Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. szeptember 25. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Tipp: Doppinggal kapcsolatos útmutató versenyzőknek - 1.rész!
2007-03-20 23:04:16
Kategória: Dopping


 

WADA 4. kiadás, érvényes 2006. januártól

Felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi információk bármikor változtathatók, valamint hogy azok és a Nemzetközi Doppingszabályzat közötti eltérések esetén az utóbbi érvényes. Mindig ellenõrizzék nemzetközi szövetségüknél vagy nemzeti szövetségüknél a legfrissebb dopping szabályokat.  

 

A Kézikönyv célja: A legjobb abban, ha valaki versenyzõ, hogy felnõ a kihíváshoz, a körülményekhez képest a legjobbat teszi, és még élvezi is mindazt. Ez az emberi szellem, test és elme ünneplése. Ezt hívjuk „Sportszellemnek”, amit egészség, fair play, becsületesség, saját magunk és mások megbecsülése, bátorság és odaadás jellemez.

 

A dopping teljes mértékben ellenkezik a sport szellemével, tönkretesz mindent, ami jó és nemes a sportban. Veszélyezteti a versenyzõk egészségét, jó közérzetét, és lerombolja a közvélemény bizalmát. Azon túl, hogy komoly egészségügyi kockázatokat vállalnak azok a versenyzõk, akik pozitív doppingvizsgálati eredményt produkálnak, elveszítik jó hírnevüket és elveszíthetik munkájukat is.

 

E kézikönyvének célja, hogy a versenyzõknek hasznos információkat adjon a dopping elleni világméretû harcról, és így a következõkre terjed ki:

 

„Fair Play” = „Becsületes játék”

Mit jelent a dopping a sportban, és hogyan küzd ellene a világ

 

A Tiltott Szerek Listája

Amit a versenyzõknek tudniuk kell arról, ami tilos  

 

A doppingellenõrzési eljárás menete

Ki végzi az ellenõrzéseket, és hogyan

 

Az eredmények feldolgozása

Mi történik a doppingellenõrzés után

 

További tudnivalók

Hol tudhatnak meg többet a versenyzõk a doppingmentes sportról és a doppingellenes erõfeszítésekrõl 

 

Definíciók - A doppingellenes szakkifejezések összefoglalója

 

Azt szeretném üzenni a fiatal versenyzõknek, hogy sokat elérhetnek szerek szedése nélkül. Nincs szükség csalásra és hazugságra a gyõzelemhez. - Rosa Mota

  

 

NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES ÜGYNÖKSÉG (WADA)

Fair Play

 

Mi a WADA?

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy nemzetközi független szervezet, melynek munkája a dopping ellenes küzdelem támogatása, koordinálása és figyelemmel kísérése annak minden formájában. A WADA-t az a cél vezérli munkájában, hogy egy olyan világban élhessünk, mely értékeli és támogatja a doppingmentes sportot.

  

Mit jelent a „Fair Play”?

A „becsületes játék” a WADA szlogenje. A WADA lógójával együtt, ami két egyforma zöld jel egy fekete négyzet közepén, a „becsületes játék” a természetesen a szabályok keretein belül és a mûvi teljesítményfokozóktól mentesen ûzött sport univerzális szellemét fejezi ki. Az egyforma jel az igazságosságot és egyenlõséget jelképezi, a négyzet pedig a szabályokat, amelyek betartását minden versenyzõ vállalja. A WADA színei is jelentéssel bírnak: a fekete jelenti a bírók becsületességet, a zöld pedig az egészség, a természet és a hagyományos sportpálya képét idézi fel.

 

Mi az a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat?

A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (Szabályzat) az a dokumentum, mely összehangolja a doppingra vonatkozó szabályokat minden sportágra és a világ minden országára nézve. A Szabályzat keretbe foglalja a doppingellenes irányelveket, szabályokat és elõírásokat a sportszervezetek és országos hatóságok számára, úgy hogy azonos feltételek legyenek a világ minden országában és minden sportág versenyzõire nézve.

 

Hogyan készült a Szabályzat?

A Szabályzat az érdekelt felek: a versenyzõk, sportszervezetek doppingellenes szervezetek és laboratóriumok, valamint a kormányok között folytatott soha nem látott mértékû konzultációval jött létre. A sportszervezetek és kormányok több mint 1000 küldötte támogatta a Szabályzat létrejöttét a Dopping a Sportban elnevezésû,  2003-ban Koppenhágában tartott Nemzetközi Konferencián, és 2004. január 1-jén lépett életbe.

 

Milyen szabályokat és eljárásokat léptetett életbe a Szabályzat?

A Szabályzat tisztázza a sportban érdekelt felek, versenyzõk, nemzetközi szervezetek, kormányok, sportszervezetek, kötelezettségeit a doppingellenes harcban és összehangolja a szabályokat és irányelveket, ott, ahol azok különböztek a különbözõ sportágban és országokban.

 

A Szabályzatnak vannak olyan szakaszai, melyek kötelezõek, például melyek a büntetésekre és a tárgyalásokra vonatkoznak, és vannak olyan részei, mint például amelyek a csapatok részére való következményekkel foglalkoznak, melyek hagynak bizonyos mozgásteret a feleknek. A Szabályzat a Tiltott Szerek Listájával és három másik Nemzetközi Szabvánnyal együtt érvényes, melyek célja a doppingellenes szervezetek összehangolása. Ezek a szabványok a tesztelésre, a laboratóriumokra és a Gyógykezelés Céljából adott Felmentésekre (TUE) vonatkoznak.  

  

Mi a WADA elsõdleges tevékenységi köre?

A szervezet alapértékein keresztül, melyek a függetlenség, etikus megközelítés, elszámoltathatóság, professzionalizmus, a legjobb gyakorlat alkalmazása, és az újítás, a WADA célja hogy megvalósítsa küldetését, a dopping elleni harc minden formájának támogatását, koordinálását és ellenõrzését a sportban nemzetközi szinten. A WADA tevékenységét hat fõ területre összpontosítja:

  • A Szabályzatnak való megfelelés: A Szabályzat betartásának megfigyelése, támogatása, keresztülvitele, és ellenõrzése.
  • Oktatás: A szabályzat érdekelt feleinek, kormányoknak és versenyzõknek, valamint az õket segítõ személyeknek az oktatása és tájékoztatása a dopping veszélyeirõl és következményeirõl.
  • Tudományos munka: Egy szakértõi testülettel és a WADA számos érdekelt partnerével való konzultációk után a Tiltott Lista évenkénti elkészítése és kiadása, doppinglaboratóriumok akkreditálása és újbóli akkreditálása, valamint a világ bármely doppingellenes szervezete által megvalósított gyógykezelés céljából adott felmentés (TUE) megadásának ellenõrzése.
  • Kutatás: Hatékony doppingellenes programok vezetése, koordinálása és támogatása globális szinten, tiltott szerek és módszerek azonosítása érdekében.
  • Programfejlesztés: A fejlõdõ országok hozzásegítése bizonyos forrásokhoz, hogy regionális doppingellenes programokat dolgozhassanak ki, hogy végül azonos versenyfeltételek álljanak rendelkezésre minden versenyzõ számára.
  • Vizsgálatok végzése: Elõzetes értesítés nélküli, versenyen kívüli vizsgálati program folytatása élversenyzõk között a sportszövetségekkel együttmûködve.

A WADA arra törekszik, hogy védje a versenyzõk alapvetõ jogait arra nézve, hogy tiszta sportversenyben vegyenek részt, és így a versenyzõk egészsége, a sportszerûség és egyenlõség mellett áll ki világszerte.   

  

Míg hiszem azt, hogy a felelõsség nagy része a versenyzõkön nyugszik, addig azt is gondolom, hogy az oktatók, edzõk, és a család tudja befolyásolni a versenyzõt. - Janet Evans

 

A TILTOTT SZEREK LISTÁJA

Amit a versenyzõknek tudniuk kell arról, ami tilos  

 

Mely szerek és módszerek tiltottak?

A „Tiltott szerek és módszerek listája” (Lista), melyet évente frissít a WADA, egy nemzetközi szabvány, amely kijelöli, hogy mely anyagok és módszerek tiltottak a versenyek közben vagy versenyen kívül. A Lista azt is tartalmazza, hogy egyes anyagok tiltottak-e egy adott sportágra nézve. A legfrissebb „Lista” mindenkor olvasható a WADA weblapján: www.wada-ama.org.

 

Mi a „szigorú felelõsség” elve?

A versenyzõknek tudniuk kell, hogy a Szabályzat értelmében szigorúan õk a felelõsek, ha tiltott szert találnak a tõlük vett mintában. Ez azt jelenti, hogy szabálysértés történik, attól függetlenül, hogy a versenyzõ szándékosan vagy nem szándékosan, tudatosan, vagy nem tudatosan használt tiltott szert, vagy járt el gondatlanul, ill. másképpen hibázott. Ezért nagyon fontos, hogy a versenyzõk ne csak azt tudják, hogy mi tiltott, hanem azt is, hogy mi okozhat esetlegesen nem szándékos doppingszabálysértést.   

 

Mit kell még tudniuk a versenyzõknek a tiltott szerekrõl és módszerekrõl?

A versenyzõknek mindig meg kell nézniük Nemzetközi Szövetségüknél (IF), hogy milyen további anyagok módszerek tiltottak sportágukban. Orvosukat is mindig tájékoztatniuk kell, hogy számukra kötelezõek sportáguk speciális szabályai. Akik nem biztosak abban, hogy mit tartalmaz egy termék, ne szedjék be addig, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy az nem tiltott. A tudatlanság soha nem felmentõ tényezõ.    

 

Rendkívüli óvatosság javasolt a táplálékkiegészítõk használata terén. A WADA álláspontja szerint a versenyzõk számára a jó étrend rendkívüli fontossággal bír. A táplálékkiegészítõk versenyzõk általi használata gondot jelent, mivel számos országban ezen termékek gyártása és címkével való ellátása nem felel meg a szigorú szabályoknak, ami azt vonhatja maga után, hogy a táplálékkiegészítõ olyan anyagot tartalmazhat, ami a doppingszabályok értelmében tiltott. Számos pozitív doppingvizsgálati eredmény a táplálékkiegészítõk nem megfelelõ használatára volt visszavezethetõ, de doppingvétség ügyének tárgyalásán nem megfelelõ védekezés, ha valaki nem megfelelõen felcímkézett táplálékkiegészítõt szedett.

 

Mi a helyzet az egészségi állapottal?

A versenyzõk, mint bárki más, lehetnek idõnként olyan egészségi állapotban, amikor bizonyos gyógyszerekre van szükségük. Elõfordulhat, hogy a kezelés olyan gyógyszereket igényel, melyek esetleg szerepelnek a Tilalmi Listán. Abban az esetben azonban, ha elõzetesen a nemzetközi szövetségtõl vagy a nemzeti doppingellenes szervezettõl megkérik és megkapják a TUE engedélyt, a szükséges gyógyszert beszedhetik. A TUE meglétét figyelembe fogják venni, ha az ön által leadott mintában kimutatják a tiltott szert, és ez védelmet nyújt a büntetõ szankciók kiszabása ellen, amennyiben az orvosi jóváhagyás megerõsítést nyer. Azoknak a versenyzõknek, akiknek TUE-t kell igényelniük, információt kell kérniük a TUE igénylési folyamatról – a nemzetközi szintû versenyzõknek nemzetközi szövetségüktõl, a nemzeti szintû versenyzõknek pedig nemzeti doppingellenes szervezetüktõl (NADO).       

 

 Biztonságos és kellemes légkört kell teremtenünk a fiatal versenyzõk számára, hogy élvezzék a sportolást. A sport alapértékeit kell hangsúlyoznunk. Fontos, hogy a versenyzõk egészségesen viszonyuljanak a sporthoz. -  Tanja Kari

 

A DOPPINGELLENÕRZÉSI ELJÁRÁS MENETE

Ki végzi az ellenõrzéseket, és hogyan?

 

Mi a doppingellenõrzés?

A doppingellenõrzéseket – vagy a versenyzõk ellenõrzését – világszerte a Szabályzat és a Nemzetközi Vizsgálati Szabvány alapján végzik. A nemzetközi szintû és a válogatott versenyzõket bármikor és bárhol vizsgálhatják. Minden vizsgálatot különlegesen kiképzett és akkreditált doppingellenõrzési személyzet végez el.    

 

Kik végzik a vizsgálatot?

 

A Szabályzat kimondja, hogy a doppingellenes szervezeteknek (ADO-k) a regisztrált vizsgálati keretükbe tartozó versenyzõkre vonatkozólag megfelelõ számú verseny közbeni és versenyen kívüli vizsgálatot kell tervezniük és végrehajtaniuk. Ez magában foglalja, hogy a nemzetközi szintû versenyzõket a nemzetközi sportszövetség és a WADA, a nemzetközi és nemzeti szintû versenyzõket pedig nemzeti doppingellenes szervezetük (NADO), illetve egyes esetekben a nemzeti sport-fõhatóságok (NGB) ellenõrzik.

 

A doppingellenes szervezet (ADO) kidolgoz egy vizsgálat-eloszlási tervet és a kívánt visszatartó hatáshoz szükséges számú mintát ír elõ minden egyes sportágra nézve. A terv tartalmazza a versenyen kívüli és verseny közbeni vizsgálatokat és elõírhatja a vér- és vizeletminták gyûjtését is.

 

Mi a verseny közbeni ellenõrzés?

 

A doppingellenes szervezetek koordinálják a verseny közbeni ellenõrzést, úgy hogy egy adott versenyen csak egy szervezet végzi a vizsgálatokat. A versenyzõk kiválasztásának kritériumait elõre meghatározzák az illetékes nemzetközi sportszövetség szabályzatának vagy a versenyt rendezõ szervezet elõírásainak megfelelõen. A mintákat rendszerint a versenynek otthont adó ország nemzeti doppingellenes szervezete (NADO) gyûjti be, hacsak a nemzetközi sportszövetség vagy a verseny rendezõje nem ír elõ ettõl eltérõ doppingellenõrzési programot.

 

A versenyzõket közvetlenül a verseny után értesítik a vizsgálatra való kiválasztásukról, a minták begyûjtése pedig a Nemzetközi Vizsgálati Szabvány elõírásai szerint történik.

 

A mintákat a „verseny közben tiltott anyagokra” nézve elemzik, melyeket a Tilalmi Lista tartalmaz.

 

Mi a versenyen kívüli ellenõrzés?

 

A versenyen kívüli ellenõrzés, ill. bármely versenyen kívül végzett vizsgálat biztosítja, hogy valamennyi versenyzõt, bármikor és bárhol alá lehet vetni a vizsgálatnak.

 

Mi a versenyzõk kötelezettsége a tartózkodási helyre vonatkozó információkat illetõen?

 

Azoknak a versenyzõknek, akiket felvettek egy doppingellenes szervezetük (ADO) regisztrált vizsgálati keretébe, pontos és idõszerû tájékoztatást kell adniuk hollétükrõl.  Ez a tartózkodási helyre vonatkozó bejelentés rendszerint negyedévenként aktuális, bár az illetékes ADO-nak lehetnek speciális követelményei, és a versenyzõknek rendszeresen frissíteniük kell ezt a tájékoztatást abban az esetben is, ha terveik változnak. A tartózkodási helyre vonatkozó tájékoztatás kiterjedhet olyan részletekre is, mint a lakcím, munkaidõ-beosztás, edzési helyszínek és idõbeosztás, továbbá a versenyprogram; bármely adat, ami a dopping-vizsgálati biztost (DCO) segíti abban, hogy bármely adott napon megtalálja a versenyzõt. Egy regisztrált vizsgálati keretbe felvett nemzetközi vagy nemzeti szintû versenyzõre nézve a Szabályzat értelmében az ADO hollétérõl szóló tájékoztatása alapvetõ kötelesség. Amennyiben elmulasztja a tartózkodási hely pontos megadását az ADO doppingellenes szabályzatának megfelelõen, ez dopping-vétségnek tekinthetõ és szankciókkal büntethetõ.

  

Mik a doppingellenõrzési eljárás egyes lépései?

Az alábbi ismertetés célja, hogy áttekintést adjon a doppingellenõrzési eljárásról. E mûveletektõl való eltérés nem érvényteleníti a vizsgálat eredményét, hacsak megállapítást nem nyer, hogy a minta épsége sérült. További információ található a WADA weboldalán: www.wada-ama.org, vagy az illetõ ADO-nál.

  

Kiválasztás

Bármikor és bárhol kiválaszthatják önt doppingvizsgálat céljára.

  

Értesítés

A doppingvizsgálatra történt kiválasztásáról egy doppingvizsgálati biztos (DCO) vagy kísérõ tájékoztatja önt, aki tájékoztatni is fogja önt jogairól és kötelezettségeirõl, beleértve az ahhoz való jogát is, hogy egy a képviselõ jelen legyen az egész folyamat alatt. Alá kell írnia egy nyomtatványt, amivel igazolja, hogy megkapta az értesítést a doppingvizsgálatról.  Kiskorú, vagy fogyatékos versenyzõ esetén egy harmadik felet is értesíthetnek.

  

Jelentkezés a Doppingellenõrzõ Állomáson

Minél elõbb jelentkeznie kell a doppingellenõrzõ állomáson. A doppingvizsgálati biztos (DCO) hozzájárulhat, hogy késõbb jelentkezzen a doppingellenõrzõ állomáson bizonyos esetekben, mint amilyen például a sajtókonferencia, vagy egy edzés befejezése, bár egy DCO vagy kísérõ kísérni fogja önt attól kezdve, hogy megkapta az értesítést a doppingvizsgálatról a mintavételi eljárás befejezéséig.

  

A mintavételi edény kiválasztása

Választhat a rendelkezésre álló több lezárt mintavételi edény közül. Ellenõriznie kell, hogy a mintavételi felszerelés tiszta és sértetlen. A mintavételi edényt állandóan megfigyelés alatt kell tartania.

  

Vizeletminta adása

Csak ön és az azonos nemû DCO tartózkodhat a mintaadó helyiségben a mintaadás alatt. Fiatalkorúak és fogyatékos versenyzõk esetében képviselõjük is jelen lehet, de nem nézheti a mintaadás folyamatát. A cél annak a biztosítása, hogy a DCO megfelelõen megfigyelhesse a mintaadást.   

  

A vizelet mennyisége

A DCO–nak a megfelelõ laboratóriumi specifikáció segítségével ellenõriznie kell a versenyzõ elõtt, hogy a vizeletminta mennyisége megfelel a mintaelemzési követelményeknek.     

  

A mintavételi készlet kiválasztása

Választhat a rendelkezésre álló több lezárt mintavételi készlet közül. Ellenõriznie kell, hogy a mintavételi felszerelés tiszta és sértetlen. Nyissa ki a készletet, és gyõzõdjön meg róla, hogy a minta kódszámai az üvegcséken, fedeleken és a tartóedényen megegyeznek.

  

A minta elosztása

A vizeletmintát önnek magának kell szétöntenie, kivéve ha segítségre van szükség fogyatékosság miatt. A megfelelõ mennyiségû vizeletet öntse a „B” tartályba, a fennmaradó részt pedig az „A” tartályba. Egy kis mennyiséget a mintavételi edényben kell hagynia, hogy a DCO megmérhesse a fajsúlyt ill. a pH értéket.

  

A minták lezárása

Önnek kell lezárnia az „A” és „B” tartályokat. Az ön képviselõjének és a DCO-nak ellenõriznie kell, hogy a tartályok megfelelõen le vannak-e zárva.

  

A fajsúly ill. pH érték mérése

További mintákat is lehet, hogy le kell adnia abban az esetben, ha az elsõ minta nem felel meg a fajsúlyra

  

A doppingellenõrzési ív kitöltése

A doppingellenõrzési íven tájékoztatást kell adnia az utóbbi idõben ön által esetlegesen szedett vényköteles, vagy nem vényköteles gyógyszerekrõl, vagy táplálékkiegészítõkrõl. Joga van megjegyzéseket is eszközölni az íven a doppingellenõrzési folyamat lezajlásáról. Erõsítse meg, hogy minden információ helyes, beleértve a minta kódszámát is.  Kapnia kell egy példányt az ívbõl. Az ívnek azon a részén, amely a laboratóriumba megy, nem szerepel semmilyen olyan információ, mely alapján be lehetne azonosítani önt.

  

A laboratóriumi eljárás

A mintákat becsomagolják a szállításhoz, hogy biztosítva legyen sértetlenségük nyomonkövethetõsége, majd elküldik egy WADA által akkreditált laboratóriumba, mely szigorúan a Laboratóriumok Nemzetközi Szabványának megfelelõen fogja a mintákat kezelni, és gondoskodni fog folyamatos õrzésükrõl. Az „A” mintát elemzik, a „B” mintát biztonságosan õrzik, hogy szükség esetén  felhasználhassák az „A” minta pozitív eredményének megerõsítésére. A laboratórium jelenteni fogja a mintavétel eredményét az illetékes ADO-nak és a WADA-nak. 

  

Vérminta vétele

A vérminta vételére ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a vizeletminta vételére, ami az értesítést, személyazonosítást, kíséretet és az eljárásra vonatkozó ismertetést illeti.

  

Kiskorú és fogyatékos versenyzõk esetén érvényes eltérések

Ha ön kiskorú vagy valamely speciális fogyatékossággal élõ sportoló, akkor csekély változtatásokat kérhet a mintavételi eljárásban. Kiskorúak kérhetik, hogy kísérje el õket egy versenyzõi képviselõ a mintavételi eljárás egész ideje alatt, a mintavételi mellékhelyiség területét is beleértve.  A képviselõ a minta leadását azonban nem figyelheti meg.

 

Ha ön mozgássérült vagy csökkent kézügyességû versenyzõ, akkor kérheti, hogy a versenyzõi képviselõ vagy a doppingvizsgálati biztos (DCO) segítséget nyújtson önnek a mozgásban, a felszerelés kezelésében, a minta elosztásában vagy az adminisztrációs papírmunka elvégzésében.

 

Központi idegrendszeri sérültek (CP-s) versenyzõk vagy olyanok, akiknél a koordináció jelentõs mértékben sérült, nagyobb méretû mintagyûjtõ edényt használhatnak, ha ilyen rendelkezésre áll.

 

A gyengénlátó6vak versenyzõket egy versenyzõi képviselõ a mintavételi eljárás egész idején elkísérheti, a mintavételi mellékhelyiség területét is beleértve.  A képviselõ a minta leadását azonban nem figyelheti meg. A versenyzõi képviselõ vagy a doppingvizsgálati biztos felolvashatja önnek a doppingellenõrzési ívet. A versenyzõi képviselõt megkérheti, hogy az ön nevében írja alá a doppingellenõrzési ívet.

 

Az értelmi fogyatékos versenyzõket egy versenyzõi képviselõ a mintavételi eljárás egész idején elkísérheti, a mintavételi mellékhelyiség területét is beleértve.  A képviselõ a minta leadását azonban nem figyelheti meg.

 

A kondom-elvezetést vagy belsõ katéter-elvezetést használó versenyzõknek le kell venniük a használt gyûjtõzsákot és le kell ereszteniük a rendszert, hogy friss mintát lehessen venni.

 

A saját katétert használó versenyzõk használhatják saját katéterüket a minta leadásához (ennek a katéternek olyan külsõ burkolattal kell rendelkeznie, melyen nyilvánvalóan látszik, ha bolygatni próbálták); vagy ha van, akkor a doppingellenõrzõ állomástól kapott katétert kell használnia.

Forrás:hparalimpia.hu


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum