Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. szeptember 28. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja
2016-09-12 21:24:29
Kategória: Sportpolitika


Szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává (International Day of University Sport) nyilvánította 2015 novemberében az UNESCO. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban és arra, hogy nemcsak a szellemi, de a fizikai felkészültség, edzettség is legalább ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára.

Professzor Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarországon ez az esemény a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogató egyetértésével jöhetett lére, mely során az egész magyar felsőoktatás egy időben szervez sportprogramokat az ország 300.000 hallgatójának. Az elsődleges cél azok elérése, akik ma még nem mozognak eleget, azaz a rendszeres fizikai aktivitásuk nem éri el a WHO által meghatározott heti 150-300 percet. Egyetemi Sport Nemzetközi Napja azért is hiánypótló, hiszen az elmúlt években nem került sor hasonló nagyságrendű, az egész felsőoktatásban megjelenő országos sportnapra.

Gulyás Tibor a HÖOK elnöke hangsúlyozta, hogy az öt évvel ezelőtt a HÖOK MEFS között elindult közös munkát - sítáborok, gólyatábori road showk, EFOTT-MEFOB -, a 2016-ban aláírt együttműködési megállapodás pecsételte meg, melynek egyik célkitűzése volt az összegyetemi sportnap megszervezése. A rendezvényen a várható résztvevői létszám: 50.000 hallgató, ebből Budapesten (10.000 – 20.000 fő), mely azért is kiemelten fontos, mert a 2012-es ifjúságot érintő szabadidő eltöltési szokásokat vizsgáló kutatás szerint a fiatalok több mint fele szabadidejének nagyrészét számitógép előtt tölti. Ha már a hallgatónak legalább a 45-50%-át meg tudjuk mozgatni ezzel az eseménnyel, akkor a közös kezdeményezéssel nagy eredményt értünk el, tette hozzák a HÖOK elnöke.

Szeptember 20-án 16 vidéki egyetemen és főiskolán Egyetemi Sportnapot tartanak, valamint a fővárosban 4 központi helyszínen (BEAC, a BME Sporttelep, a Tüskecsarnok, Tüskeuszoda), továbbá az NKE-n, a Semmelweis Egyetemen és a Corvinuson lehet részt venni, mindösszesen 36 sporthelyszínen különböző sport programokon. Az intézmények nagy része rektori szünetet rendelt el aznapra, így lehetőség nyílik az egész napos sportolásra a streetballtól, a kubbon át, az 5vös5 futásig összesen mintegy 30 sportágban mérhetik össze tudásukat a hallgatók. A programok nyitottak, minden hallgató intézménytől függetlenül becsatlakozhat bármelyik egyetem által szervezett sportnapra. A nemzetközi sportnap, nemcsak az egészséges életmódról és a sportolásról szól, hanem a legtöbb helyszínen gasztronómiai és kulturális programok is színesítik a rendezvényt. A nap egyik különlegessége, az ELTE által szervezett inkluzív sportprogram a Tüskecsarnokban, melyen ép és fogyatékossággal élő hallgatók együtt, közösségi élményben élhetik meg a sport örömeit.

Az esemény fővédnökei: Dr. Szabó Tünde – sportért felelős államtitkár, Prof. Dr. Réthelyi Miklós – a Magyar UNESCO Bizottság elnöke és Dr. Tarlós István Budapest Főváros Főpolgármestere.

Az eseménybe bekapcsolódott a Szerencsejáték Zrt. támogatóként, akivel a MEFS közösen Campus 3Próba néven kihívásokat intéz a hallgatók felé annak érdekében, hogy bebizonyítsuk, ahhoz, hogy mozogjanak, nem kell más csak akarat és elszántság – Légy a hétköznapok bajnoka! szlogennel.

A sportnaphoz kapcsolódóan az egyetemi sportot támogató hazai és nemzetközi sportvezetők, politikusok részvételével egy Gálaest is megrendezésre kerül a Stefánia Palotában, a MEFS Universiade Bajnokok Klubja rendezésében.

Nagy Tímea az Universiade Bajnokok Klubja elnöke, hatszoros Universiade bajnok beszédében hozzátette, hogy a klub tagjai, ahogy ő is, fontosnak tartják az egyetemi sportot és az erre speciálisan kialakított felsőoktatási mentorprogramot, amely azért működik, hogy támogathassák az élsportolókat tanulmányaik során, annak érdekében, hogy meg tudják teremteni az élsport és a tanulás egyensúlyát és sikeresek legyenek mindkét területen. Számunkra nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport is kiemelten fontos ezért az egyetemi szabadidősportot népszerűsítő kampány arcainak mindig olyan egyetemistákat választunk, akik nemcsak a tanulásban, de az élsportban is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Az idei évben Cseh László (aki háromszoros Universiade bajnok és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója), Heidum Bernadett (aki Universidade ezüst és bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó és a Metropolitan Egyetem hallgatója) és Joó Abigél (aki ugyancsak Universiade bajnok volt és a Szent István Egyetem végzős hallgatója) voltak a MEFS Mozdulj Rá! kampány arcai. Mindhármuk nemcsak idén, de az elmúlt négy évben is nagyon sokat tettek az egyetemi sport népszerűsítéséért, ezért az Universiade Bajnokok Klubja és a MEFS a szeptember 20-i Gálaest keretében kitüntetésben részesíti őket. Evvel zárjuk le méltóképpen ezt az első, hagyományteremtő Egyetemi Sportnapot és irányítjuk a figyelmet a sportra, legyen az élsport vagy szabadidősport, és hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az edzettség és a rendszeres testmozgás ugyanannyira fontos, mint a tanulmányok.

Az eseménnyel kapcsolatosan megindul a MEFS új honlapja, amely a MOZDULJ RÁ! kampányhoz kapcsolódva a www.mozduljra.geoweb.hu oldalon érhető el jelenleg. Az oldal végleges honlapcíme a www.mozduljra.hu lesz (jelenleg a domain név átregisztrációja van folyamatban), ahol a hallgatók minden eseményt megtalálnak, le tudják kérdezni sportáganként, intézményenként a lehetőségeket, és jelentkezni is tudnak majd az egyes eseményekre. A budapesti programokra szeptember 11-től a vidéki programokra pedig az egyes intézményeken belül lehet majd jelentkezni.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum