Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. szeptember 25. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Mit jelent maga a horgászat kifejezés?
2005-03-17 08:40:31
Kategória: Horgászsport


           

           Horgászat

 

A halfogásnak horoggal üzött módja, amely ugy is mint mesterség, ugy is mint kedvtelés egyaránt szokásos. Népies vonatkozásában halászat alatt lévén bővebben ismertetve, itt mint sport fog tárgyaltatni. A többi igazi sporttal együtt ennek is Anglia képezi valódi hazáját, s hogy mennyire művelik ott, arról a nyomában keletkezett ipar nagy fejlettsége s a pisztrángos vizekért fizetett bérösszegek mesés nagysága tesznek bizonyságot. Az angol közfelfogás a H.-ot a férfias üdülés egyik első és legnemesebb módjának tekinti, mert nem pusztán testedző fáradozással jár, de szellemi foglalkozást, sőt üdülést is nyujt tekintve, hogy a jó horgásznak szeretnie kell a természetet, ismernie annak tüneményeit, amelyeknek lépten-nyomon kinálkozó ezerféle változata okulva szórakoztat. Kiváltképen ismernie kell a horgásznak a halas viz természetét, az abban élő halak tulajdonságát s a viz természetéhez való alkalmazkodásukat; a halaknak táplálékát, valamint a módot is, hogyan ragadják meg a halak a táplálékot.

Tudnia kell az időjárásnak, az év, sőt napszakoknak befolyását a halak és ezek táplálékát alkotó egyéb állatok életmódjára, s mindezeken kivül értenie kell a szerszámhoz és annak mikénti alkalmazásához. Csak az, ki mindezen ismereteket saját tapasztalatai nyomán megszerezte, amellett nem nélkülözi a szükséges kézbeli ügyességet, aki kellő testi erővel és kitartással rendelkezik: csak az fogja a horgot azzal a biztonsággal és eredménnyel használni tudni, mely az igazi horgászt jellemzi.

Mint a nép kezén élő hosztos horognál, a sporthalász tökéletes angol szerszámjánál is, a nyél, az in és a horog képezik a főalkotórészeket. A nyél 3-5 m. hosszu, a fogóvégből a csapóvég felé vékonyodó vessző. Főkelléke, hogy könnyü, hajlékony, de rugalmas, mindezek mellett pedig elég erős legyen. Súlypontja lehetőleg a fogóvég közelébe essen, görbítve pedig ne csak a vékonyabb, de a vastagabb részen is mutasson hajlást. Legtöbbre becsülik eme tulajdonságokat leginkább egyesítő amerikai vesszőket, melyek a bambusznád kemény kérgéből vannak készítve. Könnyebb szállítás végett rendszerint 1 m. hosszu darabokból készítik a horognyeleket, amelyek fémhüvelyek segélyével lesznek egymásba dugva. Minden ily darab a fémhüvelyen kivül apró fémgyürükkel is elláttatik, ugyszintén a horog csapó vége is, melyek a fogóvég közelében a nyélre erősített sárgaréz orsóról legombolyítható in vezetésére valók.

Hogy e gombolyítás gyorsan és simán legyen végrehajtható, az orsónak könnyen mozgathatónak, s tehát szerkezet dolgában kifogástalannak kell lenni. Ebből a szempontból az in is rendszerint selyemből készíttetik, oly sodrással, mely a kuszálódást lehetőleg kizárja. Két részből áll, a tulajdonképeni inból és a patonyból. Amaz a hosszabb és vastagabb fonal, emez legfeljebb 1-3 m. hosszu, vékony s a pedző, az ólom és a horog felvételére szolgál. Megkülönböztetnek lószőrből, «gimp»-ből és «gut»-ból készült patonyokat. A lószőrből valók a kötővégnél vastagabbak, lejebb a szálak számának apasztásával vékonyodnak ugyannyira, hogy a horogvég felől már csak egy szálból állanak. A gimp finom dróttal körülcsavart közönséges selyemfonalból áll; a gut ellenben nyers selyemszálakból készül, melyet a selyemhernyó mirigyéből vesznek.

A horgok acélból, különböző alakban és nagyságban készülnek. Az anyag minőségét illetőleg fontos kellék a rugalmasság, amelynél fogva a horog sem el ne törjön, sem pedig el ne hajoljon. Hegye és szaka lehetőleg nyujtott és éles legyen, mi használhatóságát emeli. Alakbeli célszerüség tekintetében igen eltérők a nézetek; Gyakoriak a két és több águ horgok is. Az első horog szára teljesen sima, a másodiké lapickával bir. Közönségesen már előre reá erősíttetik a horogszárra egy darab gut s csak ennél fogva lesz azután a patonyra kötve. Ezen most említett két fonal bogozása az in és patony összekapcsolásánál szokásos csat használatos. A horgon kivül még az ólom és az uszó v. pedző is a patonyra erősíttetik. Amaz egy szem sörétből, avagy ehhez hasonló nagyságu ólomdarabkából áll, emez pedig parafa- avagy tollszárból készül. Az ólom a horognak elmerülését célozza, a pedző pedig arra való, hogy a sülyedés mélységét korlátozza, a horog járását szabályozza, és végül megmutassa, ha a horgon hal fogódott meg. Mindezen céloknak megfelelőleg mozgathatólag van a patonyra erősítve. Egyébként sem a pedző, sem az ólom nem lényeges része a horognak, s akárhány gyakorlott horgász ezek nélkül való horgot használ.

A hal megtévesztésére a horgot csalival férgelik fel, mely célra az igazi horgász az u. n. mesterséges legyeket használja legszivesebben. Ugyanis a pisztráng, a lazac, a pérhal, általában valamennyi nemes ragadozó, mint a horogsport főhalai, bogarakkal táplálkoznak s ezek fejlődésének bármely alakjában oly előszeretettel, kapnak a kinálkozó préda után, hogy akárhányszor még a levegőbe is utána szöknek a viz felett röpködő rovarnak. Eme tulajdonság reá vezetett arra is, hogy a nehezen gyüjthető, még inkább pedig a horgon nehezen megtartható természetes rovarok helyett azoknak tollból, szőrből, fonalból és szövetből készített utánzatait, sőt puszta képezelet alkotta ilyféle készítményeket alkalmazzanak. Tényleg ily mesterséges legyek ma már száz és száz változatban forognak közkézen angol nevek alatt, a legtöbbször az idő, sőt nap szakának feltüntetésével, mikor horogra tenni ajánlatos. Ámde a jó horgász sohasem indul eféle horgászkalendáriumok után, mert a viz fölött repkedő, avagy a part mentén nyüzsgő rovarok mutatják meg legbiztosabban, mi legyen a csali. Mivel pedig a járás-keléssel okozott zaj, sőt testünk, avagy a horog árnyéka is elegendő a hal elriasztására, fontos kellék az óvatosság és a biztonság, utóbbi főleg abban az értelemben, hogy a horog ne csak a kiszemelt helyre essen, de ugy essen, hogy a légy a vizszinét lehető gyengéden érintse, hasonlóan ahoz, amidőn a rovar kerül belé. A csalit pedző halat, a kézfej egyetlen mozdulatával a horognyélre gyakorolt rándítással szokás a horogra nyársalni, mely mozgásnál nem az erő, mind inkább a kellő pillanat megválasztása a döntő. Még nagy halat is partra vethetünk gyengének látszó horoggal, ha a megfogott halat a felnyársalás pillanatában nem emeljük ki a vizből, hanem az orsó eresztése és meghuzása által előbb lassankint kifárasztjuk.

 

 

Beküldte: Buddy - köszönjük a leírást! A szabadban.hu szerkesztősége!-

˙


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum