Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. május 21. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Sport a laboratóriumban
2006-12-20 13:16:40
Kategória: ErőnlétNépszabadság • Bruckner Gábor • 2006. december 20.

Petrekanits Máté "élettanász" szerint a futballisták sokat futnak, csak rossz irányba...

Dr. Petrekanits Máté huszonhat éve dolgozik a ma már Semmelweis Egyetem Testnevelési Karaként jegyzett TF terhelés-élettani laboratóriumában, jó ideje annak vezetője. És laza "ugyan már!"-ral intézi el a fenti felvetéseket, majd azt mondja: a hazai labdarúgók fizikai állapota semmivel sem rosszabb más sportágak képviselőinek erőnléténél. Csakhogy...

- A magyar játékosokkal az az alapvető baj, hogy nem tudnak futballozni. Bár elismerem, ez a helyzet szimplifikálásaként hathat, mégis így van: minden gond eredője az, hogy futballistáink technikailag, taktikailag képzetlenek. A felméréseink egyértelműen bizonyítják, hogy a labdarúgók állóképesség terén egyáltalán nem maradnak el a sikerágazatokban versenyzőktől, de ugyanígy igazolható az is: lényegtelen, hogy a pályán mennyit futnak, sokkal fontosabb, hogy merre. A helyzet e tekintetben valóban katasztrofális.

A laborban természetesen nem csak labdarúgókat vizsgálnak. Nap mint nap megfordul itt a hazai sportélet színe-java, a hétéves kezdő és a negyvenéves újrakezdő, nemkülönben az egyenruhás testületek számos tagja: katona, rendőr, tűzoltó, katasztrófavédelmis. A TF-en azt analizálják, élettanilag milyen állapotban van a delikvens: amennyiben nem egészséges, már tovább is küldik. Ha az, a különféle kondicionális felméréseket követően tanácsokkal szolgálnak számára: a sportolónak arra vonatkozóan, hogy min változtasson felkészülése során, esetleg nyergeljen-e át másik ágazathoz; az "amatőrnek" azt illetően állítanak fel diagnózist, hogy min módosítson életvezetésében.

- Egy gyerekről hétévesen szinte bizonyosan megmondható, hogy alkalmas-e az élsportra, s ha igen, melyikre. Nálunk a legfőbb probléma a csekély merítési lehetőség, tehát az egyes sportágakban tevékenykedők nem engedhetik meg maguknak, hogy bárkit is máshová tanácsoljanak - magyarázza Petrekanits. - Pedig a tudatos kiválasztás lenne a legfontosabb, hiszen egy csomó energiát spórolhatnánk a továbbiakban: kizárólag abba érdemes időt, energiát és pénzt ölni, aki biológiailag alkalmas, ráadásul tehetséges is.

Ha születetten alkalmatlan egyéneket sportoltatunk versenyszerűen, csalódást csalódás követ majd - tudjuk meg a hajdan 146-szoros válogatott röplabdázótól, a magát élettanásznak nevező szakembertől. "Aki százötvenöt centi, az sohasem teljesíti majd a Cooper-tesztet, ha belegebed, akkor sem" - jegyzi meg, és vissza is kanyarodik a futballpályára:

- Ráadásul a labdarúgásban a legnagyobb a konkurencia, nem véletlen, hogy éppen ebben a játékban süllyedtünk beláthatatlan mélységbe. Nemzetközi szinten kizárólag a csúcsteljesítményre fizikailag és technikailag egyaránt képes játékosok érvényesülnek, nálunk meg abból lesz focista, akinek a szülei hajlandók arra, hogy rendszeresen cipeljék az edzésre. Ennek az eredménye többek között, hogy az embernek az az érzése, a mieink egy idő után csak ácsorognak a pályán. Az már keveseknek tűnik föl, hogy ezek a fiúk a mérkőzés kezdeti szakaszában hatszor annyit rohantak, mint ellenfeleik, igaz, teljesen fölöslegesen. Noha kiteszik a lelküket, képzetlenek, és nem is képezhetőek, ennyi az egész.

Elsősorban ez - nem pedig erőnléti állapotuk - különbözteti meg őket a többi, úgynevezett magyar sportágban jeleskedőktől. Na meg az - így Petrekanits -, hogy kajak-kenuban, vívásban, öttusában, vízilabdában összehasonlíthatatlanul kisebb a rivalizálás.

Megkerülhetetlen, hogy szó essen az utóbbi időszak tragédiáiról, Fehér Miklós vagy Zavadszky Gábor fölfoghatatlan haláláról.

- Bár cáfolhatatlan bizonyíték nincs a birtokunkban, jó eséllyel valószínűsíthető, hogy a túlhajszoltság következménye volt a két szörnyű eset. A profi sportolók úgy érzik, nem kockáztathatják pozícióikat azzal, hogy netán beteget jelentenek, így gyakran sérülten, különféle panaszaik dacára is tréningeznek és meccseket játszanak. Amint a szomorú példák is bizonyítják: az egészséggel végzetes hiba játszadozni.

Petrekanits Máté ugyanakkor úgy véli: Magyarországon megvan a szándék az egészségmegőrzésre, ám a Sportkórház jelenlegi, bizonytalan helyzete is azt igazolja: még mindig nem tudatosult a fejekben kellőképpen, hogy mennyire fontos ügyről van szó. "Pedig mind többen ismerik föl, hogy a bajt megelőzni sokkal könnyebb, mint kezelni, ezért keresnek föl bennünket is. Minden tiszteletem az övék."

Forrás:
Népszabadság OnlineSzerző: szabadban
Forrás: Nol.hu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum