Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. május 23. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Jön a géndopping, de higgyünk a sport értékeiben!
2007-06-18 19:10:03
Kategória: Dopping


Nyitóelőadásában Schmitt Pál MOB-elnök először Juan Antonio Samaranch volt NOB-elnököt idézte, aki szerint "a dopping a sport halála" - majd kifejtette, akárcsak az élet más területein, ahol a győzelemért, a túlélésért folytatott harc egyre kegyetlenebb, az etika hanyatlásnak indult. Donike professzor, a doppingellenes harc egykori vezére annak idején úgy határozta meg a tiltott anyagok hatását, hogy "a manipulált nyúl már a célban van, amikor a tiszta nyúl még el sem indult."

Óriási nyomás a sportolókon: aki kimarad, lemarad?

Jelenleg a sportolókon egészen rendkívüli a nyomás: győzelmet vár tőle a szponzor, a klub, a szövetség, a család, a nemzet - Schmitt Pál szerint bizonyos esetekben ez túl sok, ráadásul a tisztán versenyzők egy idő után néha nem bíznak az ellenőrzés szigorában, mondván, ha a másiknak lehet, nekem miért nem; aki kimarad, lemarad, inkább ők is beszállnak.
"Mind többször teszik fel a kérdést: lehetek-e bajnok tisztán? Aztán azt mondják maguknak: ha bajnok leszek, milliomos leszek. És elhanyagolják a tanulást, a magánéletet, egy versenyző legjobb periódusa négy-hat év, ez alatt megalapozhat egy életet. Anno volt idő papíron tervezgetni, egy-három komoly verseny volt egy szezonban, ma szinte hétről hétre csúcsformában kell lenni, kevés idő jut a felkészülésre, a regenerálódásra, azaz egyre nagyobb a kísértés."

A MOB elnöke szerint mindenkinek részt kell vállalnia a felelősségből: a védelem első vonala a család, ahol eldől, belenevelik-e a gyerekekbe az erkölcs és etika íratlan törvényeinek tiszteletben tartását. Aztán sok múlik az iskolában a testnevelőkön, akik megtaníthatják az ellenfél, a játékvezető respektálására a fiatalokat, azt követően pedig az edzők, a csapattársak magatartása, értékrendje gyakorolhat pozitív vagy negatív hatást a sportolókra. A MOB is kiveszi a részét a doppingellenes küzdelemből: jóllehet a munka dandárja a törvények értelmében a kormányzati szervekre hárul, Schmitt Pál szerint senki sem viselkedhet úgy, hogy csak annyit tesz, amit a szabályok lefektetnek:
"Mindenkinek a lehető legtöbbet kell tennie, a MOB például, bár ezt semmi sem írja elő, az idén ötven, jövőre száz doppingvizsgálatot rendelt meg, amelyet WADA-akkreditált laborokban fognak elemezni."


Ma kőkorszak - jön a géndopping

Manapság, amikor minden eddiginél nagyobb gondokkal kell szembenéznie a világnak a százmilliós migrációtól kezdve a környezetszennyezésen át az ivóvíz- és energiahordozók kimerülésének réméig, teljesen természetes, hogy a sportban is egyre súlyosabbak a problémák. Miközben 85 sportág folytat egyre élesebb harcot, hogy az ő eseményei legyenek képernyőn, a kimagasló teljesítmények elérése érdekében egyre szofisztikáltabb módszereket vetnek be a sportolók.

"Nemsokára meg fog jelenni a géndopping, amihez képest a jelenleg használt tiltott módszerek kőkorszakinak minősíthetőek - szögezte le Schmitt Pál.
- Mindennek ellenére hinnünk kell a sport értékeiben, az olimpiai eszmében, mert bár Athénben minden eddiginél több, huszonnégy pozitív eset volt - ezek közül szégyenszemre öt magyar sportolókhoz volt köthető -, a tízezer-ötszáz olimpikonnak ez a huszonöt ezreléke; azaz a versenyzők túlnyomó többsége még mindig hisz az elvégzett munkában, a modern, de tiszta módszerekben."


Vannak legális alternatívák

A hozzászólók közül Berkes István, a Sportkórház főigazgatója arra helyezte a hangsúlyt, hogy ki kell alakítani egy szervezeti kultúrát, amelyben a sportoló egészségének a megőrzése a fő cél. Az OSEI az atlétákkal közösen indított egy dopping-alternatív programot, amely hatékonyan, de tiltott metódusok alkalmazása nélkül segítheti a sportolókat a magas szintű eredmények elérésében.

"Nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van a táplálkozástudományban, a szakszerű, teljesítmény-élettani vizsgálatokkal alátámasztott felkészülésben, valamint sportmozgások analizálásában" - mutatott be néhány lehetőséget Berkes István, aki végül megköszönte a válogatottak mellett dolgozó sportorvos kollégáinak, hogy júniusban is teszik a dolgukat annak ellenére, hogy az idei esztendőben még nem kaptak fizetést, minthogy egyre késik a Sportkórház és a szakállamtitkárság közötti megállapodás.


Sláger a tesztoszteron, de teljes impotenciát okozhat

Pucsok József, az OSEI főorvosa rendkívül izgalmas előadást tartott a manapság használatos és a jövőben feltűnő doppingszerekről. A professzor jelezte, a tesztoszteron még ma is nagy sláger, igaz, svéd kutatások kimutatták, hogy a szájon át bevehető hormonkészítmények a fiataloknál teljes és végleges impotenciát okozhatnak. Természetesen az úgynevezett designer szteroidok jelentik a doppingszerek új generációját, ezek azok az anyagok, amelyeket mesterségesen, a műszerek átverésére fejlesztettek ki: a THG-ről lerántották a leplet, ám tudható, azt megelőzően legalább tíz éve forgalomban volt már, azaz sejteni sem lehet, hogy hány olimpiai aranyérem megszerzésében "segédkezett".


A génmanipuláció Pekingben már debütálhat

Pucsok József elmondta, sikerült kidolgozni a növekedési hormont kimutathatóvá tévő módszereket, ami óriási előrelépés Peking előtt - ugyanakkor a csalók kezében is ott lehet az új csodafegyver, elvégre az állatkísérletek során már megoldották a génmanipulációt, és a professzor úgy gondolja, az olimpián már megjelenhetnek a géndoppingolt sportolók.

"Megtalálták a növekedési faktor génjét, ezt csak össze kell kötni egy ismert vírussal, ami a gént beviszi az izomsejt magjába, megkezdődik a sejtek mesterséges szaporodása, miáltal az izom rendkívüli növekedésnek indul" - vezette le röviden a professzor a módszert, egyszersmind jelezve: ma még nincs olyan doppinglabor, amely ezt a folyamatot utólag képes lenne kimutatni.

A szakállamtitkárság részéről Fazekas Attila jogi főosztályvezető az újfajta szabályozásról tartott előadást, jelezve, a jövőben a Nemzeti Doppingkoordinációs Tanács ellenőrizni fogja a szövetségek doppingellenes terveit, és ha nem találja kielégítőnek, korrigálásra fogja felszólítani az adott sportágat, és ennek elmulasztása esetén az állami támogatás megvonása is szóba jöhet szankcióként.


"Elég erős vagyok a tiszta sporthoz."

A résztvevők eztán előadást hallhattak a világbajnok francia futball-válogatottnál már bevált - és az angol királyi családnál folyamatosan alkalmazott - homeopátiás gyógymódokról és gyógyszerekről, amelyek minden mellékhatás és doppingveszély nélkül járulhatnak hozzá a sportoló gyorsabb gyógyulásához, illetve jobb teljesítőképességéhez.

Vad Dezső a média felelősségét boncolgatta, a NOB egy lausanne-i fórumon kifejtette, hogy a sajtó is rendkívül sokat tehet a doppingellenes harc eredményességéért, egyszersmind felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB fegyelmi bizottságot állított fel, amely adott esetben visszamenőleg is elveheti egy sportoló olimpiai érmét, ha bebizonyosodik, hogy annak idején doppingolt (az első ilyen eset az athéni versenyeken győztes, ám azóta beismerő vallomást tett kerékpárosé, Jan Ullriché lehet). A MOB tanácsadója az új-zélandi olimpikonok által viselt fejpánt szövegét ajánlotta valamennyi magyar sportoló és edző figyelmébe:
"Elég erős vagyok a tiszta sporthoz."


A nagy veszélyforrás: a táplálék-kiegészítők

Végül a hazai doppingellenes-küzdelem két fő szerve, a TUE-bizottság és a Magyar Antidopping-csoport vezetője tartott rövid ismertetőt a tudnivalókról. Utóbbi főnöke, dr. Tiszeker Ágnes arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a legnagyobb veszélyforrás a bevizsgálatlan táplálék-kiegészítők széles csoportja. A Pucsok József által idézett felmérést - a NOB által analizáltatott 634 készítmény 15 százaléka tartalmazott tiltott komponenst! - azzal egészítette ki, hogy egyrészt egy sor ilyen tablettában van olyan alkotóelem, amely lebukást eredményezhet, ám az ismertetőben a tiltott szer nem a hivatalos nevén szerepel.

Másrészt elsősorban a Távol-Keletről érkeznek olyan táplálék-kiegészítők, amelyek alapesetben vitaminkombinációk, és mint ilyenek, ártalmatlanok - csakhogy esetleg olyan gyártósoron készülnek, amelyeken éjjel szteroidokat állítanak elő, nappal táplálékkiegészítőket, így szennyezetté válnak, az elővigyázatlan sportoló pedig már ennyitől is produkálhat pozitív mintát! "Csak az sportkórházi labor által bevizsgált táplálék-kiegészítőket szabad szedniük az élsportolóknak" - figyelmeztetett Tiszeker doktornő, aki a tavaly lebukott atléták esetét ajánlotta mindenki számára okulásként: ők bementek egy testépítő-boltba, és megkérdezték az eladót, hogy van-e x készítményben tiltott szer, az pedig azt válaszolta, hogy szerinte nincs. A sportolók ma kétéves eltiltásukat töltik...


forrás: budomagazin.hu


Szerző: Magyar Olimpiai Bizottság


Kapcsolódó cikkek:



A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!




 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum