Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2021. január 22. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Le Parkour - a szabadfutás művészete
2007-03-09 15:48:53
Kategória: Extrém


 

Aki látta a Luc Besson által rendezett Yamakasi – A modern idők szamurájai című filmet, annak emlékezetében biztosan elevenen él a háztetőkön ugráló, falakon futkosó és rendőröket kicselező fiatalok látványa. Igaz, hogy a forgatókönyv író által megálmodott történet pusztán a képzelet szüleménye, a sport azonban valóban létezik, a neve: le parkour.

A le parkour, vagy egyszerűen csak parkour elnevezésű utcai extrém sport ’feltalálójaként’ általában a francia David Belle-t szokás emlegetni. Az 1980-as évek vége felé David, akinek édesapja hivatásos katona volt, egy olyan sport magvait vetette el, amely nem sokkal később nemzetközi méreteket öltött. A fiatal Belle-t határtalan szabadság szeretete vitte ki az erdőbe, ahol naphosszat fejlesztette atlétikai képességeit. Amikor apja úgy döntött, Párizs egyik külvárosába költöznek, Davidnek azonnal igazodnia kellett a városi környezethez.

Belle néhány évvel később találkozott Sebastien Foucan-nal (gyakorlatilag ők ketten ’találták ki’ a parkourt) és még néhány más fiatallal együtt megalapították a Yamakasi klánt.

2001-ben a francia filmrendező, Luc Besson filmet készített a sportról, amely a magyar mozikba Yamakasi – A modern idők szamurájai címmel került. A filmben, melynek sztorija nem a valóságon alapszik, egy csapat traceur (így nevezik magukat a parkourt gyakorlók, magyarul kb. szabadfutók) a főszereplő. Egy fiatal fiú megsérül, miközben próbálja utánozni őket és film hátralévő részében a srácok a fiú műtétjére gyűjtenek pénzt, mégpedig betöréssel és lopással. Ehhez természetesen felhasználják a parkourban szerzett gyakorlatukat is. Belle-nek és még néhány más futónak nem tetszett, ahogyan a sportot ábrázolták a filmben, ezért kiléptek a Yamakasi klánból és új csapatot alakítottak, Les Parkouristes néven. A sport üzletesedése szakításhoz vezetett Belle és Foucan között is.

Belle a következőképpen fogalmazza meg a parkour lényegét: ’az ember útjába kerülő akadályokat felhasználva ugrásokat és akrobatikus mozdulatokat bemutatni… mindenben ott kell lennie a sebességnek, a gördülékenységnek, a szépérzéknek és az eredetiségnek.’. Mások úgy gondolják, a parkour több, mint puszta sport, benne van a szabadság, a széles látókör és egy egyedi életstílus filozófiája is. A média általában ’városi akadályfutás’-ként, vagy ’szabadfutás’-ként emlegeti a parkourt.

A parkour elsődleges célja, hogy a sportoló olyan ’futást’ vigyen véghez, melynek során az akadályok sorozatát kreatív, akrobatikus és gördülékeny módon küzdi le. Az ilyen futások általában ugrásokból, szaltókból és falfutásokból állnak, de az egyetlen igazi határt csak a szabadfutó kreativitása jelenti.

Veszélyes?
A parkour pont annyira veszélyes, mint bármilyen más sport. Ez azt jelenti, hogy akkor veszélyes, ha nem megfelelően csinálja valaki és nem figyel a biztonságra. A parkourban benne van az, hogy egy futó megsérülhet, ha valami olyasmit próbál meg, amit nem kellene. A sport egyik alapvető szabálya, hogy a futó soha ne próbáljon meg olyasmit, amiről nem tudja biztosan, hogy képes végrehajtani. A lényeg a gyakorlás és a saját képességeink, határaink pontos ismerete. A legtöbb sérülés, ami parkour közben éri az embert, általában a bemelegítés és a nyújtás hiányából fakad. Olyan eset is előfordult már, hogy a futók úgy hajtottal végre ugrásokat, hogy nem tudták előre, hova fognak érkezni. Ezt mindig el kell kerülni, ahhoz, hogy minimalizálhassuk a kockázatot, pontosan ismerni kell az útvonalat.

Hogyan kezdjem el?
A legtöbb traceur általános erőnléti edzéssel kezdi, hiszen a megfelelő kondíció elengedhetetlen. Amikor ez megvan, el lehet kezdeni megtanulni alapvető mozdulatokat és technikákat (pl. PK roll – gurulás, a nagyobb ugrásoknál az ütközés energiájának elnyelésére). A futók gyakran edzenek egyedül, de ahogy a sport egyre népszerűbb lesz világszerte, a csapatok, klánok is szaporodnak.

Kinek való ez?
Minden, ami a sporthoz kell, egy kis tér, hogy tudj gyakorolni és egy pár edzőcipő. A parkourt nők és férfiak egyaránt űzik, az élet minden területéről. A sport általában a 14-30 éves korosztály körében a legnépszerűbb és azok, akiknek van valamilyen küzdősportos múltja, általában jobban érdeklődnek. Ahogyan a parkour terjed és nő a népszerűsége, egyre változatosabb lesz azoknak a köre is, akik részt vesznek benne.


Illegális? - Nem!
A parkour nem más, mint a városi testgyakorlás egy formája. Néhányan a múltban félreértelmezték a dolgot (amihez persze a Yamakasi című film is hozzájárult) és úgy állították be a sportot, mintha az lenne a lényege, hogy egyenes vonalban eljuss A-ból B-be és mindent, ami az utadba kerül, akadálynak tekints. Ha ezt valaki tényleg így csinálja, annak persze meggyűlhet a baja a törvénnyel, például birtokháborítás miatt.

Sokan csinálják a parkourt nyilvános helyeken, de legtöbb futó általában kevésbé lakott területeken, például külvárosi parkolókban, edz.

A parkourban tehát benne van az illegalitás lehetősége, de nem jobban, mint mondjuk a teniszben. Ha teniszezni akarsz, nem feltétlenül kell ezt valaki másnak a rovására tenni, hasonlóképpen, ha edzeni támad kedved, nem kell birtokháborítónak lenned. Egyébként pedig a lakóházak legtöbbjének környéke egyébként sem felel meg a parkour céljaira.

Forrás:flyingrabbits.hu


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum