a nyílt vízre, felhajtottuk a kormánylapokat. Gyorsan, egyszerűen ment a dolog. Nem volt feltöltve a 780 literes vízballaszt, mást tehát nem kellett tennünk, hogy motoros üzemmódban elindulhassunk. Ha tele van a ballaszttartály, akkor a siklatáshoz ki kell szivattyúzni a vizet, ez a művelet nyolccsomós sebességnél automatikusan történik a tartályszelep nyitásával.

   A gázkar előretolására az Odin könnyedén megemelte az orrát, és szépen megindult. Hamar elérte a huszonöt csomós sebességet sőt mértünk huszonhét csomót is. Stabil, jól irányítható a hajó, az orra azonban magasan maradt és ezen trimmeléssel sem lehetett változtatni. A motor nem erőlködött, de ülve nem lehetett jól előre látni. Állva viszont egy kicsit alacsonyan volt a kormány. Húsz-harminc méterre már jól látni előre, hosszú úton nem jelent gondot a kilátás, de ha hajók vagy akadály közelében haladtunk fel kellett állni.

Az Odin 820 Classic motoros üzemmódban is teljes értékű túrahajóként használható. Az igényeknek és felhasználási céloknak megfelelően héttől hetven lóerőig lehet beépíteni külmotort. Csatornákon elegendő a kisebb motor is, míg erősebb áramlású folyókra negyven-hatvan lóerős teljesítmény szükséges. Ahhoz, hogy lendületes siklást érjen el, hatvan-hetven lóerős motor javasolt. Az biztos, hogy hetven lóerős motorral nagyon szépen teljesít. A tágas cockpitban hat személy kényelmesen elfér. A hátsó ülés felhajtható, így egyszerű a fürdőlétra használata, a kézre eső kapaszkodó teszi igazán kényelmessé a fürdést.

A kabinba lépcső vezet. A szalont a hat oldalablakon és a tetőablakon át beáramló fény, az igényesen megmunkált faburkolatok és bútorok valamint a süppedő kárpitozás teszi lakályossá. Az elkülönített vizesblokkban mosdókagylót, rakodóhelyet, elektromos vízellátást, nyitható ablakot és kémiai WC számára kialakított helyet találunk. A konyha mosogatóval, elektromos vízellátással, friss víz- és szennyvíztartállyal rendelkezik, külön hely van az edényeknek és a hűtőnek. Természetesen lehetőség van különböző főzőlapok beszerelésére is. A csészéknek, tányéroknak, poharaknak és evőeszközöknek külön tálalószekrény van kialakítva, ahol viharos vizeken hajózva is biztonságos a tárolásuk.


Vitorlázni Lellén vitorláztunk. Ha széllel akar az ember haladni, természetesen az első, amit tenni kell, a 780 literes vízballaszt megtöltése. A svert tömege ötvenöt kiló, ami szintén jelent valamennyi visszaállító nyomatékot, és a hajónak nagy a formastabilitása is. Mindezeknek köszönhetően az oldalra döntött hajótest árboccsúcsán ötven kilogrammos visszatérítő erőt mérhetünk. Ez ugyan nem sok, de azért elegendő. A hajóbelsőben a holttereket habanyaggal töltötték ki az elsüllyeszthetetlenség érdekében. Az árboc egy pár hátranyilazott szálinggal van szerelve. Nincs szükség hátramerevítőre. Teliátmenő latnis nagyvitorla és egy feltekerhető méretes génua hajtja a hajtót ilyenkor. Hét csomós szélben 4,2 csomós sebességre képes félszélben. Raumban 4,6-ra sikerült feltornászni a sebességet.

Amitől egy kicsit féltem, az a hajó cirkáló képessége volt. Végül is korrekt 45 fokot sikerült vele elérni, a sebességmérő pedig 3,5 csomót mutatott. A génua fordítócsigája a kabintető végén van, és a fallstoperek előtt elhelyezett csörlőkkel lehet állítani. Mint vitorláshajó az Odin rendkívül egyszerűen van szerelve, de hát az vesse rá az első követ akinek ezzel a hajóval eszébe jut versenyezni. Az alapfunkciókat korrekt módon ellátja, kényelmes hajózást biztosít vitorlák alatt is. Természetesen ez a motoros kormánykerék nem tartozik a kedvenceim közé. Meglehetősen fura, de az érzet, amit a motoros Odin száguldása nyújt, kárpótolt ezért.

Az Odin 820 Classic kis merülésének és nagy teljesítményű motorjának köszönhetően veszély esetén gyorsan menedéket találhat még olyan partszakaszokon is, amely más hajók számára elérhetetlen vagy veszélyes. Közúti szállítása és vízretétele olyan egyszerű, hogy állandó kikötő megléte sem szükséges. Vízretételéhez elegendő egy lankás partszakasz, ahol a mindössze 30 cm merülésű jacht már térdig érő vízben leúszik az utánfutóról.

Írta: Litkey Farkas / Hajómagazin

Fotó: Szekeres

 Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum