Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. június 05. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
A kutyaharapásról általában!
2005-08-08 11:15:49


 

A kutyaharapásról!

 

A kutatások azt mutatják, hogy egy kisállat beszerzése kedvező hatással lehet a családi harmóniára. A vele való foglalatoskodás nyugalmat jelent és feszültségoldó hatású, ami az egészségre is kedvező hatással van. Az állatkedvelő gyerekek könnyebben létesítenek kapcsolatot kortársaikkal, jobban elsajátítják a nevelés képességét, és sokkal jobban vigyáznak környezetükre is. Az állatbarátság azonban veszélyekkel is jár! Naponta halljuk-olvassuk, hogy hány és hány ember, köztük gyermek esik áldozatul kutyaharapásnak. DE ennek többnyire az ember az oka!

 

Való igaz, hogy a kutya környezetében felnövő gyermek kutyaharapás szempontjából veszélyeztetett. A gyermeket leggyakrabban a saját vagy egy közeli barát kutyája harapja meg. Kutyaharapás szempontjából az öt éven aluli gyermekek a legveszélyeztetettebbek; ezek többsége a gyermekek otthonában vagy az otthon közvetlen közelében következik be. Nagyobb gyerekek és felnőttek inkább a szabadban lévő közterületeken, vagy kutyasétáltató helyek közelében eshetnek áldozatul kutyaharapásnak.

 

Általános szabály:

 

A kutyaharapást követően a seb szakszerű megtisztítására, illetve ellátására kell törekedni. Mivel a veszettség ellen a harapás után is megfelelő védőoltás áll rendelkezésre, ezért csak azt kell eldönteni, hogy ennek beadása szükséges-e vagy sem. Könnyű a helyzet, ha a kutya gazdája ismert, és igazolni tudja, hogy a kutyát beoltották. Ha nem ez a helyzet, vagy kóbor kutyáról van szó, mindent meg kell tenni, hogy a kutyát állatorvosi megfigyelésnek lehessen alávetni. Tíznapos megfigyelés szükséges, mert a betegségnek ennyi a lappangási ideje. Ha a kutyán a betegség tünetei mutatkoznak, a harapott ember oltását azonnal el kell kezdeni. A gazdátlan állatoknak azonban csak kis százaléka hordozza valóban a veszettség vírusát, az emberi megbetegedés kialakulásának valószínűsége kicsi.

 

Ezen túlmenően tetanusz (merevgörcs) elleni emlékeztető oltás adása is szükséges lehet, ha a sebbe föld vagy egyéb szennyeződés került. Bármilyen bizonytalanság esetén célszerű lehet a Szent László Kórház oltási szakrendelésén érdeklődni (telefon: 06-1-455-8100).

 

Hatékony kommunikáció:

 

Az ember és a kutya kommunikációja nagymértékben különbözik. A szemkontaktus vagy a kezek mozgatása gyakori az emberek között, de a kutya ezeket veszélyként értékelheti. Ezért fontos, hogy a felnőttek, a gyerekek és a kutyák megtanuljanak egymással hatékonyan értekezni.

 

Vészhelyzetek:

 

Alvás

 

Amikor az embert valaki mély alvásból felébreszti, az ember védekező magatartást tanúsít. Ugyanígy tesz a kutya is. Az alvó kutya azért veszélyes, mert támadásnak vélheti, ha megzavarják. Két szabály: 1. A kutyát nem szabad alvás közben zavarni; 2. Ha mégis fel kell ébresztenünk valami miatt, szólítsuk meg megfelelő távolságból, így elegendő ideje marad tájékozódni arról, hogy nem fenyegeti semmi veszély, csak a gazdi egy újabb szeszélyének kell megfelelnie. A szülő tanítsa meg gyermekét arra, hogy hagyja békén az alvó kutyát!

 

Evés

 

Még inkább igaz ez, ha a kutya eszik. A kutyát meg kell tanítani, hogy elviselje, ha valaki étkezés közben kíván vele kapcsolatba lépni, sőt akár azt is, hogy gazdája elveszi tőle az ételt. Ha a kutya sikeresen állta a gyakorlatot, a gazdi dicsérően megveregeti a hátát, majd visszaadja neki az ételt. Erre a gyakorlatra a kutyát egész élete folyamán időnként emlékeztetni kell, különösen, ha gyermek kerül a közelébe. A gyermeket viszont arra kell megtanítani, hogy sohase közelítse meg a kutyát, ha az eszik, vagy egy csonton rágódik.

 

Simogatás

 

Néha leküzdhetetlen vágyat érzünk, hogy a más kutyáját megsimogassuk. Ilyenkor mindig a gazda engedélyét kell kérni, és a kutya gazdája vezeti be a "bemutatás" folyamatát. A kutyát mindig valamilyen szögben kell megközelíteni, sohasem elölről vagy hátulról. Ha már eléggé közel vagyunk, lassan a kézháttal mozgassuk kezünket a kutya felé, és hagyjuk, hogy az előbb megszimatolja. Csak ezután vegyük a bátorságot, hogy a kutya állát megcirógassuk, vagy az oldalát megsimogassuk. Ha ellenben azt látjuk, hogy a kutya nem szimatolja meg a kezünket vagy "visszahőköl", akkor hagyjuk abba a kísérletet.

 

A gyerekek időnként durván közelednek a kutyához, ami nyugtalaníthatja az állatot, és támadásra késztetheti.
Fontos: a gyermek mindig legyen szülői felügyelet alatt, ha kutyához közelít, vagy azzal játszik.

 

A szülő tanítsa meg gyermekének, hogyan kell a kutyához hozzányúlni. A tanulás során a szülő vezesse gyermeke kezét. Szemezni a kutyával erős dominancia üzenetét hordozhatja az állat számára, amit veszélyként értékelhet. Gyermekünket meg kell tanítani, hogy mindaddig ne nézzen a kutya szemébe (a lábaira nézzen), amíg a kapcsolatteremtés megnyugtatóan nem sikerült.

 

Idegen kutya

 

Mi a teendő, ha idegen kutya közeledik felénk? A gyermekek könnyen megijednek, és futni kezdenek vagy felsikoltanak. Ez megrémíti a kutyát, amelyik lehet, hogy csak érdeklődik, vagy barátkozni szeretne. Idegen kutyát a gazdája engedélye nélkül tilos megközelíteni, a gyermek hagyja békén a kóbor kutyát! Meg kell tanítani őt arra is, hogy ha a kutya közelít, mozdulatlanul, leengedett karokkal célszerű megállnia. A kutya valószínűleg körbe fogja szaglászni, majd továbbmegy. Fontos megtanítani a gyermeket, hogy ne "szemezzen" ilyenkor a kutyával.

 

És végül

 

Hagyjuk békén a kutyát, ha az: "kimutatja a foga fehérjét", morog, hirtelen hátrafelé mozdul, "visszahőköl", feláll a szőr a hátán.

 

Dr. Szilágyi Tibor Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum