Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. augusztus 04. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Ismét az aquafitneszről
2007-03-06 22:09:56
Kategória: Fitness


 

Edzés káros mellékhatások nélkül

A gyógyhatású sportok sorában üdítő kivételt képez az aquafitnesz, melynek neve külföldön már évek óta ismerősen cseng, nálunk azonban csak mostanában kezd teret hódítani.

A titok nyitja
Az aquafitnesz olyan kondicionáló torna, amelyet speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközökkel, a vízben végeznek. A gyakorlatok korra és nemre való tekintet nélkül, mindenki számára könnyen elsajátíthatók, még úszástudás sem szükséges hozzá.
Titka abban rejlik, hogy a víz felhajtóereje és sűrűsége révén úgy kényszeríti komoly erőkifejtésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket és a gerincet, valamint a test egész támasztórendszerét.

Az aquafitnesz előnyei
Sok szárazföldi sportággal szembeni előnye, hogy javítja az erőnlétet, növeli a szervezet állóképességét, ráadásul mindezt úgy éri el, hogy közben kíméli a gerincoszlopot, a szalagokat és az inakat. Fejleszti a koordinációs képességet, a legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja. Vízben a súlyunknak csak a 3,6 százalékát nyomjuk, ezért minden olyan mozgás, ami a szárazföldön megterhelő, itt gond nélkül végezhető.
További jótékony hatások:* kitűnő hatással van a gerinc- és ízületi problémákra, reumás panaszokra* kitűnően alkalmazható a legyengült szervezetek megerősítésére, a sérülések utáni rehabilitáció céljára* gyógyító hatású az anyagcserezavarokra* kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre* segít a fogyásban* javítja a keringést* relaxál, pihentet* kitűnő tartásjavító.

Az aquafitnesz segédeszközei
Az új fitnesz-irányzatnak két változata fejlődött ki: a sekélyvízi és a mélyvízi forma -- így mindenki a számára legmegfelelőbb edzésformát választhatja ki.
A speciális eszközök pillekönnyűek, rugalmas, szivacsszerű anyagból készülnek, mégsem szívják magukba a vizet. A különféle segédeszközöket a vízben mozgatjuk, ami annyit tesz, mintha egy 2--3 kg-os súlyzót emelgetnénk a levegőben -- ám annak minden veszélye és kellemetlensége nélkül.

Sekély vízben a következőket használjuk

* Aquafitnesz cipő: gumiból készült, szorosan a lábra illeszkedik. Lépni, ugrani, futni lehet benne, megakadályozza az elcsúszást.
* Kesztyű: úszóhártyához hasonlatos, vízálló anyagból készült, ujjai között anyag feszül -- feladata az ellenállás növelése.
* Step-pad: a lábizmokat erősíthetjük a padra való föl-le lépegetéssel, ugrálással. A vízben végzett gyakorlatok előnye az, hogy a megnövekedett közegellenállás miatt a hatásfok nő, míg a sérülések veszélye csökken.

Kellékek a mélyvízi aquafitneszhez

* Víziöv: rugalmas gumihab, amely felcsatolva körülveszi egész mellkasunkat és fenntart a vízben, így nem kell attól tartanunk, hogy fejünk a víz alá süllyed. Egyenesen tartja továbbá a törzset, így erősíti a gerincfeszítő illetve a mély hátizmokat.
* Vízisúlyzó: poliuretán habból készült, a szárazföldön pillekönnyű, a vízben elnehezülő eszköz. A vízisúlyzót leggyakrabban a víz alatt használjuk, ahol a súrlódási ellenállás következtében mozgatásuk jóval nehezebbé válik. Meghatározó a gyakorlatok elvégzésének intenzitása, sebessége is: minél gyorsabban végzünk el egy gyakorlatsort, annál nagyobb hatást érhetünk el vele.
* Lábsúlyzók: hasonlítanak a szárazföldi lábra csatolható fitnesz-súlyokhoz, avval a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezek levegővel vannak megtöltve. A súlyzók a lábakat folyamatosan felfelé kényszerítik, ezért -- ellentétes irányú erő kifejtésével -- meg kell próbálni a lábakat a víz alatt tartani.
* Vízinudli: tömör szivacsból készült kétméteres rúd, amivel víz feletti erősítő-, nyújtó-, lazító- gyakorlatokat végezhetünk. A nudli víz fölött tartásával az összes gyakorlatot nehezebbé lehet tenni, mivel leköti a kezet, és a víz fölött tartja.
A fent bemutatott kellékek az aquafitnesz legalapvetőbb, speciálisan kidolgozott eszközei. Ezek mellett még rengeteg egyéb dolog is rendelkezésünkre áll: botok, karikák, gumikötél, labda -- melyek segítségével gyakorlatok végeláthatatlan kombinációit dolgozhatjuk ki.


Kiknek érdemes kipróbálni?
Bátran javasolható mindenkinek, hiszen kedvező hatással van a teljesen egészséges szervezetre, serkenti a vérkeringést, fejleszti az állóképességet, de alakformálásra is kiválóan alkalmas.
Az alábbi esetekben mindenképpen ajánlatos beiktatni heti edzéstervünkbe egy-egy vízi gimnasztika órát. Nem fogjuk megbánni!
* Ha túlsúlyosak vagyunk: a mozgás kíméli az ízületeket, állóképességüket viszont kitűnően fejleszti.
* Ülő foglalkozást űzünk, mozgáshiányban szenvedünk.
* Ízületi- és gerincbántalmaink vannak: a hidrosztatikai nyomás csökkenti az ízületi- és izomfájdalmakat, javítja a mélyizmok vérkeringését.
* Krónikus légúti problémákkal (asztma, pollen allergia) bajlódunk: a vízfelszín feletti uszodai párás levegő pollenmentes környezetet biztosít, és jó hatással van a légzésre.
* Pszichoszomatikus zavarok, depresszió esetén: a víz olyan pihentető, relaxáló közeg, mely serkenti az endorfin nevű boldogsághormon termelődését, így kitűnő ellenszer pszichés problémákra.
* Gerincferdülésben szenvedünk, rossz a tartásunk, gyakorta panaszkodunk hátfájásra: az aquafitnesz egy sor olyan gyakorlatot tartalmaz, amely erősíti a törzs azon izmait, amelyek felelősek a helyes testtartásért és a törzs stabilitásáért.
* Ha operáción vagy tartós sérülésen estünk át, hosszú fekvőbetegség után rehabilitációs tornaként: a gyakorlatok megkönnyítik a sérülések utáni gyors felépülést.
* Gyerekeknek (6-8 éves kortól): a torna felkészít az úszástanulásra, korrigálja a gerincferdülést.


Néhány hasznos tanács

* Bemelegítésre a vízben is szükség van: ugráljunk sekély vízben öt percig.
* A víz hőmérséklete 28 fok körüli legyen. Az ennél melegebb víz megterheli a szívet, a 25 fok alatti hőmérsékleten viszont könnyen begörcsölhetnek az izmok.
* A víz legfeljebb mellközépig érjen.

 

Küldte:Bogrid

(Forrás:nlcafe.hu)

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum