Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 26. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Az egészséges táplálkozás
2011-05-03 17:06:09
Kategória: Egészség


... élelmiszereink és környezetünk értékei, veszélyei

Vajon mikor hozunk jó döntést? Ha egyszerűen leemeljük a polcról a számunkra szimpatikus gyümölcslevet, kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget, vagy akkor járunk jobban, ha akkurátusan megvizsgáljuk élelmiszereink tartalmát és származási helyét? Ismert tény, hogy az élelmiszerként termelt növények sem feltétlenül lesznek teljes értékűek, hiszen a zöldségek, gyümölcsök, húsok és a gabonafélék minőségét is erősen befolyásolja az a közeg, az környezet, ahonnan származnak. Az új „funkcionális élelmiszer” szemlélet alapján a környezeti hatások, a talaj, illetve a víz minősége szerint kell figyelemmel lennünk az élelmiszerek értékére. A szennyező anyagok lehetőség szerinti kizárásával lenne szükséges az életfontosságú elemekhez, ásványi anyagokhoz hozzájutnunk. Az ilyen emberi, de a környezeti egészségnek is jó szolgálói lehetnek a talaj „láthatatlan”, parányi munkásai, a mikroorganizmusok.

Az ember által a talajba juttatott növényvédő szerek és az egyéb kémiai anyagok bekerülhetnek a növényekbe és az állatokba, majd ezeken keresztül az emberbe is. Nem kérdés, hogy környezetünk elemei kölcsönhatásban állnak egymással, az viszont sajnos még mindig nem magától értetődő, hogy az általunk felhasznált káros anyagokkal nemcsak környezetünket, de önmagunkat is mérgezzük. Tény, hogy a rákbetegségek kialakulásánál is a veszélyes anyagoknak a túlzott mértékben való feldúsulását, bioakkumulációját feltételezik. Ebből kiindulva egy alkalmas technológia lehet olyan növények kiválasztása, amelyek kisebb százalékban veszik fel a káros anyagokat a talajból, hisz a tendencia azt mutatja, hogy ezekre a szempontokra eddig kevésbé figyeltünk. A növényfogyasztás során alapvető kockázatként kell kezelnünk például a túlzott nitrit- és nitrát, illetve az egyéb veszélyes, vagy toxikus anyagokkal (mint pl. a nehézfémekkel) való szennyezettséget is. Az olyan növényekben, mint a cékla, a retek, a paraj vagy a saláta eredendően magasabb lehet a nitrát, de megfelelő termesztési technológiával, vagy a talaj helyes kezelésével mindez csökkenthető.

A fentiek fényében tehát egyértelmű, hogy a talajok minősége mennyire kulcsfontosságú az emberi egészség megnyilvánulásában. Ebben a folyamatban a talajban lévő mikroorganizmusok jótékony hatását is kedvezően ki- illetve felhasználhatjuk. A mikrobák élettevékenysége következtében a növényi gyökérkörnyezet pH-ja lecsökken, ami közvetve a hiányban lévő ásványi anyagok (pl. cink, vas) felvételét növeli. Más esetekben bizonyos gombákkal a szennyezett talajból a toxikus anyagok felvétele megakadályozható, kivédve ezzel a káros anyagoknak a táplálékláncba való kerülését.  Egyértelművé válik tehát, hogy a kiváló minőségű és egészséges növények termesztéséhez, de a környezeti, talajkárok csökkentéséhez is a kulcs a talajban, illetve pontosabban a mikroorganizmusok mennyiségében és működőképességében keresendő. A „láthatatlan” parányi munkások tevékenységére érdemes jobban odafigyelni, ecsetelte Prof. Dr. Biró Borbála egyetemi tanár.

A kérdés tisztázására az Európai Unió kutatási és technológiai COST FA0905 akciója ad lehetőséget, ami az élelmiszerekkel megvalósított alultápláltságra és/vagy toxicitásokra is figyelemmel van. Ezzel párhuzamosan „A régió és a Dunaújvárosi Főiskola válaszai az anyagtudomány és -technológia új kihívásaira” című TÁMOP 4.2.2-08/1/2008-0016 kódú pályázat az ipari szennyezőanyagoknak, a talaj-növény-mikroba rendszerekbe kerülését és potenciális veszélyeit vizsgálja az emberi és környezeti biztonságunk érdekében.



Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!




 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum