Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. április 08. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Critical Mass - Közlekedés
2008-09-15 22:02:35


Mikor -Hol - Mettől meddig?

Felvonulás - szó hagyományos értelmében - nem lesz.
Szeptember 22-én, hétfőn 18:30-kor a Hősök terén, majd 20 órakor a Moszkva téren lesz bringás demonstráció bringaemeléssel, közte felvonulás helyett közlekedés van. Útlezárás nélkül. 

Miért nem hétvégén demonstrálunk?
Mert az Európai Autómentes Nap hétfőn van. Szeretnénk elérni, hogy az autómentes nap ne csak egy letudható, semmi változást nem hozó PR rendezvény legyen, hanem valódi társadalmi vitát váltson ki. Nem kívánunk kitérni az autómentes napon az elől a dugó elől ami ellen tiltakozunk, sőt nagyon hangosan szeretnénk alternatívát kínálni, legalább ezen a napon. Bízunk benne, hogy az Európai Mobilitási Hét, és az Európai Autómentes Nap médiakampányát felhasználva elérhetjük, hogy a város felkészüljön a tömegesen közlekedő kerékpárosokra, azaz legalább annyira leürül, hogy el tudunk jutni a Hősök teréről a Moszkva térre. Az Autómentes Nap egyébként is "autómentes", így aznap mindenki tegye le a dobozt, aki csak teheti. Helyette használja a tömegközlekedést, vagy kerékpározzon. 

Célok, és eredmények
A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Ehhez az is szükséges, hogy a fővárosi kerékpáros infrastruktúra az európai példákat követve, biztonságos technikai megoldásokkal tovább bővüljön, a meglévő útfelületek pedig alkalmasak legyenek kerékpározásra is. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.
2004 óta jelentős eredményeket értünk el. Ezekről részletesen itt olvashatsz. Eddig a bullshit. A Critical Mass legfőbb célja az, hogy TÉGED rávegyünk a biciklis közlekedésre! :) 

Vannak szabályok menet közben?
A KRESZ szabályai vonatkoznak rád. Nem lezárt úton tekersz, a forgalom részeként közlekedsz majd. Bármekkora a dugó, a járdán ne tekerj. Ha járdázol, toljad a bringát.
Ha nem bírod az "autósokat", nem látunk szívesen, ne gyere el!
Az autómentes nap, és a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az autómentes városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség.
A Hősök terén, és a Moszkva téren többszáz zöld pólós rendező fogja segíteni a gyalogosok, és tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal akiknek akadályt jelent a felvonulás.
Autósokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, mindenképpen szólj rá! Még az autómentes napon sem autóvezetők ellen tüntetünk. Nem ellenségeket gyűjtünk. Ha mérgesek, azt is értsd meg. Ők is áldozatot kénytelenek hozni a mi ügyünk miatt. Már otthon lennének, ha nem lenne nagyobb dugó mint amit maguk okoznak. Te is éreztél már ilyet a városban, legfeljebb gyakrabban. ;)
A bringádon legyen villogó vagy lámpa! Enélkül ki se mozdulj otthonról. Fél hétkor sötétedik!
Ne fogyassz alkoholt, vagy maradj otthon!
Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.
Szeretnénk a közlekedés gondjairól beszélni a sajtóban, de nem védekező alapállásból. Ehhez a játékszabályokat be kell tartanunk.

Mi van, ha rossz az idő?
Felöltözünk. Szerintünk a kerékpározás nem időjárásfüggő. 

Lesz megint bringás dugó (bringatolás)?
Biztosan lesz, ha sokan leszünk. Hozz egy térképet, mert kerülhetsz is, ahogy jólesik. Ne húzd fel magad, inkább örülj hogy sokan vagyunk, mert a Critical Mass nem csak örömtekerés, hanem nyomásgyakorlási eszköz. Ha többen vagyunk, mélyebb nyomot hagy a város vezetőiben, és a csatlakozókban. Vedd körül magad barátokkal, és akkor bringát tolni is jó. :) Viszont bármekkora a dugó, a járdán ne tekerj. Ha járdázol, toljad. 

Kik jönnek? Gyerekkel lehet jönni?
Ez nem a megszokott, forgalomtól elzárt területen haladó Critical MAss, hanem biciklis közlekedés, ráadásul nagy forgalomban. Csak akkor javasoljuk gyerekek résztvételét, vagy elhozását, ha a gyereknek és szülőnek van már forgalomban szerzett tapasztalata és rutinja. Ha nincs, inkább várjátok ki a tavaszt, amikor talán újra lezárt úton megyünk. 

Mi az, amit mindenképpen hozzak?
Megfelelő állapotban levő bringával gyere (fékek, gumik), biciklilámpát (este lesz vége), sisakot (ha van), és időjárásnak megfelelő ruházatot (esőben is vonulunk!).
Idén is lesz emlékpóló, amit a felvonulást követően lehet majd megvenni (figyeld a honlap friss híreit). Az ára nagyjából 1500 forint lesz, amiből 500 forinttal a következő Critical Mass költségeihez járulhatsz hozzá. A Critical Mass csak ebből gazdálkodhat, nem fogadunk el szponzori, állami, vagy uniós pénzeket. Ha ezek nélkül bármit nem tudunk megcsinálni (nemigen fordul elő), akkor inkább nem csináljuk. 

Mi a helyzet a politikával?
Kérünk, hogy semmilyen politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal.
A Critical Mass felvonulás csak a kerékpározásról szól, de nyíltan felvállalt célja hogy a politikusok figyelmét is felkeltse az ügy. A Critical Mass mögé bárki beállhat, de a Critical Mass senki mögé nem áll be. Ezért kérjük, hogy ne hozzatok pártlogós cuccokat, pártokat éltető vagy szídó transzparenseket, az esetleg velünk tekerő politikusokkal is bánjatok vendégként. Ha őket látjátok, jusson eszetekbe, hogy nem mi hívtuk, de szívesen látjuk őket, bármilyen pártba is járnak dolgozni. 

Nincs bringám, viszont van görkorim. Jöhetek?
Gyere, de a járdán, mert úgy szabályos. És vigyázz a gyalogosokra.  Legyen lámpád! Világos?
A Critical Mass sötétedés után ér véget (20 óra). Ha utána kivilágítatlan bringával mész haza, bajod eshet. Ezért inkább hozz lámpát, villogót, reflektort, kukásmellényt. A lényeg, hogy sötétben is lássanak. 

A Critical Mass kocsma?
A KRESZ szerint kerékpározás közben tilos alkoholt fogyasztani. Az alkoholt fogyasztók ellen a rendőrség a helyszínen feljelentést fog tenni - teljesen jogosan. Ezért kérünk mindenkit, hogy közlekedés közben és előtt ne fogyasszon alkoholt. Aki a felvonulás alatt iszik, az nekünk nagyon ciki. Nem örülünk neki, hogy velünk teker. 

Nem vagyok budapesti. Más városban is lesz felvonulás?
A CriticalMass Városok menüpontjában megtalálod a Critical Mass felvonulást szervező magyar városok blogjait. Itt nézz körül. 

Lesz a felvonulás előtt vagy után buli?
A helyszínen nem, csak egy kis zene, mert ez alapvetően egy demonstráció. A kapcsolódó mindenféle programokról majd itt a honlapon olvashatsz nemsokkal a CM előtt. 

Csináljak a Critical Mass közben fényképet vagy videót?
Igen, igen, igen! Fotózz, filmezz magadnak, másoknak, és az utókornak. A honlapunkra minden CM után felteheted a képeidre mutató linket. Ezeket összegyűjtjük, így minden érdeklődő számára egy helyen elérhető lesz. Gyakran előfordul, hogy később a sajtó is érdeklődik nálunk jó fotók után, ezért csak akkor tölts fel képet, ha szabadon felhasználható (természetesen csak a Critical Mass felvonulással kapcsolatban). Ha nem, az sem nagy gond, de akkor ezt jelezd külön.
 Szerző: szabadban.hu
Forrás: CM.hu


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum