Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. május 22. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Téli egészségegyszeregy
2007-01-10 18:50:40
Kategória: Egészség


 

Bronchitis

Akut bronchitisről akkor beszélhetünk, ha a fertőzés a légzőszervek és a hörgők nyálkahártyáját érinti. Többnyire nátha és torokfájás előzi meg . Néhány nappal később kezdődik a száraz köhögés. Ezt követően jelenik meg a nyálkás, olykor gennyes váladék köpet formájában. A test hőmérséklete nem emelkedik számottevően. Komplikációk ritkán fordulnak elő, és köhögés elleni orvosságokra is csak elvétve van szükség. Az viszont nagyon fontos, hogyha gyermek az érintett, sok folyadékot igyon, lehetőleg forró innivalók formájában. Az inhalálás is hasznos lehet.

 

Edzettek előnyben

Minden szülőnek eszébe jut, vajon miként szoktathatná hozzá gyermekét az időjárás változásaihoz. Az ellenálló erő növeléséhez mindenekelőtt sok friss levegőre van szükség! Már az egyéves gyermek is kint tölthet akár 3-4 órát télen a szabadban. Az immunrendszerre hasonlóan kedvezően hat a váltózuhany , a ledörzsölés , az emelkedő - vagy váltakozó hőmérsékletű lábfürdő.

 

Átdörzsölés – gyerekeknek

Erősíti a szervezet védekező erőit!

Fektessük gyermekünket egy nagy frottír- vagy flaneltörülközőre, és egész testét – arca kivételével – mindkét kezünkkel addig dörzsöljük, míg a bőre egyenletes rózsaszínű nem lesz!

Vigyázat: az átdörzsölés frissítő hatású, éberré teszi a picit, ezért esténként ne végezzük!

 

Fertőzés - ipiapacs

A téli hónapokban a háromhetenkénti megfázás normális. Természetesen vannak jelentős eltérések: az elsőszülött gyermekek a legtöbb fertőzést csak akkor kapják, ha elkezdenek óvodába járni. A második gyermek azonban már kisbabakorban elkaphat sok fertőzést, mivel testvére az óvodából „hazahozza” a kórokozókat.

Ha egy gyermek fertőzött, furcsa módon már akkor is képes továbbfertőzni, ha ő maga még tünetmentes. Ezért nincs értelme annak, hogy csemeténket mindenképpen távol tartsuk a náthás gyerekektől.

Talán meglepő, de léteznek olyan „fertőző gyerekek” , akik valamiféle genetikai okból különösen érzékenyek a kórokozókra . A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya . Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Az érintettek esetében a fertőzések gyakran hosszabb lefolyásúak, mint az átlagos 4 nap. Sajnos e gyermekek a fertőzések között nem tudnak igazán felerősödni, s ezáltal fejlődésük is visszamaradhat. Érdemes hát őket kivenni az óvodából, hogy 2-3 hétre megszakadjon a fertőzések láncolata.

 

Az influenza réme… J

A egyes vírustörzsek több kárt okoznak, mint egy ártalmatlan megfázás. A magas lázzal és nagyfokú gyengeséggel járó tünetek nagymértékben rontják általános közérzetünket. Ezért azoknak, akiket egyéb betegségek miatt az influenza fenyeget, érdemes minden évben beoltatniuk magukat. Ide tartoznak azok a gyerekek is, akik szívbetegek, a légzőszervek krónikus megbetegedéseiben, epebetegségben, cukorbajban, anyagcserezavarban, vérszegénységben, veleszületett és szerzett immunrendszer-betegségben szenvednek . Az influenzaoltás ártalmatlan, mellékhatásként esetleg bepirosodhat az oltás helye, vagy enyhe hőemelkedés jelentkezhet.

 

Inhalálás

A vízgőz gyógynövények, illóolajok hozzáadásával hatásosan nedvesíti a légutakat, fertőtlenít, és megfelelőbb vérellátást biztosít. A következő olajok és teák ajánlottak inhaláláshoz:

  • kamillavirág
  • eukaliptusz- és fenyőolaj
  • kakukkfűolaj vagy -tea
  • borsmentaolaj.

A forró folyadékkal teli edényt úgy kell elhelyezni, hogy az érintett könnyedén fölé hajolhasson, fejét és vállát takarjuk be törülközővel!

 

Gyógyító hideg levegő

Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz a megfázásnak! Akik úgy be vannak bugyolálva, mint egy eszkimó, vagy egész nap túlfűtött helyiségben tartózkodnak, könnyebben megkapják a fertőzéseket, mint azok, akik hozzá vannak szokva a hideghez, és gyakran tartózkodnak szabad levegőn. A jól adagolt hideginger ugyanis növeli a szervezet ellenálló képességét . A hőingadozások intenzív immunológiai és hormonális reakciókat váltanak ki a szervezet egészében.

 

Káros anyagok a levegőben

Több mint 100 olyan légszennyező anyagot ismerünk, amely kiválthatja a légutak megbetegedését. Nitrogén-oxid, szénhidrogén és ólom autóinkból, kén-dioxid és por házaink, gyáraink és erőműveink kéményeiből, illetve ózon és szmog irritálja nyálkahártyánkat, szorítja össze torkunkat. De arról se feledkezzünk meg, hogy a dohányzás is szennyezi a levegőt!

 

FONTOS TUDNI! Akik kénytelenek passzív dohányosként beszívni a füstöt, sokkal gyakrabban fáznak meg, szenvednek bronchitisben, asztmás köhögésben és allergiában, mint a nemdohányzó környezetben élők.

 

Köhögés

A köhögés a gyulladások alkalmával keletkezett váladék légutakból történő eltávolítását szolgálja. A mellkasborogatás és az inhalálás ebben az esetben is ajánlott. Hiba, ha a köhögő felnőtt vagy gyermek ki sem dugja az orrát a meleg szobából. Ezzel csak a tüdőgyulladás kockázatát növeli! A köhögés legfontosabb ellenszere a friss levegő! Arra minden szülőnek figyelnie kell, hogy a gyakori megfázás elősegítheti az asztma kialakulását!

 

Megfázás

Aki fázik, rögtön megfázik… Ez korántsem igaz. A lehűlés, a nedves lábak és a huzat önmagában nem okoz megfázást! A kiváltó ok fertőzés .

Egyre-másra jelennek meg új s még újabb vírusok, melyek náthát, köhögést okoznak, s mivel ezek a fertőzések egyforma tünetekkel járnak, sokszor tévesen, egységesen a hideg által okozott megbetegedésként kezelik őket.

Egy megfázás első tünete rendszerint könnyű hidegrázás . Nem attól leszünk betegek, hogy fázunk, hanem azért érezzük kellemetlennek a hideget, mert már meg vagyunk fertőzve. Kétségtelen, hogy a betegség kialakulásában a lehűlés is fontos szerepet játszik: a hideg lefékezi a bőr és a nyálkahártya vérellátását. Ez a folyamat pedig gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

 

Borogatás a mellkasra

Hasznos segítség megfázások és bronchitis esetében: egy nedves – de nem csöpögő! – törülközőt tekerjünk az érintett mellkasa köré! Erre borítsunk egy flanel- vagy gyapjúkendőt, mely teljesen lefedi a nedves borogatást! Maximum 2 órán keresztül hagyjuk a testen! Végül száraz törülközővel dörzsöljük végig a mellkast és a hátat! Éjszakára ne hagyjuk fenn a borogatást!

 

Lázasan – otthon

Senki sem hallgatja szívesen mások köhögését, ám a köhécselés és a nátha még nem ok arra, hogy otthon maradjunk, vagy a gyereket ne küldjük az óvodába, persze csak akkor, ha egyébként jól érzi magát. Az óvónők és a tanárok tapasztalatból tudják, hogy a fertőzéslánc attól még nem szakad meg, hogy az újonnan megbetegedett kicsiket otthon maradnak. Többnyire az is hiábavaló próbálkozás, hogy a gyerekeket elkülönítéssel védjék a kórokozóktól, hiszen azokat az óvodán kívül, például a szülőktől, az utcán, a villamoson vagy éppen a szupermarketben is „beszerezhetik”. Ezért csupán a lázas gyermeket kell otthon tartani és ápolni.

 

Orrcseppek

Annak, aki megfázott, általában légzési problémái vannak, mivel az orra tele van. A gyulladáscsökkentő orrcseppek kétségtelenül enyhítik a panaszokat, és ismét átjárhatóvá teszik a légutakat. Amennyiben használatuk elengedhetetlen, nagyon fontos, hogy tudjuk, csak rövid ideig szabad őket alkalmazni! Ennek oka, hogy a csepegtetést követő néhány óra múlva ellenreakció léphet fel, melynek során a nyálkahártya ismét, ám most még erősebb mértékben duzzad meg. Általában enyhe sóoldat becsöpögtetése is elegendő ahhoz, hogy az orr nyálkahártyája megnyugodjon.

 

Rétegesen pamutban, flanelben

Tapasztalt gyermekorvosok azt ajánlják, mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjunk a gyermekünkre ahhoz képest, mint azt helyesnek gondolnánk! A gyermekek túlzott óvatosságból gyakran túl melegen vannak öltöztetve, s ezért könnyen megizzadnak. Az izzadás azonban a bőr erős lehűléséhez, s ezáltal elégtelen vérellátásához vezethet, kedvező előfeltételeket teremtve a megfázáshoz.

A legmegfelelőbb téli ruházat laza, jól szellőző anyagból készült ruhadarabokból áll. Ilyen például a pamut és a flanel. Ha nincs csikorgó hideg, a gyerekeknek elsősorban vízhatlan ruhadarabokra van szükségük.

Tipp: a ruházatot a gyermek temperamentumához kell igazítani, a mozgékony gyermekeket vékonyabban, míg a nyugodtabb, kevesebbet mozgót vastagabban kell öltöztetni. Mindig melegen kell tartani a lábakat, a vese tájékát és a füleket!

Ahelyett, hogy egy vastag kabátot vagy téli pulóvert adnánk a gyerekre, inkább „hagymamód”-ra öltöztessük , azaz több rétegben adjunk rá könnyű ruhadarabokat! Például pamut alsóneműt és harisnyát, fölé egy hosszú ujjú pólót, majd egy vékony pulóvert és befejezésül egy dzsekit vagy egy anorákot. Így a gyereket gyorsabban le tudjuk vetkőztetni, ha bemegy a hidegről a meleg szobába.

 

Ideális szobahőmérséklet

Ne fűtsük túl a lakást! A legmelegebb hőmérséklet napközben ne legyen magasabb 22 foknál, éjszaka legfeljebb 15-18 fok. A hőmérsékletet nehéz megsaccolni, ezért helyezzünk hőmérőket a szobákba. A hűvöst sem szabad túlzásba vinni, 12 Celsius foknál hidegebb levegőben a test izomzata begörcsölhet. Figyeljünk a helyes klímára is! A levegő ne legyen túl száraz, mert akkor könnyen kiszáradhat a nyálkahártya, s ez megkönnyíti a kórokozók és a szennyező anyagok behatolását a szervezetbe.

A nedves levegő különösen a kruppra hajlamos gyermekeknek fontos. Legtöbb esetben elegendő, ha nedves törülközőket akasztunk fel a gyerekszobában és gyakran szellőztetünk. Az orvosok szerint sokkal hatásosabb, ha fél óra alatt alaposan kiszellőztetjük a szobát, mintha egész éjszaka bukóállásban hagyjuk az ablakot.

 

Vádliborogatás

Ez a legfontosabb borogatás, ha lázas a gyermekünk. Mindkét vádliját külön-külön kell betekernünk. A borogatás a bokától kezdődjön, és röviddel a térd alatt érjen véget! A víz, amelybe belemártjuk a kendőt, éppen langyos legyen. A borogatást minden 5–15 percben cserélni kell addig, amíg a láz 1-2 fokkal nem csökken! Arra azonban figyeljünk, hogy a borogatásnak csak akkor van értelme, ha a lábszár és a test meleg! Hideg végtagok esetében nem szabad alkalmazni!

 

Info[infomed.hu]


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum