Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. szeptember 28. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Járányi Gergő JS világbajnok - sztori
2013-02-25 07:56:03
Kategória: Jet-Ski


Világbajnok lettem!


Már a nyáron sokat töprengtem készüljek e vagy sem, de optimista voltam és a verseny elött egy hónappal kezdettt körvonalazódni hogy összejöhet az amiben csak reménykedtem. Kijuthatok a 31. alkalommal Lake Havasuban (Egyesült Államok) megrendezésre kerülő IJSBA Jet-Ski Világbajnokságra!

Persze, már az érkezés sem volt probléma mentes, a táskám a repülőtérre összetörve érkezett meg, amit azonnal kicseréltek egy új bőröndre, átpakolás közben beakadt a hátam amit csak par nap pihenéssel sikerült kiheverni, a repülőtér akkora volt hogy a többi magyarral meg sem találtuk egymást, de végül sikerült az autóbérlőben megtalálni őket. Két napot nézelődéssel és pihenéssel töltöttünk, hogy a hátam renbe jöjjön és kicsit megismerjük a környéket a helyi nevezetességek felkeresésével. Telefonon elértem Craig Warner édesapját, akitől a gépet béreltem tavaly is! Mondta hogy van még mit szerelni a gépen, úgyhogy egy héttel a verseny elött találkozzunk a VB helyszínén, ahol ők mindíg campingeznek.

Két nappal késöbb, Lake Havasu city-ben sikerült találkozni a magyarokkal... és végre egy jót vacsorázni!

A következő pár nap sajnos már szereléssel és szenvedéssel telt. A runabout classic open kategóriára felkészített gép sehogy sem akart összeállni, valami mindíg rakoncátlankodott benne. Volt hogy a gyújtás vagy a benzin kezdett elfogyni, de olyan is, hogy a vizet szakitotta át a pumpa kicsinysége és a gép ereje miatt, ami alsó tartományban volt tapasztalható. Úgy éreztem, hogy tovább nem halogathatom, így még időben beneveztem a számomra két favorit kategóriába! Egyik a feltöltő nélküli ülős (Runabout Naturalli aspirated) és a kétütemü ülős tuningolt (runabout classic open) kategóriák! De, hogy a szlalom se maradjon ki, oda is neveztem.

Sajnálatos módon a gépem a verseny elötti nap felmondta a szolgálatot. A teszt folyamán 6-7 kör után megragadt a dugattyú, amit még amerikában sem lehet olyan könnyen beszerezni a ritka mérete miatt! Pedig már nagyon jónak tűnt a jet! Teljesen összezuhantam, amikor már Mell Millert is hiába hívtuk, mert ő is csak azt tudta mondani, hogy másnapra sehogy sem lesz dugattyú. Ekkor elveszett az utolsó reményem is. Nem tudtam mit tegyek, mert a nevezett kategóriákra nem tudtam egy este alatt szerezni egy masik gépet. Viszont ugyancsak a Craig családtól bérelt limited gépet Lengyel Robert is, akivel jó viszonyban vagyunk! Felajpnlotta, hogy menjek az ő gépével, mivel az ő futamai már lementek! Én azért ebben nem voltam annyira biztos, de később maga a tulaj -Gary- is azt mondta: "Go with the limited for fun" menjek a limiteddel csak a jokedvért... elgondolkodtam… Hagytam magamnak egy este gondolkozási időt. Másnap a versenyfelszerelésemmel jelentem meg a boxban. Ebből már Gary Warner is tudta hogy elmegyek a limited géppel, hogy ne maradjak versenyzés nélkül, ha már olyan sok energiát fektettünk ebbe a versenybe.

A két felvezető futamon alig voltunk túl, még azon gondolkodtam hogy hol lehet a többi versenyző, mert olyan kevesen köröztünk a pályán. A qualifikácion ugyancsak kevesen voltunk amitől megrettentem, majd rádöbbentem hogy van aznap legalább e-43 futam. Mások is több kategóriában indultak és hogy maradjon a gépekben is energia és magukban a versenyzőkben is, így sokan nem indulnak a felvezető futamokon. Az első futam rajtjánál megnyugodtam, mivel már elég versenyző állt rajthoz ahhoz hogy jó versenyt lássunk.

A feltöltő nélküliben, folyamatosan egy nagyon jófej versenyzőt kellett kergetnem Craig Fritz személyében, akit jól ismertem az előző évi versenyről, így jól tudtam ha nem hibázik, akkor ezzel a lassu hajóval képtelen vagyok megelőzni, amit mi sem bizonyíthat jobban, hogy mind a két futamban vonatoztunk egymás nyakán. A végeredmény: két 3. hely, viszont ezek után csak harmadik lehetett összetettben.

Ezután jött az open kategória, amiben már csak azért is bizonyítani akartam, ha már a saját gépemnél gyengébb hajóval kell verenyeznem, akkor legalább megmutassam mit tudok! A qualifikáción már felbuzdultam, mert elcsíptem egy masodik helyet is, így tisztában voltam vele, hogy csak az első hely a cél! Igaz, hogy a 4. futam után kezdett fogyni az erőm, de megprobáltam az utolso pillanatig kitartani és a maximumot hozni.

Az első futamban 2 lettem és ettől kezdve tudtam, hogy csak az első hely lehet nekem jó, különben nem állhatok fel a dobogo legfelső fokára. A rajtnál végre jó helyet csiptem el! 3-4 pilóta lehetett elöttem a fordító bójánál, amit szokásosan probaltam a lehető legszűkebbenn venni. Az osztott pályán hamar a 3 helyre törtem! Jól tudtam, hogy tartalékolni kell az energiámat ha első szeretnék lenni, ezért nem mentem bele őrült hajszába. Jól kihasználva a pálya adottságait és a pilóták keltette hullámokat, felzárkoztam a második helyre. A második helyről az első hely, túl távolinak bizonyult a 11 körös versenyen. Hála istennek kiadta a technika is és én is. A futam végén 2. helyen értem célba amivel nem voltam teljesen elégedett.

A technikai gépátvételre már futva érkeztek az ismerősök, hogy tudom-e, hogy én vagyok az összetettben az első, mert az utolsó futam kuvaiti nyertese csak a sokadik lett, így a két futam összpontszáma alapján 2012. október 4-én én lettem a VILÁGBAJNOK!!!

Alig akartam elhinni ... és Édesapám méginkább :-)


Írta: Járányi Gergő
IJSBA Jet-Ski világbajnok
Honlap: JetRider.eu


Kapcsolódó kategóriák:
- Jet-Ski
- Ifj. Juhos ÁrpádSzerző: szabadban
Forrás: Járányi Gergő


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum