Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. augusztus 09. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Parázsjárás - Az út!
2007-04-22 02:25:342006.04.21. /
Parázsjárás - Az út!

Egy
meghívásnak eleget téve mentem el a Gödöllői repülőtérre. Nem sokat agyaltam rajta, miután tudtam a sztorit, és mert mindíg is izgatta a fantáziámat, biztosan tudtam, hogy el fogok menni oda! Szóval mentem, tehát ott voltam ... mint, ahogy el is terveztem, hiszen a zsurnaliszta dolga, hogy jelen legyen, hogy dokumentáljon és, hogy beszámoljon! Abban teljesen biztos voltam, hogy ÉN nem megyek ÁT! Jobb nekem, a "csendes megfigyelő" státusza. Sokkal biztosabb, nem utolsó sorban pedig lényegesen biztonságosabb.

Hogy hitelt érdemlő módon tudjak beszámolni a történtekről, mindent végig csinálva, pontosan úgy vettem részt az előkészületekben, mint bárki más. Gondolok itt az általános bemutatkozásra, a fa megismerésére, a fahordásra, az együttes meditációkra, a közös- és egyben igen érdekfeszítően alakuló beszélgetésekre, ahol, a biokémikustól kezdve, a biztosítási szakemberen vagy a tanárnőn át, az orvosig, igen vegyes összetételű csapat jött össze. Gondolta volna bárki is? Nem holmi furcsa szerzetek, vagy alternatív emberek társaságába csöppentem (lásd közhiedelem) hanem teljesen normális, és mint utólag kiderült igen „jófej”, intelligens emberekből álló csapatot hozott össze a sors. Néhány, a röpködő nevek kavalkádjából, mint Tíbor, Erna, Gábor, Brigi, András vagy Péter, aki nem mellesleg a Kisemberek Szövetségének alelnöki tisztét tölti be! … Úgy hozzávetőleg 1.10 cm magas és két mankóval jár!

 

Szóval részt vállaltam mindenben (részt kellett vállalnom) éppen úgy, mint a csapat minden tagjának! A számomra vadidegen emberek, kiforrott személyiséggel és öntudattal, a szokásokból kialakult szabályokat betartva, kellő tisztelettel vettek részt a közös feladatokban, és a kapcsolódó részprogramokban. Meditáció utáni beszélgetés, a jelenlét oka, a vágyak, az álmok, titkos kívánságok, az elképzelések illetve a "tenni - nem tenni" kérdés. Elő is jöttek szépen sorjában, ahogy az a nagykönyvben is írva vagyon.

 

Éjfél is elmúlt már, mégis ott volt mindenki. Az egész csoport, az első járó, a tűzmesterek, a trénerek. Egy emberként! A Mauna szabályai szerint lebonyolított közös menet és meditáció után a tűzmesterek, az embergyűrű figyelmének kereszttüzében belobbantották az igencsak emberesre sikeredett máglyánkat.

A tűz életre kelt. Ellenállhatatlanul és visszafordíthatatlan energiával szabadult fel ősi ereje! A tüzet körbenállók arcán leplezetlen érzelmek tükröződtek. Büszkeség, csodálat, alázat, hódolat... és néhol a félelem. Minden arcról lerítt a tűz, az egyik fő- és egyben az egyik legősibb elem iránti vegyes tisztelet! Csak álltunk és néztük a lobogó máglya színpadias ezerszínű fényeit, az igéző ezeréves lángokat. A félelmetes pusztítót, a mindent megsemmisítő hatalmat, amely látványosan felröppenő pernyehadak kíséretében, mintegy 30 perc leforgása alatt döntötte romba komoly- és közös erőfeszítésünk több méter magas építményét! A máglya összeomlása után, a vörösen izzó fa láttán jött az első valódi konfrontáció! Átlépi-e a jelölt, genetikailag mélyen kódolt határait? Hiszen a szeme előtt ropogott, sziszegett, pattogott a legyőzendő! Ott, és akkor dönteni kellet! Az első döntés!

 

A közelgő párbajnak kizárólag két résztvevője van. A jelölt, és a csodálatos szépségű, félelmetes gondolatokat felszabadító, de mégis oly ellenállhatatlanul misztikus izzó parázs szőnyege, amely nagyjából 7 méter hosszan játszott sejtelmes fényeivel az amúgy hűvös, párás és sötét éjszakában! Hosszan és jól láthatóan, mint egy kivilágított leszállópálya. Stílszerű metafora ez egy repülőtéren.

 

Álltunk a Parázs út két oldalán csendben, bizonytalanul. Ekkor jött a második valódi konfrontáció: megteszi-e a jelölt a meghozott döntését? Vállalja-e az IGEN következményeit? Vállalja-e a NEM következményeit? Ha eljön a másnap, hogyan él majd együtt a a saját döntésével? Az emberi elme számára ezek nagyon komoly kérdések, de még komolyabb döntések! Az izzó parázs 600-800 celsius fokos, mezítláb, 7 méteren!

 

Ahogy mindenki más, úgy én is meghoztam egy döntést. A mester szavaival élve, a saját "bőrön belüli" döntésem! Álltam és figyeltem az eseményeket. Az elsőjáró tiszte az, hogy elsőként tegye meg az utat. Némi hezitálás. Megindult. A parazsat körülálló emberekből úgy árad a feszűltség, mint a parázsból kiáradó, égetően forró hőség! Az arcokon, néhány pillanatig őszinte döbbenet látszik, olyan tökéletesen néma környezetben, hogy még a parázs légzését is jól lehet hallani. Majd a taps, a felszabaduló megkönnyebbülés és a hirtelen oldódó feszültség keveredő hangjai törik meg a csendet. Átért! Ettől felbátorodva megindul a második jelölt, szintén sikerrel járt! ... és egyszer csak Péter a szőnyegen! Uram atyám! Mekkora emberfeletti akaratnak és iszonyatos küzdeni tudásnak vagyok szemtanúja! Micsoda ember! Igen kérem, ez az apró (1.10 méter) ember, aki két mankóval képes csak a helyváltoztatásra, átért! Taps, elismerő szavak és emóció! Nekem könny szökött a szemembe. Ránéztem Péterre és nagyon tiszteltem. Ismét tanultam valamit!

 

Semmi lazaság. Fegyelem! A jelöltek sorban, koncentráltan és a legnagyobb tiszteletadás mellett kűzdötték le az akadályt, a forró, 7 méter hösszan elterülő parazsat!

 

Megindultam és odaléptem a parázsszőnyeghez. Tudom, tudom. Dehát én nem, én biztos nem... Egy pillanatra még felötlött bennem a hólyagos, megégett talp látványa ott hátul, a szürke állományom környékén, de ez valahogy nagyon távoli, apró és jelentéktelen valamivé foszlott! És hirtelen, teljesen tiszta tudatom által vezérelve elindultam a vörös-narancs-fekete színekben játszó parázson! Instruktori stratégiát követve, mély levegő, lassan és folyamatosan kifúj a végéig! Ki kell, hogy tartson! Nincs mese, különben off, bebukom és égés! Most, a szó legszorosabb értelmében! Megyek. Nem éreztem az égető hőt. Csak lépkedtem. Vége volt. Valaki átölelt, veregeti a vállam. Talán az elsőjáró, talán Tibor a tréner, aki meghívott? Fogalmam sincs! Taps. És akkor fontos dolgot éreztem: engem övező, őszinte tiszteletet! Mert megcsináltam, pont úgy, ahogy "bőrön belül" döntöttem!  

... Négy alkalommal!

 

Infó és jelentkezési lap a 30-215-73-38 telefonszámon vagy e-mail:  parazslat@mail.datanet.hu

 

 

Írta: C.Z.Forrás: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum